Дубравка Филиповски: Опасно манипулисање у региону

Заменица председника Одбора за спољне послове Дубравка Филиповски на конференцији о стабилности Западног Балкана у Будимпешти упозорила је на постојање опасности да регион буде дубље увучен у геополитичке игре моћи и да манипулисање историјским спорењима изазове нове сукобе.

Говорећи о могућим роковима за чланство, Дубравка Филиповски је нагласила да их треба, пре свега, посматрати као позитивни сигнал земљама кандидатима и обнављање консензуса унутар Европске уније о пријему балканских земаља у ЕУ, саопштено је из Скупштине Србије.

Захвалила је чланицама Вишеградске групе на досадашњој помоћи региону Западног Балкана у процесу европских интеграције, активном заговарању стратегије проширивања Европске уније и оснивању Фонда за Западни Балкан у оквиру Вишеградске групе.

Истакла је да ће прва половина 2018. године бити веома значајна за Србију и остале земље у региону јер ће питање европских интеграција земаља Западног Балкана бити приоритет председавања Бугарске Саветом ЕУ, док ће Европска комисија објавити документ о стратегији проширења и годишњи извештај о напретку.

"Реформе које се спроводе у Србији кључ су успеха, а европски пут је део домаће развојне политике и начин како да се брже испуне обећања дата грађанима", истакла је заменица председника Одбора за спољне послове.

Говорећи о могућим роковима за чланство, нагласила је да их треба, пре свега, посматрати као позитивни сигнал земљама кандидатима и обнављање консензуса унутар ЕУ о пријему балканских земаља у ЕУ.

Упозорила је на постојање реалне опасности да регион буде дубље увучен у геополитичке игре моћи и да манипулисање историјским спорењима изазове нове сукобе.

"У том смислу, постоји одговорност лидера региона да одрже мир и стабилност, као предуслове демократској развоја. У складу са тиме се понаша руководство Републике Србије, на челу са председником Алексаднром Вучићем", навела је Дубравка Филиповски.

Нагласила је да посвећеност Србије регионалној сарадњи, заједничкој изградњи региона мира, безбедности, економског просперитета и решавању свих спорних питања није декларативног карактера, већ је суштинска и базирана на свести о њеној неопходности и корисности.

Парламентарна конференција "Стабилност Западног Балкана – перспективе европских интеграција" одржана је јуче у Будимпешти у оквиру састанка одбора за спољне послове парламената држава Вишеградске групе (В4). 

Конференцију је организовао Одбор за спољне послове Парламента Мађарске, као земље председавајуће Вишеградском групом.

Представници одбора за спољне послове парламената Пољске, Чешке, Словачке и Мађарске су изразили чврсту подршку политици проширења Европске уније, посебно истичући перспективу за чланство у ЕУ Србије и Црне Горе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво