Ђурић: Србија ће тражити ревизију приватизација на КиМ

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић изјавио је да ће Србија тражити и инсистирати да буде извршена ревизија приватизација на Косову и Метохији која је, како каже, по свом карактеру нелегална, пљачкашка и криминална, али и противна домаћим и међународним прописима и резолуцијама.

Ђурић је после округлог стола у оквиру унутрашњег дијалога на коме су учествовали представници економских факултета, института и струковних удружења, рекао да је Канцеларија за КиМ направила свеобухватну базу података имовине.

"Имамо папир за сваки динар, за сваки шраф који смо као држава улагали у протеклим деценијама на КиМ", рекао је Ђурић новинарима.

Подсетио је да је преко 900 фабрика на КиМ чији је власник држава Србија, "отето" у процесу пљачкашке приватизације без да су Срби на Космету или држава Србија добили иједан динар.

Ђурић је навео да смо као народ на тежи начин на примеру КиМ научили и извукли поуке због чега је важно да постоји план за сваку општину, село или град, наводећи да се данас поклања пуна пажња свим срединама.

Марко Ђурић се сложио са констатацијом да нема коначних решења када је КиМ у питању, већ да постоји само стална борба за остваривање наших интереса и да као народ останемо и опстанемо и на КиМ и на сваком другом месту.

Он је с тим у вези закључио да економска политика Србије и председника Александра Вучића значи да Србија коначно има план за сваку општину.

Одговарајући на питање шта значи нормализација између Београда и Приштине, Ђурић је рекао да се заједнички именитељ тражи већ шест година, а да за Србију нормализација представља "да нема баријера и препрека, да људи могу слободно да живе".

Подсетио је да постоји неслагање око статуса Косова, али и да се две стране слажу да се мора разговарати и на тај начин тражити решење.

"Чињеница је да неки од њих нису у истој мери посвећени проналажењу те врсте решења, које би подразумевало компромис. Неки од њих мисле да им је унапред дато да свој циљ остваре без икакве флексибилности и уступака. Можда их је нека подршка коју су уживали у прошлости таквом понашању научила, али сасвим сигурно да од нас уступке без утемељења не могу да очекују, нити ће их имати јер за тако нешто нема разлога", поручио је Ђурић.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво