Завршена расправа о амандманима, сутра гласање о буџету

У Скупштини Србије касно увече завршена расправа о амандманима, а за четвртак је заказано гласање о Предлогу буџета за 2018. годину. Посланици су данас, трећег дана расправе о амандманима, око 17 часова потрошили предвиђено време од 600 минута за расправу о амандманима на све тачке дневног реда, међу којима је био и буџет за наредну годину.

Гласање о Предлогу буџета за 2018. годину заказано је за 10 сати, а посланици ће се изјаснити и о још 30 тачака дневног реда седнице која је почела 6. децембра.

Скупштина је данас радила до 23 часа, а од 20 сати председавајући седници Владимир Маринковић и Верољуб Арсић су се смењивали и до краја рада ишчитавали посланичке амандмане на предлоге више закона.

Посланици су, трећег дана расправе о амандманима, око 17 сати потрошили предвиђено време од 600 минута за расправу о амандманима на све тачке дневног реда.

Укупно време од 600 минута за расправу истекло је и пре него што су размотрени сви амандмани на измене Закона о буџетском систему. Следећа тачка била је расправа о амандманима на предложени буџет за идућу годину.

Након што је истекло тих 600 минута, председница парламента Маја Гојковић рекла је да се рад наставља, али само по времену које је преостало посланичким групама и овлашћеним представницима. Тада је време за расправу имала владајућа коалиција, а од опозиције ДЈБ и Двери и то укупно око 18 минута за те две посланичке групе.

Председавајући седници Верољуб Арсић ишчитао је до краја који су амандмани поднети, па се прешло на амандмане на буџет за идућу годину.

Полемика о Ђиласу, енергентима и "безнадежном случају"

На делу седнице на којој се расправља о амандманима на буџет, посланици су полемисали и о изборној ноћи 2016. године, Драгану Ђиласу, цени енергената, као и о томе ко је "безнадежан случај".

Шеф посланичке групе Доста је било Саша Радуловић прво је приметио да су посланици "коначно стигли" до буџета пошто су, како сматра, посланици владајуће коалиције "испричали" амандмане за које "ни сами неће гласати".

Критикујући економску политику владе, уз коментар да су направљене уштеде на погрешан начин, Радуловић је казао да је Србија, према извештају ММФ, остварила најмањи раст у региону у периоду од 2014. до 2016. године у висини од 1,66 одсто.

Када је реч о пензијама, предлаже да се прво "врати отето", па да се номинално свима повећа три одсто. Такође, казао је и да би дефицит био већи за 50 милијарди динара у овој години да нису повећани порези.

Буџет је критиковао и Срђан Ного из Двери који је поручио да "влада жели да сакрије реалан живот" после чега је уследила полемика са председавајућим Верољубом Арсићем.

"Колега Ного је безнадежан случај, не могу да помогнем, можда једног дана одрастете", рекао му је Арсић, а Ного му је одговорио да "зна да га боли истина и да власт има проблем да прикаже реално стање".

"Нисам ја вас назвао шибицаром, лоповом као што сте ви називали министре", одговорио је Арсић, а партијског колегу је "бранио" Драган Весовић из Двери који је рекао да Срђан Ного "никог посебно није ословио тако".

"Јесте рекао шибицари, али није никога посебно ословио за разлику од председавајућег који је рекао да је Ного безнадежан случај", рекао је Весовић.

"Много је тешко представити реалан живот кад треба да санирате 100.000 радних места у фирмама у стецају и рестуктурирању, њихову неуспелу економску политику. Имамо три милијарде евра бачених пара за неколико година. Тешко је санирати рупу од 250 милијарди динара 2013. и почети 2014. годину. СНС је отварала радна места и то ће наставити да ради и да води земљу напред", рекла је Александра Томић из СНС.

Министар Александар Антић је, одговарајући на критике Ивана Костића из Двери у вези са ценом горива, најпре рекао да увредљиви коментари појединих посланика не заслужују пажњу и да ће се правити да их није чуо, а онда истакао да је цена електричне енергије најнижа у Европи, док је цена горива на нивоу просека у региону.

"Бесмислено је коментарисати наводе када посланик изабере две државе које имају нижу цену горива, Македонију и БиХ, у којима не постоји акцизна политика", рекао је Антић.

Изборну ноћ у 2016. годину коментарисао је Иван Костић из Двери тврдњама да је тада рушено једно насеље у Београду, да су неки покушали да тај покрет за "један глас и мање" гурну испод цензуса, те да су грађани то видели.

На коментаре да ће Двери да сарађују са Ђиласом, одговорио је контра тврдњама да Ђиласу управо власт "диже рејтинг". Ђилас је "излизана политичка личност", а једина "чиста" опција су Двери, сматра Костић.

Александра Томић из СНС упитала је Двери због чега је било потребе да се "упада у РИК, да се заврћу руке женама, да се физички нападају чланови РИК-а, држе заједнички митинзи, чак се физички нападала председница парламента".

После краће полемике, председавајући седници Верољуб Арсић је углавном даље ишчитавао поднете амандмане, а спорадично су се јављали шеф посланичке групе ДЈБ Саша Радуловић и посланик Двери Иван Костић да говоре о амандманима које су поднели на предложени буџет за 2018. 

Полемика због броја амандмана 

На критике опозиције што због великог броја амандмана које су поднели посланици владајуће коалције неће остати времена за расправу о амандманима на предложени буџет за 2018, шеф посланичке групе СНС Александар Мартиновић je рекао да од СНС-а не зависи да ли ће парламент стићи да размотри амандмане на буџет.

Мартиновић наводи да опозиција трећи дан расправе говори да су посланици власти поднели велики број амандама, те да нису тачни наводи опозиције да седи цео дан у парламенту и слуша њихова образложења амандмана.

"Није тачно да седе цео дан, било је више министра и чланова владе него свих посланика опозиције заједно", додаје Мартиновић.

Шеф посланичке групе СДС Марко Ђуришић је рекао да у парламенту трећи дан посланици опозиције слушају образложење амандмана посланика власти на измене Закона о буџетском систему за које каже да немају смисла, те да није добро што "владајућа хунта" говори о неким ставкама у буџету којих, каже, уопште нема.

Као пример навео је 500 евра по квадратном метру стана који ће, по најави власти, да се граде наредне године.

"Где се то налази у буџету? Где су средства за тај пројекат? То не можете нигде да нађете у буџету", рекао је Ђуришић и навео да тога нема у буџету али да има новца за гондолу у Београду за који каже да је "суманути пројекат".

Мартиновић је опозицији поручио да у парламенту имају онолико времена колико им је дао народ на изборима.

"За то вам није крив СНС", наводи Мартиновић.

Поводом навода ДС-а да су се у њихове страначке редове прикључили генерали, Мартиновић каже да се један од њих огласио, генерал Петар Радојчић који је, додаје, рекао да је самопрокламована војна неутралност Србије непризната међународна форма са непознатим садржајем и да се залаже за прихватање сарадње са НАТО и за чланство у том савезу.

"То захтева значајна средства, али много мање него војна неутралност Србије, тако каже (Радојчић). То кажу они који су нам причали да смо ми изазвали ратове у бившој Југославији и отворено се залажу са улазак у НАТО савез који је бомбардовао СРЈ", каже Мартиновић и додаје да се ДС хвали таквим људима у својим редовима.

На наводе Ђуришића о "владајућој хунти", реаговао је и председавајући седници Владимир Маринковић који је позвао Ђуришића да не употребљава реч хунта која је, каже, увредљива.

"Ово није време Аугуста Пиночеа, ово је демократска држава", каже Маринковић.

За повреду Пословника јавио се шеф посланицкце групе ДЈБ Саша Радуловћ који је прочитао имена посланика СНС-а који су се зарадем говорили о амандманима које су поднели и поновио да се тако "краде време" за расправу како амандмани на буџет не би ни дошли на дневни ред.

"Крадете време, добићете кривичну пријаву", наводи Радуловић

И Ђуришић је поново хтео да се јави за реч по Пословнику, а председавајући Маринковић му је поручио: "Не можете да бирате, немамо јеловник овде".

Реаговао је и посланик ДС-а Радослав Милојичић Кена који каже да у парламенту "слушамо гнусне лажи", те да председавајући треба и опозицији да дозволи да одговори истом реториком.

У међувремену је у скупштини одржан и Одбор за финансије који је предложио парламенту да Небојшу Савића поново изабере за председника Савета гувернера НБС.

О војсци и Викиликсу 

У скупштинској расправи се поново полемисало о стању у војсци, а помињале су се и депше САД које је својевремено објавио Викилис.

Шеф поланичке групе СНС Александар Мартиновић је, наводећи да је Демократска странка уништила војску, док је 2012. почело њено узидање,запитао ко је омогућио модерно опремање војске – да ли је то урадила власт од 2012. или претходна власт ДС-а у којој је министар одбране био Драган Шутановац.

"Та опрема није набављена захваљујући вашим написима на твитеру. Је л' то купила Тања Војтеховски, Вук Јеремић или Саша Јанковић... , ово је купила влада коју је водио Александар Вучић и сада Ана Брнабић", рекао је Мартиновић.

Он је, такође, запитао "ко је сада лидер опозиције – Јелена Маћић, Тања Војтеховски..."

"Мртва трка ко је лидер опозиције, ко год победи ми ћемо га признати", додао је Мартиновић.

Он је рекао да је, за разлику од претходне, садашња власт од 2012. почела да води другачију политику и тиме омогућила већа издвајања за војску, МУП и друге службе безбедности.

Мартиновић је прецизирао да је издвајање за припаднике војске, од чега већи део иде за плате, било 24,46 милијарди у 2017. години и да ће у 2018. бити издвојено 25,82 милијарди за Министарство одбране.

Он је подсетио да су уведени нови системи наоружања за војску – "морава", "врабац", "нора", "лазар", "милош", "мали милош" и друго савремено наоружање.

Мартиновић је рекао да се, за разлику од свега тога, из депеше коју је објавио Викиликс види да је тадашњи министар одбране Драган Шутановац отворено радио за стране интрересе.

Навео је да је Викиликс 2007. објавио да је тадашњи амбасадор САД у Београду Мајкл Полт у депеши навео да му је Шутановац рекао да је његова мисија да полако припрема Србију за улазак у НАТО, али да нема поверења у 200 припадника МУП због косовског искуства...

На то је посланик СРС-а Немања Шаровић рекао да је садашња власт од 2012. променила пет министара одбране, док нису нашли Александра Вулина за то место.

"Ако се позивате на Викиликс онда подсетите грађане и шта пише у објављеним депешама за Александра Вучића и Томислава Николића", поручио је Шаровић.

Мартиновић је подржао излагање Шаровића када је реч о читању депеша САД које је објавио Викиликс, додајући да није проблем да се оне читају јавно, али да би требало прочитати и шта су написали за лидера радикала Војислава Шешеља и Зорана Ђинђића 2002. године.

Мартиновић је рекао да зато не треба селективно читати депеше и да није ништа ружна што се неко спомиње у њима, јер САД има своје шпијуне и стално шаљу информације.

Каже да је недавно објављена анализа ЦИА из 2000. године, са које је скинута ознака тајности, у којој се спомиње Шешељ – да је видевши да Слободан Милошевић губи власт одвојио СРС од СПС-а и признао резултате избор иако је спаљен комплетан изборни материјал.

Посланик Ђорђе Вукадиновић НС-ПСС је рекао да писма Викиликса нису света писма, већ информације које треба проверити.

"То је можда тачно, можда није, ваљда су постојале службе да то провере", навео је он у скупштинској расправи.

Приметио је да се претходних дана у парламенту "најстрашније" говори о опозицији која тврди да власт врши опструкцију амандманима, али да можда грађани то не виде, јер можда опозиција није успела то добро да им објасни.

Соња Павловић из Клуба самосталних посланика је претходно приговорила Мартиновићу да "гусла већ данина" ствари које немају везе са буџетом и да се бави "песништвом", као и да не може у скупштини да води предизборну кампању за београдске изборе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво