"Чланство у СТО услов за затварање поглавља 30"

До тренутка док Србија не постане члан ЕУ, важе трговински споразуми са трећим земљама као што су Русија, Белорусија, Казахстан и Турска, каже за РТС помоћница министра трговине Оливера Јоцић. Само промет, а не гајење генетски модификованих организама је услов за обавезно чланство у Светској трговинској организацији, напомиње Јоцићева.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Јоцићева је напоменула да чланством у ЕУ престају да важе споразуми са трећим земљама, јер је нова земља чланица обавезна да поштује споразуме које Брисел има са државама ван Уније.

Према њеним речима, корист је много већа од штете, јер земља чланица има на располагању трговинске уговоре ЕУ са државама као што су Јужна Кореја, Канада и Чиле.

Како је додала, и ЦЕФТА споразум важи до тренутка приступања Србије ЕУ.

Јоцићева је навела да не искључује могућност да ЕУ до тренутка приступања Србије Унији, потпише аранжмане са земљама са којима Србија има споразуме о слободној трговини.

Говорећи о чланству у Светској трговинској организацији, Јоцићева каже да је приступање тој организацији услов за затварање поглавља 30.

Подсећа да садашњи Закон о промету ГМО није у складу са прописима СТО.

"Изменом закона мораће да се дозволи увоз (промет) ГМО", истиче Јоцићева, додајући да постоје механизми којим се то може отежати.

Са друге стране, наглашава да гајење генетски модификованих организама никад није био услов за чланство у СТО.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво