Ружић: До вредности ЕУ кроз делотворан преговарачки процес

Министар државне управе и локалне самоуправе Србије Бранко Ружић изјавио је да су неповратна политичка уверења Србије да гради друштво по европским вредностима и европском стандарду, као и да се до тих циљева долази кроз делотворан и ефикасан преговарачки процес чији исход је јасан и води чланству у ЕУ.

Ружић каже да изјава председника Европске комисије Жан Клод Јункера за све треба да послужи као снажан мотив и сјајан политички легат.

"Она потврђује најмање две важне претпоставке за успех европских интеграција. Да бисте успешно стигли на циљ треба да будете у доброј форми, али треба и да знате где је циљ у дисциплини коју трчите. Они који су потценили његову изјаву мислим да нису разумели њен значај и њену комплексност у актуелном европском политичком амбијенту", рекао је Ружић у интервјуу агенцији Фена, уочи свечане академије Европског покрета у Сарајеву.

Ружић је, говорећи о поглављима које је Србија отворила у приступним преговорима, казао да не би био искрен ако би рекао да је то одлична динамика и истакао да је то у несразмери са уложеним трудом и радом.

"С друге стране, задовољан сам чињеницом да је проширење на агенди ЕУ, као и да сваки семестар председавања ЕУ обележава одржавање међувладиних конференција на којима смо у просеку отварали два поглавља. Још сам задовољнији уколико се узме у обзир остварен резултат који је од нас зависио. У семестру естонског председавања ЕУ технички смо били спремни за отварање пет поглавља, јер смо и доставили пет преговарачких позиција Бриселу", рекао је Ружић.

Према његовим речима, у процесу европских интеграција брзина је јако важна, али не и најважнија. 

"Ако се у физици брзина мери пређеним путем у одређеном временском интервалу, политичка физика европских интеграција формулу успеха може да пронађе једино у правој мери између брзине и квалитета. Другим речима, грађани ће имати позитивну перцепцију и о Влади и о ЕУ једино уколико се европски стандарди остварују у предвидљивом временском року и уз осетно унапређење квалитета њиховог живота", рекао је он.

Ружић се осврнуо и на време када је био министар задужен за европске интеграције, истакавши да је охрабривао сарадњу институција и стручњака Србије и БиХ, што су уједно били и најбољи примери сарадње две државе.

"Потпуно сам уверен и да је напредак Србије на европском путу подстицајан за БиХ. Сваки појединачни напредак наших земаља је оно што олимпијски пламен чини активним, бар за нас који будућност региона видимо у ЕУ", рекао је српски министар државне управе и локалне самоуправе.

Говорећи о БиХ, Ружић је рекао да тој земљи нису потребни савети на њеном европском путу јер та земља има довољно потенцијала и знања да буде успешна у европским интеграцијама. 

"Понекад наши пријатељи из међународне заједнице не разумеју најбоље менталитет грађана које живе на нашем поднебљу. БиХ треба оставити њеним грађанима, њеним ентитетима и њеним народима да суверено одлучују о својој будућности. Верујем да ће сви остали из региона увек бити ту да помогну код остваривања заједничких циљева. Словом на то нас упућује и Дејтонски споразум. Нарочито државе који су гаранти овог споразума", рекао је Ружић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара