Кубански медији посветили велику пажњу посети Вучића Хавани

Александар Вучић је стигао у посету Куби, а тамошњи медији су посветили велику пажњу посети председника Србије Хавани, најављујући на насловним странама и у ударним терминима његове разговоре са кубанским званичницима и друге планиране активности.

Најављујући долазак српског председника Александра Вучића у званичну посету Куби, Куба ТВ и званични лист Централног комитета Комунистичке партије Кубе Гранма наводе да ће уважени гост током боравка имати званичне разговоре са председником Раулом Кастром и другим званичницима као и друге активности.

Такође подсећају да ће Хавана и Београд следеће године обележити 75 година од успоставља дипломатских односа две земље.

Председник Србије је, истиче Гранма, недавно потврдио да би добри политички односи који постоје између две земље требало да допринесу и јачој економској сарадњи, а у истом контексту је поменуо проширење сарадње у пољопривредном сектору, медицини и фармацеутској индустрији.

Куба, са своје стране, има жељу да настави да јача везе пријатељства и поштовања са Србијом, преноси Гранма.

Кубанска телевизија такође у сусрет званичним разговорима наводи да ће се Вучић током боравка према најавама, састати са председником националне скупштине Естебаном Ласо Ернандесом, као и са другим високим кубанским званичницима.

Програм посете, додаје се, предвиђа и обилазак развојне зоне луке Маријел, једног од највећих економских пројеката у кубанској историји.

Долазак српског председника у Хавану најавиле су и кубанска новинска агенција АЦН, као и латиноамеричка информативна агенција Пренса Латина, која наводи да је председник Србије изузетно срећан због посете Куби, и подсећа да је он раније рекао да би добри политички односи између две земље требало да буду темељ за развој економске сарадње.

Лист Диарио де Куба наводи да ће српски председник присуствовати и изложби фотографија "Фидел и спољна политика кубанске револуције", и посетити Етнографски музеј у Хавани "Хосе Марти".

"Србија, као држава која брани своју независност, осећа велико пријатељство и захвалност према Куби, и поштује слободарске ставове кубанског народа", цитира тај лист изјаву Вучића из октобра, када је најавио посету Куби.

Лист подсећа да ће Хавана и Београд следеће године обележити 75 година од успостављања дипломатских односа две земље, и да су актуелне билатералне везе у веома добром стању.

Иако су економски и трговински односи две земље тренутно ограничени, постоје огромни потенцијали за њихов развој, пре свега у фармацеутском и биотехнолошком сектору.

Према дневном реду, наводи се у тексту, током посете председника Вучића, предвиђено је потписивање Споразума о међувладиној сарадњи између Кубе и Србије у области лекова и медицинских средстава.

Опширно је пренета и биографија председника Вучића, уз подсећање да је у априлу ове године изабран за председника Србије.

Председник Вучић је стигао данас у дводневну званичну посету Куби, на позив председника Раула Кастра.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво