Статус Приштине у Светској царинској организацији остаје "споран и замрзнут"

Савет Светске царинске организације одлучио је да формира радну групу која би се бавила приступањима тој организацији, а до тада статус такозваног Косова у њој остаје "споран и замрзнут".

Како је саопштила Канцеларија за сарадњу с медијима Владе Србије, Светска царинска оргаинзација (СЦО) је остала подељена око статуса такозваног Косова.

Одлука о формирању радне групе донета је на ванредном заседању Савета СЦО у Бриселу, 14. и 15. децембра у складу са одлукама Савета из јула 2017. године.

"То значи да тзв. 'Косово' и даље не гласа и да је и даље оспореног статуса у организацији од стране око половине чланица које не признају јединствено проглашену независност Косова", истиче се у саопштењу.

На заседању је одлучено да ће се радна група, са закључцима и предлозима, обратити Савету на следећој седници, средином 2018. године, који треба да размотри приступање тзв. Косова Светској царинској организацији. До тада, статус Приштине је споран и сходно томе замрзнут у овој организацији.

У саопштењу се подсећа да је тзв. Косово покушало да постане члан у јануару ове године депоновањем инструмената о приступању Краљевини Белгији, у својству депозитара Конвенције о оснивању Савета за царинску сарадњу, што су Република Србија и још половина чланица СЦО оспорили на седници Савета у јулу ове године, када је Приштини одузето право гласа.

Као и у јулу, и на овом, децембарском заседању Савета, показало се да је СЦО подељен око статуса тзв. "Косова".

Министарство спољних послова, Канцеларија за КиМ и Управа царина су на децембарском заседању Савета СЦО, наставили заједничко ангажовање на спречавању нелегитимног покушаја пријема тзв. Косова у Светску царинску организацију, наводи се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво