"Србија ће живети боље у 2018. години"

Мир, стабилност, одржавање фискалне стабилности, економски раст и сарадња са државама региона, Европе и света су приоритети Србије и у наредној години, изјавила је председница Скупштине Маја Гојковић. Потпредседница Владе Зорана Михајловић истиче да је визија да једног дана ни не знамо ко су нам министри, али да по својим џеповима видимо да живимо у стабилном, модерном друштву. Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић истиче да је најтежи део реформског пута Србије иза нас, али да се не можемо препустити социјалном благостању, јер има много задатака испред нас.

Говорећи на конференцији "Економист - Свет у 2018", Гојковићева је навела да је данашње време, време променљиве геополитичке реланости у коме прете глобалне опасности попут тероризма, сајбер криминала, миграција, климатских промена...

Ти изазови, каже, не заобилазе ни Србију, која заједно са остатком света мора да нађе одговор на њих.

"Сама ЕУ се суочава са политичким, економским и безбедносним изазовима...Брегзит, Каталонија, све нас то опомиње да морамо да сагледамо у свим овим околностима позицију Србије полазећи од наших националних и државних интереса", навела је Гојковићева.

Као најважније циљеве у наредној години је означила очување самосталне спољне политике, као и регионалне стабилности, али и одржање курса фискалне стабилности и економског раста.

Најважнији спољнополитички циљеви Србије у наредној години остају, казала је, чланство у ЕУ, као и очување најбољих односа са Русијом, Кином и САД.

Председница парламента је указала да је јуче закључена расправа о буџету показала да су "храбре реформе које је покренуо Александара Вучић довеле до стабилизације јавних финансија, повећања плата и пензија, директних страних инвестиција".

"Можемо рећи да ће Србија живети боље у 2018. Ми ћемо радити на побољшању привредног амбијента, ту се Србија налази на добром путу. Србија жели да сарађује са својим непосредним окружењем и читавом међународном заједницом, а један од приоритета су добри односи у региону", навела је.

Оценила је да се сарадња у региону унапређује, али не брзином којом бисмо, како је рекла, ми хтели.

И даље, приметила је, има тезнија, непримерене реторике, али је сматра важно да Србија истрајава у ставу да морамо да пронађемо заједничке интересе и да се регион, пре свега економски, повеже.

Закључује да у свету у коме је непредвидивост једина извесност, могуће дати одговоре на изазове само кроз храбре, одлучене и отворене одговоре.

"Само тако Србија може да испуни очекивања грађана, да одржимо мир и стабилност јер је то кључ напретка и развоја за нас и наш регион", казала је Гојковићева.

Михајловићева: Спокојна сам када мислим о Србији у 2018. години

Министарка Зорана Михајловић рекла је да у наредној години очекује наставак континуитета у унутрашњој и спољној политици коју је пре три године дефинисао Александар Вучић и Влада Србије, јер је та политика вратила углед Србији, обезбедила политичку и економску стабилност и донела реалну перспективу за све оне које живе у Србији.

Она је у уводном обраћању на конференцији "Економист- Свет у 2018" рекла да је "казино" политика и економија вођена до пре пет година угрозила морал грађана и углед Србије, те да је данас политика Србије јасна, оријентисана и реална.

"Влада тачно зна шта је њен циљ, визија је да једног дана ни не знамо ко су нам министри, али да по својим џеповима видимо да живимо у стабилном, модерном друштву. У односу на прошлу и на претходних пет година, у Србији се лакше живи. Наше чланство у ЕУ је и даље наша политика, министарство за европске интеграције доказ је колико је влада решена да тај циљ оствари", рекла је Михајловићева и додала да је свет сада прихватио Србију каква јесте, са свим манама и врлинама.

Поновила је да је Србија фактор стабилности у региону и да везе са регионом и свим осталим пријатељским земљама јачају економију.

"Стратешки односи Србије са Кином, Турском, УАЕ и Турском често наилазе на неразумевање, али ти односи нису резултат само развијања привреде, већ и дугогодишњег, деценијског пријатељства и сарадње. Нико данас не жели да губи пријатеље, ми желимо да их имамо у сваком делу света и докле год будемо могли да усклађујемо ту полиику мислим да је то за Србију добро", рекла је Михајловићева.

Она се осврнула и на визију Србије када су у питању путеви, рекавши да су не тако давно путеви водили од, а не у Србију.

"Ми смо се потрудули да то променимо, на Коридору 10 и 11 урадили смо 200 километара ауто-пута, сада туда пролази 17 милиона аутомобила више него 2014. године, вредност инвестиција у инфраструктуру је близу 16 милијарду евра, а сваки евро се враћа три пута кроз радна места, компаније. У Србији има 23.000 активних градилишта, купују се нови возови, повезује се са земљама региона. Када размишљам о Србији у 2018. години, ја сам спокојна", нагласила је Михајловићева.

Додаје, да је уласком у пројекат "Један појас-један пут" Србија обезбедила да буде неозабилазни коридор у овом делу Европе и света.

Како каже, на проблеме попут оних на Блиском Истоку и у Сирији, Србија не може да утиче али је ипак у 2018. години чека одлука да ли ће бити "затворена у свом дворишту, или ће са свиме што се дешава свету покушати да плива са главом изнад воде".

Закључује, да су кључне речи за Србију за 2018. годину, стабилност, развој, бољи животни стандард и већа родна равноправност.

Ђорђевић: Најтежи део реформа иза нас 

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић је на конференцији "Економист - Свет у 2018", рекао да од 1991. до 2014, када је Александар Вучић постао премијер, није постојало јасно политичко опредељења које би повело друштво напред.

"Тада су популистичке мере одржавале социјални мир, а мали број људи је излазио као победник транзиције. Грађани и држава су се трудили да се одрже ван граница сиромаштва, створен је осећај безнађа и безперспективности код већине грађана Србије", рекао је министар.

То незадовољство показало се као, како је рекао, погодно тло за програм који је спровео Александар Вучић, којим је извршена доследна трансформација друштва у којем нико није привилегован и реформе се спроводе на свима.

Истакао је да је Влада успела да одржи равнотежу између развоја и захтева ММФ-а, као и да су разлози за оптимизам и велики пројекти стамбене изградње, путева, постројења за отпадне воде, енергетских постројења, инвестиције.

"Осећам да то покреће и развој свих осталих сегмената српске привреде и реалну пораст животног стандарда, а посебну пажњу посвећујемо најугроженијима што се види и у буџету", рекао је Ђорђевић.

Према његовим речима, социјалне картице су пројекат за наредни период који ће у великој мери помоћи да се држава обрачуна са корупцијом, да се економичније располаже социјалном помоћи, што ће социјалну политику учинити ефикаснијом.

"Ми у Србији желимо да оформимо јединствену базу података на основу које се може формирати јавна политика у домену социјалних давања, помоћи и друго. Излазак из кризе није био једноставан, још увек је сложена ситуација у привреди и економији рада, а нови механизми не могу у потпуности да функционишу, јер се одржавају стара администрација, стара радна етика и на тој промени свести треба радити упоредо са другим реформама".

Као и председница скупштине Маја Гојковић и министарка грађевине Зорана Михајловић, Ђорђевић је такође изразио оптимизам за следећу годину, додајући да ако постоји визија будућности онда не постоји претња да се понавља прошлост.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво