Вулин: БиХ поштујемо, РС волимо

Српски министар одбране Александар Вулин, који борави у званичној посети БиХ, разговарао је у Бањалуци са председником Републике Српске Милорадом Додик, који је том приликом истакао да га радује чврст став Србије да поштује територијални интегритет БиХ, али и унутрашњу структуру земље, што значи договор два ентитета и три конститутивна народа.

Милорад Додик је, након састанка са Александром Вулином, рекао да поштује чињеницу да је Србија потписник и гарант Дејтонског мировног споразума.

"Нисмо задовољни чињеницом да Србија, као гарант Дејтонског споразума, није укључена у рад Савета за спровођење мира и што је тако елиминисана из међународних активности које се односе на спровођења овог споразума", додао је Додик.

Навео је да је Србија највећи економски партнер Републике Српске и да је веома значајна привредна сарадња.

"Наша сарадња се односи и на могућност ангажовања одређених капацитета којима Република Српска располаже. Економски развој Српске је позитиван и бележимо раст бруто домаћег производа", каже Додик, који је поновио да је ово период најбоље сарадње Српске и Србије.

Напоменуо да ће у оквиру сарадње бити ангажовани капацитети фабрика "Орао", "Фамос" и "Космос".

"Србија је успела да покрене наменску индустрију у смислу експанзивног приступа иностраним тржиштима. Ту видимо шансу у Републици Српској, а у времену који долази разговараћемо и о вишем степену интеграције наших капацитета у све ово", рекао је Додик.

Он је поновио да је на нивоу заједничких институција БиХ озбиљна криза, да је степен међународног интервенционизма још велики, те да амбасадори покушавају да и даље одлучују о унутрашњим питањима БиХ.

Вулин је подсетио да је Србија гарант Дејтонског мировног споразума, истичући да овај споразум мора бити спровођен.

"Поштујемо територијални интегритет и суверенитет БиХ и за нас је прихватљив сваки договор два ентитета и три народа у БиХ. Интерес Србије су мир и стабилност у региону, као и успешна Република Српска, чије место у оквиру БиХ ни на који начин не може бити умањено и угрожено било каквим накнадним тумачењима", рекао је Вулин.

Министар одбране је навео да ће у складу са политиком коју спроводи председник Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, министарство одбране Србије значајно повећати обим сарадње са одбрамбеном индустријом Српске, што значи да се део војне опреме попут тенковских и авионских мотора Војске Србије ремонтује у Републици Српској и да ће Србија помоћи одбрамбеним капацитетима Српске да се развијају.

"Министарство одбране Србије обезбедило је 63 милиона динара за 'Фамос' и 280 милиона динара за 'Орао' за ремонте наших тенковских и авионских мотора. Конкретно радимо на спровођењу политике и омогућавамо одбрамбеној индустрији Српске да се развија, ради и запошљава људе", каже Вулин и напомиње да са нивоа БиХ не може бити заустављено потписивање уговора о ремонту које је предвиђено за сутра и наредну седмицу.

Напоменуо је да Вучић никада у спољнополитичким активностима није пропустио прилику да каже колико је Србији стало до Републике Српске.

"Настојимо да економски помогнемо Српској и покажемо колико смо заинтересовани за свакодневни живот. Србија је опредељена за мир и стабилност, а као што каже Вучић, чему се придружујем, БиХ искрено поштујемо, а Републику Српску искрено волимо", поручио је Вулин.

Додик је лично захвалио министру Вулину за исказану пажњу коју је приликом било које потребе за помоћ указивао Републици Српској.

У току дводневне посете Босни и Херцеговини, министар Вулин се у среду у Сарајеву састао са министарком одбране Босне и Херцеговине Марином Пендеш са којом је разговарао о актуелној безбедносној ситуацији у региону и начинима за унапређење сарадње у области одбране и обишао Центар за обуку за операције подршке миру у Бутмиру и "Фабрику мотора специјалне намене" а.д. Пале.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво