Различити ставови амбасадора Израела и Палестине о Јерусалиму

Одлуком да призна Јерусалим као престоницу Израела, председник САД Доналд Трамп је признао реалност зато што је Јерусалим главни град јеврејског народа већ 3.000 година, оценила је амбасадрока Израела у Београду Алона Фишер-Кам. Амбасадор Палестине Мухамед Набхан истиче да Палестина не прихвата Трампову одлуку и да ће настојати да јој се супротстави свим легални средствима.

Амбасадорка Израела је у интервјуу за Радио Београд 1 рекла да је Јерусалим био престоница Израела од 1949. године.

"За нас је то историјски дан јер су Сједињене Америчке Државе признале реалност и важност Јерусалима за јеврејски народ и државу Израел. Нажалост, видели смо последњих година да је међународна заједница порицала ову чињеницу, па тако имамо резолуцију у Унеску у којој се не признаје веза између Јерусалима и јеврејског народа. Дакле мислим да је ово признање реалности, које ће надам се, следити и друге државе", рекла је амбадорка Фишер-Кам.

Верује да одлука америчког председника може да унапреди мировни порцес и да оставља отворена врата за решење прихватљиво за све стране. На питање да ли би Јерусалим могао да буде престоница две државе, Фишер-Кам одговра: "Волела бих да кажем да је Јерусалим главни град Израела".

"За нас је Јерусалим главни град Израела и биће то и у будућности, али се сваки вид мировног процеса узима у обзир. Саветовала бих Палестинце да уместо борбе против реалности прихвате ту реалност и виде шта могу да ураде. А могу да наставе да преговарају с Израелом. Ако почнемо поново да преговарамо, видеће да је Израел вољан да се мировни процес покрене корак напред", истакла је амбасадорка.

Иако нема прецизан план када и како ће изгледати премештање америчке амбасаде из Тел Авива у Јерусалим, Фишер-Кам подсећа да та одлука постоји од 1995. године, само је одлагана сваких шест месеци. Нада се да ће и друге државе размотрити такве кораке.

С друге стране, амбасадор Палестине Мухамед Набхан, такође у интервјуу за Радио Београд 1, истиче да је Трамп својом одлуком вратио палестинском питању међународни значај.

"Можда то није ни смерао, али је направио међународни референдум тиме ко је за ко је против, међународни референдум који нисмо могли сами да направимо. Постоји међународно окупљање око палестинског питања. Он је тиме привукао пажњу на палестинско питање, и то је ОК", поручио је Набхан.

Према његовим речима, Палестина не прихвата Трампову одлуку и настојаће свим легалним средствима да јој се супростави. Најављује и тужбу у Уједњеним нацијама.

"Нећемо користити насиље, ми смо против насиља сваке врсте. Све што ћемо урадити урадићемо у складу са међународним правом. Настојаћемо да окупимо читав свет против тог корака. Онда ћемо ићи у Уједињене нације, у Савет безбедности. Покренули смо тужбу против Сједињених Америчких Држава у Савету безбедности. Према правилнику УН, у том случају САД немају право вета ако су оптужене. Ми ћемо изгласати резолуцију у Савету безбедности која ће осудити тај акт. Ићи ћемо и у Генералну скупштину, како бисмо показали да она нема никавку међународну вредност", истакао је Набхан.

Амбасадор Палестине додаје и да је Јерусалим важан за Палестину, јер је то њен главни град.

"Како ви можете да се одрекнете Београда. Да ли може неко из Албаније да каже  – мој главни град је Београд? Можете ли ви то прихватити? Је ли то за вас важно? Наравно да је важно. Зато је за нас важан Јерусалим. То је наш главни град. Наш народ је подигао тај град 7.000 година уназад пре свих вера", нагласио је Мухамед Набхан.

Амабасадор закључује да Палестина остаје отворена за преговоре и да постоје само две опције – да се територија подели или да сви заједно живе у једној држави. Без обзира на то како ће се на звати, амбасадор Нахбан каже да у њој треба да живе слободни и једнаки људи.
Интервју са амбасадорима Израела и Палестине биће емитован на Првом програму Радио Београда у емисји "У средишту пажње" од 17.05.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи