Дачић: Србија цени став Израела о Косову

Односи Србије и Израела данас су на добром колосеку, уз све већу економску размену и све више израелских инвестиција у Србији, поручено је са обележавања 25 година дипломатских односа Србије и Израела.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић истакао је да Србија изузетно цени принципијелни став Израела о непризнавању једнострано проглашене независности Косова, што се, како је додао, позитивно рефлектује на наше односе.

"Косово је наш Јерусалим", рекао је Дачић на конференцији којом се обележава јубилеј.

Наводи да је богата традиција српско-јеврејског пријатељства које је одолевало највећим историјским изазовима са којима су се оба народа сусретала, те да смо усмерени ка даљем јачању односа и сарадње.

Наглашава да о добрим односима сведоче све развијенији политички дијалог, интензивнија економска сарадња и присуство израелских инвестиција у Србији, као и све разноврснија сарадња у културно-просветној, научнотехнолошкој, туристичкој и другим областима.

Подсећа да је крајем 2014. године реализована прва посета на нивоу премијера у историји односа две државе, када је актуелни председник, тада премијер, Александар Вучић посетио Израел.

"За наше билатералне односе се може рећи да су на добром колосеку са перспективом да буду још квалитетнији и садржајнији", подвукао је Дачић и додао да два министарства већ годинама добро сарађују и одржавају редован дијалог.

У лично име, Дачић је додао да је била грешка што су дипломатски односи са Израелом били прекинути у време бивше Југославије.

"Нажалост, требало је да Југославија пропадне, да ми обновимо дипломатске односе. Али то можда и најбоље говори о специфичном односу српског народа у оквиру бише Југославије према држави Израел и јеврејском народу", рекао је Дачић.

"Ставови Србије и Израела усмерени ка миру" 

Домаћин скупа, амбасадорка Израела у Србији Алона Фишер Кам, истакла је да данас Србија и Израел имају отворене канале и веома богат политички дијалог и покушавају да подигну политичку агенду на највиши ниво за добробит обе земље.

Указала је да економска размена две земље расте, уз све већи број израелских инвеститора у Србији, већи број туриста и културну размену.

Истакла је да су односи Србије и Израела прошли кроз светле и тамне периоде са тренуцима солидарности, неразумевања и политичких разлика.

"Био је ту и дуг период прекида у дипломатским односима, али топла осећања која два народа деле одржала су се и данас славимо 25 година дипломатских односа", подвукла је амбасадорка Израела.

Захвалила је свима у Србији који, како је рекла, подржавају Израел и јеврејски народ.

Фишер Камова је, одговарајући на питања новинара у вези са израелско-палестинским питањем, рекла да је оптимистична у вези са израелско-палестинским конфликтом на Блиском истоку и верује да има шансе за напредак.

Како је рекла, постоји шанса за преговоре са Палестинцима, а главни проблем о којем се сада дискутује јесте како довести Палестинце за сто и шта треба урадити да би они признали државу Израел.

Једном, када се то уради, сви канали ће бити отворени, рекла је она и изразила наду да ће "сви кључни играчи" у региону, укључујући и међународну заједницу, САД, Русију, али и Србију, играти позитивну улогу да помогну у преговорима који би, према њеним речима, требало да буде директни између Израелаца и Палестинаца.

"Ставови Србије и Израела усмерени су у истом смеру, а то је смер мира", поручила је израелска амбасадорка.

Главни циљ и Израела, али и Америке и свих других држава је мир у региону, а главна препрека је чињеница да Палестинци не признају само постојање Израела.

"То је нешто око чега не можемо да преговарамо, једном када почнемо преговоре, све је отворено, и ми се радујемо томе. Такође очекујемо позитивну улогу свих у томе, укључујући наравно и Србију", рекла је Фишер Камова.

Одлука Америке да призна Јерусалим као главни град Израела и пребацивање амбасаде из Тел Авива у Јерусалим је историјски догађај за Израел, наводи Фишер Камова.

То пре свега зато што је, како каже, Јерусалим престоница Изрела од 1949. године и престоница јеврејског народа већ 3.000 година.

"Нема никаквих нових елемената у овоме, и ми се надамо да ће свет схватити да ова одлука не затвара врата преговорима, већ напротив, отвара врата у преговорима", сматра амбасадорка.

Нада да ће у овом случају све државе пратити одлуку САД, а на питање да ли то укључује и Србију, Фишер Камова је поновила "све државе".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво