Вулин у Сарајеву: Србији од највећег интереса стабилна БиХ

Србији је од највећег интереса стабилна, снажна, успешна и мирна Босна и Херцеговина која се развија, казао је у Сарајеву министар одбране Србије Александар Вулин након сусрета с министарком одбране БиХ Марином Пендеш.

Александар Вулин је изнео податак да се у Србији школује 27 официра Оружаних снага БиХ и да је било разговара о будућности, положају одбрамбене индустрије, заједничком наступу и партнерству које две земље могу пружити једна другој.

Вулин је захвалио начелнику Заједничког штаба Оружаних снага БиХ Анти Јелечу, који је у Охриду ставио до знања да представник Косова не може бити представљен другачије него по договореној формули, изражавајући уверење да познавање међународног права може допринети бољем разумевању.

Посебно је подвукао да је Србија апсолутно окренута миру те да је председник Србије Александар Вучић, који је и врховни командант Војске Србије, увек опредељен за мир, "понекад и на своју штету".

У стању је, каже Вулин, и да занемари "појачану" реторику.

"Никада ниједна тешка или претешка изјава није дошла из Србије. Водимо рачуна о томе да будемо фактор стабилности и мира. Вучић је личним примером то и доказао", рекао је Вулин.

Министарка Пендеш је напоменула да данашњи сусрет представља показатељ добрих односа двеју земаља, план заједничких активности готово у потпуности је испуњен, а фокус сарадње наредне године биће на школовању припадника оружаних снага, као и на бољој сарадњи у случају природних непогода.

"Захвални смо министру Вулину, који је за време пожара у Херцеговини дао ресурсе на располагање који нису у том капацитету тада били потребни, али никада се не зна када је од пресудног значаја коришћење добрих пријатељских односа", рекла је министарка Пендеш.

Министри су сагласни да су мир и стабилност у овом делу југоисточне Европе заједнички за обе земље, истакнута је и добра сарадња у оквиру регионалних форума, а заједнички се делује и у оквиру Medical Task Forces.

"У оквиру јавних набавки можемо разговарати о бољој сарадњи и то уколико дође до измене Закона о јавним набавкама, да бисмо искористили капацитете у Србији и БиХ јер је наменска индустрија нешто што подржавамо у смислу развоја", закључила је министарка Пендеш.

Министри одбране БиХ и Србије подвукли су и да се све земље региона придржавају Бечког договора, који је прописао број наоружања који свака од земаља може да има, али уколико нека земља добије одређена средства из буџета урадиће модернизацију оружаних снага.

Министарка Пендеш је подсетила да се у документу Преглед одбране налази план модернизације Оружаних снага који кошта 500 милиона конвертибилних марака (КМ) за наредних десет година, за 2018. годину затражено је 65 милиона КМ, али колико ће се издвојити не зависи од Министарства одбране.

Две делегације обишле су и Центар за мировне операције у коме је Србија до 2014. имала сталног представника.

Добру сарадњу две земље потврђује и школовање припадника Оружаних снага БиХ у Србији. Од 2009. године на Војној академији у Београду школовање је завршило њих 43. Тренутно се обучава њих 30.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво