Србија мења рокове у евроинтеграцијама

Нови термин за усклађивање комплетног законодавства са Европском унијом је крај 2021. године. То ће ући у Национални план за усклађивање правних тековина, јер се испоставило да до краја следеће године, у року који смо сами зацртали, нећемо моћи све да завршимо.

Измена Устава - у низу обавеза које каскају, јер још траје јавна расправа. Она носи реформу правосуђа и начина избора тужилаца и судија. Темпо уноси тек објављени нон-пejпер о стању у поглављима 23 и 24.

Европска комисија указује на рокове за медијску стратегију, реформу борбе против корупције, измене закона о финансирању политичких странака, јавним набавкама, а то је тек део прописа које треба да мењамо и примењујемо.

Јадранка Jоксимовић, министарка за европске интеграције каже да је рађена ревизија, у односу на неке и нове рокове које смо чули из Европске уније, али и због неких кашњења која смо ми можда као преамбициозни имали.

"Али ја мислим да бити амбициозан није грех, да то само показује добру вољу и политичку вољу да идете брже, било је кашњења и због тога мислимо да је сада реалистичније да тај крајњи рок за усвајање, наш домаћи рок буде крај 2021. године", истакла је Јоксимовићева.

Актуелни Национални план превазиђен је и новом поделом посла у Влади јер смо у међувремену имали изборе. Ту су ресори за евроинтеграције, екологију, нове канцеларије, а са кадровима су карте измешане. Сада је важно да се прецизира шта, ко и када ради.

"У том документу стоји шта ће Србија мењати у свом законодавству, које ће стратегије донети, где мења политике и на који начин, ко је за то задужен, која су му средства државна, а која Европске уније на располагању", каже Наташа Драгојловић из Националног конвента о ЕУ.

Срђан Мајсторовић из Центра за европске политике рекао је да је програм од изузетног значаја.

"И просто, очекујемо га да видимо, да проценимо колико ће он бити објективан и одржив у свом спровођењу, јер од тога ће зависити динамика присутпања Србије Европској унији", каже Мајсторовић.

Драгоцено би било да парламент четири године ради у континуитету да би смо у доношењу европских закона имали бољи скор.

"Посебан нагласак би требало ставити на финансијску одрживост примене мера које ће бити наведене у том програму", каже Мајсторовић.

Јоксимовићева каже да није увек могуће у потпуности прецизно трошковник направити, али неки оквир финансијских обавеза из тог реформског процеса ћемо имати.

И док се пише Национални план усклађивања законодавства, на сајту Народне скупштине још је документ из 2008. у којем Србија још није ни кандидат за чланство.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи