Српски и руски парламентарци о привредној сарадњи

Чланови Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику састали су се у Дому Народне скупштине са делегацијом Државне думе Федералне скупштине Руске Федерације и члановима Комитета за економску политику, индустрију, иновациони развој и предузетништво, са којима су разговарали о унапређењу сарадње између радних тела двају парламената.

Председница Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику Снежана Б. Петровић је том приликом истакла да сарадња српског и руског парламента представља највиши облик сарадње између Руске Федерације и Србије.

Петровић је нагласила да је поред историјских веза које спајају два народа, веома важно унапређење односа кроз економску, војну сарадњу и сарадњу у области туризма, те да постоји обострана жеља за њеним константним унапређивањем.

Говорећи о привредној сарадњи, Петровић је додала да се трговинска размена креће узлазном путањом, и да је у протеклих 10 месеци она износила 2,1 милијарда долара, од чега је извоз Србије износио 800 милиона, док је извоз Русије био 1, 3 милијарде долара, те је изразила уверење да ће се извоз Србије у наредном периоду значајно увећати.

Такође, додала је, постоји простор и за унапређење сарадње пре свега у области пољопривреде, туризма и енергетике.

Шеф делегације Државне думе Русије и потпредседник Комитета за економску политику, индустрију, иновациони развој и предузетништво Денис Кравченко извинио се у име председника Комитета Сергеја Жигарева због одсуства, услед парламентарних обавеза и додао да руска страна веома цени вишевековни однос двеју држава и народа.

Кравченко је истакао да се Комитет који представља бави и иновацијама и дигитализацијом и нагласио да се у том погледу сарадња између две државе може значајно унапредити.

Такође, потпредседник Комитета Дмитриј Сазонов истакао је да постоји велики потенцијал за унапређење привредне сарадње, те је предложио сусрете између Привредних комора двеју земаља.

Члан Одбора Драгомир Карић сложио се председницом да је потребно значајно повећати трговинску размену, те да ће предложити, почетком следеће године, организацију сусрета српских и руских привредника, заједно са делегацијом посланика Државне думе Федералне скупштине Руске Федерације, саопштено је из Народне скупштине Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво