Костић: Ђукановић признао да су преци становника ЦГ били Срби

Председник скупштинског Одбора за дијаспору и Србе у региону Иван Костић критиковао је Мила Ђукановића због изјаве да Срби у Црној Гори не могу бити третирани као дијаспора, али и констатовао да је Ђукановић том изјавом потврдио да су преци данашњих становника Црне Горе били Срби.

Ђукановић је, према наводима медија, казао да "Срби у Црној Гори не могу бити третирани као дијаспора и то не зато што су већина њих постали Срби у политичким процесима деведесетих, него првенствено због тога што су и они и сви њихови преци рођени у Црној Гори".

"Због свих ових тврдњи Ђукановића, осуђујем однос црногорских државних органа према личним и колективним правима, које Уставом и законима припадају грађанима српске заједнице у Црној Гори, у очувању њиховог националног идентитета", навео је Костић у писаној изјави медијима.

Бивши председник Црне Горе Мило Ђукановић је, каже Костић, потврдио да су сви преци данашњих становника Црне Горе били Срби, што значи да је он добро упознат са чињеницом из 1905. године када се 90 одсто становника тадашње Кнежевине Црне Горе изјашњавало да су Срби.

"Такође је Ђукановић напокон признао да Срби у Црној Гори нису дијаспора, већ конститутиван народ, чији су припадници и формирали Црну Гору. Први властодржац из породице Петровић, Владика Данило Петровић се потписивао као 'војводич српске земље", навео је Костић.

Према његовој оцени, Ђукановић је свестан да од "политичког пројекта монтенегризације грађана Црне Горе нема ништа, па припрема маневарски простор за неке нове геополитичке приилке на Балкану".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво