Ширењем Шенгена ништа се не мења за грађане Србије

Посланица Европског парламета Тања Фајон сматра да се за грађане Србије неће много тога променити када Бугарска и Румунија, а затим и Хрватска, једном уђу у шенгенску зону.

"Ништа се за грађане Србије у принципу не мења", каже Фајонова за Танјуг. 

Чланица Европског парламента и некадашњи известилац за визну либерализацију Тања Фајон сматра да се за грађане Србије ништа "специјално", нити "ванредно" неће променити онога тренутка када спољне границе шенгенске зоне дођу на прелазе ка Бугарској, Румунији или Хрватској.

"За грађане Србије ће, кад Бугарска и Румунија уђу у шенгенску зону, ту бити шенгенска граница и контрола пасоша иста као контрола пасоша на некој другој граници, рецимо на оној где српски грађани улазе у Словенију. Нису то нове мере, то је само шенгенска зона", каже Фајонова у изјави за Танјуг. 

Она наводи да Бугарска и Румунија већ четири године испуњавају све критеријуме за улазак у шенгенску зону и да је зато Европски парламент позвао Европску комисију и Савет да што брже ове земље прихвате у шенгенску зону.

"Позвали смо да се и Хрватска, чим испуни услове, прими у шенгенску зону, али не очекујем да ће то ићи тако брзо, сигурно не следеће или у наредне две године", сматра Тања Фајон. 

"Позната вам је шенгенска граница између Хрватске и Словеније. Кад постоји шенгенска граница, постоји и контрола пасоша и докумената. То је уобичајно за сваки прелазак шенгенске границе. Једном, кад Бугарска и Румунија буду део шенгенске зоне, тада ће бити такве контроле и на тим границама. Не мислим да је то нешта специјално, нешта ванредно. То је нормалини процес проширења ЕУ", закључује Фајонова.

Она објашњава да су улазак у шенгенску зону и еврозону симболи евроинтеграција и очекује да ће и за Србију, чим уђе у ЕУ, "следећи корак бити улазак у шенгенску зону".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи