Вучић допутовао у Москву

Председник Србије Александар Вучић допутовао је у посету Русији, током које ће се састати са руским председником Владимиром Путином. Двојица председника разговараће о стратешком партнерству две земље, као и о регионалним и светским темама, саопштио је Кремљ.

Председници Александар Вучић и Владимир Путин присуствоваће потписивању више билатералних споразума, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника Србије.

Споразуми ће, између осталих, бити потписани са руским "Гаспромом", као и о сарадњи у пољопривреди, иновацијама, технологији. 

Кремљ је саопштио да ће двојица председника разговарати сутра о питањима која се односе на руско-српско стратешко партнерство у области политике, трговине, економије, културе и хуманитарног рада, као и о светским и регионалним питањима. 

Такође, разговараће се и о снабдевању руским гасом, "Турском току", аранжманима за панчевачку "Азотару" и МСК из Кикинде. 

Србија планира и куповину најмање шест војних транспортних хеликоптера и система ваздушне одбране. 

На почетку посете Вучић ће прво обићи Научно-техонолошки парк Зарјађе, отворен у септембру ове године. Парк се налази у центру града у близини Црвеног трга и Кремља на пространству од 13 хектара.

Први је градски парк изграђен за последњих 50 година, а поводом 870 година Москве отворили су га председник Русије Владимир Путин и градоначелник Сергеј Собјањин.

Подељен је у четири пејзажне зоне, у њему се налази најбогатија жива ботаничка колекција биљака, интерактивни медија центар, интерактивни археолошки музеј.

У изградњи парка су учествовале и компаније из Србије. Коришћене су савремене технологије, а права атракција је пешачки мост 70 метара изнад реке Москве.

Вучић ће вечерас предати орден удовици Виталија Чуркина, амбасадора Русије у Уједињеним нацијама који је преминуо у фебруару ове године.

Орден му је постхумно доделио бивши председник Србије Томислав Николић за заслуге у јачању пријатељства Србије и Русије.

Осим са председником Путином, током посете Москви имаће и одвојене сусрете са председницом Савета Федерације Валентином Матвијенком и потпредседником Владе Руске Федерације задуженим за војну индустрију Дмитријем Рогозином.

Планом посете предвиђено је да председник Вучић одржи предавање на Московском државном институту за међународне односе Министарства спољних послова Руске Федерације на тему "Србија, чувар независности и суверенитета – важност самосталног одлучивања у савременом свету".

На дан Светог Николе, председник Вучић обићи ће храм Петра и Павла, а предвиђен је и обилазак музеја и Дома ансамбла "Александров", као и полагање венца настрадалим члановима тог ансамбла.

Председник Србије посету ће завршити обиласком Научнотехнолошког парка "Сколков", након којег ће присуствовати презентацији авиона типа "сухој".

Трговинска размена две земље сваке године расте захваљујући преференцијалном трговинском споразуму и бесцаринском извозу.

Ове године требало би да размена достигне две милијарде долара с тим што је српски извоз већи за 24 одсто, а чак 815 српских компанија извози на руско тржиште.

У делегацији коју предводи Вучић налази се више министара: шеф дипломатије Ивица Дачић, министар привреде Горан Кнежевић, министар рада Зоран Ђорђевић, министар одбране Александар Вулин, министар рударства и енергетике Александар Антић.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво