Вучић: Захвaљујући Чуркину, нема жига на челу српског народа

Председник Србије Александар Вучић уручио је у Москви супрузи Виталија Чуркина, Ирини, Орден српске заставе првог степена, којим је некадашњи амбасадор Русије у УН постхумно одликован.

Александар Вучић је, на свечаности уприличеној тим поводом у Амбасади Србије у Москви, рекао да је Чуркин, између осталог, заслужан за то што данас српски народ није означен као геноцидан.

Говорећи о британском нацрту резолуције којим је требало да српски народ, уз само још једно племе у Африци, буде проглашен геноцидним, Вучић је рекао да је, захваљујући храбрим акцијама Чуркина у УН, а пре свега храброј одлуци председника Владимира Путина, то спречено и такав жиг не стоји на челу српског народа.

Према Вучићевим речима, Чуркин ће остати запамћен и препознатљив у руској, али и светској дипломатији, а у Србији по ономе што је говорио и чинио када је реч о Косову и Метохији и Босни и Херцеговини (на пример о догађајима на пијаци Маркале).

"Један је од ретких који се супротставио пропаганди против српског народа, а оно што му српски народ никад неће заборавити јесте све што је учинио у јулу 2015", поручио је Вучић.

Према његовим речима, данашњи дан је велики и важан за Србију, јер захваљује великом пријатељу "којем смо за живота остали дужни".

Како је додао, Чуркин се борио за интересе Русије, али и за истину.

"У временима у којима се борио за истину мало је било оних који су то желели да виде. Зато смо ми Срби осетили важност његове борбе за правду, правичност и истину", рекао је председник Србије.

"Још једном велико хвала", рекао је Вучић Чуркиновој супрузи уручујући јој орден.

Ирина Чуркин, која је са децом присуствовала свечаности, захвалила је Вучићу, рекавши да ће орден бити чуван у њиховој породици и предаван наредним генерацијама.

"Виталиј је био народни дипломата, а према српском народу је гајио велико саосећање", рекла је Ирина Чуркин.

Напомињући да долазе празници, који за њену породицу нису баш срећно време, Ирина Чуркин је рекла да, ако би сада требало да одржи здравицу, онда би свакако рекла да подиже чашу за "часне људе који своје обавезе и дужности испуњавају до краја".

"У име Виталија вам се захваљујем", рекла је Ирина Чуркин.

Амбасадор Србије у Русији Славенко Терзић такође се обратио окупљенима, рекавши да је Чуркин био симбол српско-руског пријатељства и да му због заступања и интереса српског народа дугујемо вечну захвалност.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара