"Чланство у СТО услов за затварање поглавља 30"

До тренутка док Србија не постане члан ЕУ, важе трговински споразуми са трећим земљама као што су Русија, Белорусија, Казахстан и Турска, каже за РТС помоћница министра трговине Оливера Јоцић. Само промет, а не гајење генетски модификованих организама је услов за обавезно чланство у Светској трговинској организацији, напомиње Јоцићева.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Јоцићева је напоменула да чланством у ЕУ престају да важе споразуми са трећим земљама, јер је нова земља чланица обавезна да поштује споразуме које Брисел има са државама ван Уније.

Према њеним речима, корист је много већа од штете, јер земља чланица има на располагању трговинске уговоре ЕУ са државама као што су Јужна Кореја, Канада и Чиле.

Како је додала, и ЦЕФТА споразум важи до тренутка приступања Србије ЕУ.

Јоцићева је навела да не искључује могућност да ЕУ до тренутка приступања Србије Унији, потпише аранжмане са земљама са којима Србија има споразуме о слободној трговини.

Говорећи о чланству у Светској трговинској организацији, Јоцићева каже да је приступање тој организацији услов за затварање поглавља 30.

Подсећа да садашњи Закон о промету ГМО није у складу са прописима СТО.

"Изменом закона мораће да се дозволи увоз (промет) ГМО", истиче Јоцићева, додајући да постоје механизми којим се то може отежати.

Са друге стране, наглашава да гајење генетски модификованих организама никад није био услов за чланство у СТО.

број коментара 10 пошаљи коментар
(среда, 13. дец 2017, 16:21)
за будућност Србије [нерегистровани]

Спречимо ГМО у Србији!

- "Само промет"?
Ово је увијање у обланде податка да ће се осиромашеном народу продавати јефтина "храна" не само сумњивог квалитета, већ и потенцијално опасног садржаја. На тај начин стварамо притисак малим произвођачима још увек здраве хране на овим просторима,
да због исплативости своју храну продају само преко границе онима који могу да је себи приуште, а шта нама овде остаје?
Смеће и отрови!

- "Само промет"?
То је врло опасна ствар, а знамо да се ђаво крије у детаљима и ситним словима...

Народе, зашто ћутиш у вези овога?
Огласи се, изјасни се... опстанак нас и наших поколења је у питању, а то нам никакве институције попут еу и сто не могу надокнадити.

(среда, 13. дец 2017, 14:35)
anonymous [нерегистровани]

!

Znaci ne moramo da proizvodimo nego samo da pojedemo njihvo smece!

(среда, 13. дец 2017, 13:37)
milan lala [нерегистровани]

GMO

GMO .proizvodi su vrlo "postojani" , ne propadaju uopste , na primer kupite jedan paradajz sad u decembru i ostavite u frizider ako ga slucajno zaboravite mozete ga pojesti u aprilu sledece godine a on isti ko kad si ga kupio juce, da se rasplaces od srece, ko da je bio u "hibernaciji" isto onako nepromenjenog plasticavog izgleda i bez ukusa . A na primer kad kupite GMO papriku onu crvenu spicastu dugu iz Holandije ne razlikuje se igledom i ukusom nista od plasticne paprike igracke, iste su potpuno u svemu samo sto za ovu GMO papriku kazu da moze da se pojede ahahahahaha. Pa sad ko voli nek izvoli ceka nas super hrana u EU nece da gi izbegnemo brale a da sve ne izedemo jer ce more da preplave trziste. Ma nje to skodljivo kazu , sad je moderno da jedemo plastiku .

(среда, 13. дец 2017, 13:28)
anonymous [нерегистровани]

"EU hoce ...."

Samo da razjasnimo malo : EU ne tera Srbiju na nesto nego MI hocemo u EU a onda oni kazu koja su pravila igre.
Neznam sta tu ne razumes ???

(среда, 13. дец 2017, 12:30)
Горан [нерегистровани]

Чиле, Канада, Јужна Кореја ....

А шта то ми имамо да понудимо Канади, Јужној Кореји и Чилеу? Дакле, ЕУ хоће да прекинемо веома успешну економску сарадњу са Русијом а ЕУ нам у замену нуди Канаду, Чиле и Јужну Кореју? Земље са којима немамо готово никакве економске односе и веома тешко или никако нећемо ни успети да их успоставимо. Молим вас ...

(среда, 13. дец 2017, 12:17)
anonymous [нерегистровани]

trziste

Na trzistu GMO proizvodi su jeftiniji tako da ako se dozvoli istisnuce zdravu hranu.
Moj izbor je zdrava hrana.

(среда, 13. дец 2017, 12:15)
Milan [нерегистровани]

gmo i gmo free

Pa ne vidim nikakav problem u prometu GMO hrane. Ko bude želeo da kupuje te proizvode koji će biti jeftiniji od ostalih taj će to svesno kupovati jer će na proizvodima biti jasno naznačeno da je to gmo proizvod isto kao što sada na mnogim proizvodima piše "gmo free. Srbija sa EU svakako ima višestruko veću robnu razmenu i korist nego sa rusijom i kazahstanom pa ni tu nevidim zašto bismo odbacili za nas povoljniju varijantu.

(среда, 13. дец 2017, 12:10)
anonymous [нерегистровани]

GMO nikako!

Ni promet ni proizvodnja. To sto SAD zele da uvalie nek jedu oni.

(среда, 13. дец 2017, 11:50)
anonymous [нерегистровани]

Obeleziti

Ja sam protiv GMO! Ali postoji način da se to resi na mudriji način. Uvezenu hranu obeleziti crvenim slovima da narod može da vidi kad kupuje takvu robu! Teba videti koje zemlje forsiraju proizvodnju ovih nakaradnih proizvoda. I videti da li i kako se konzumira kod njih ova roba!

(среда, 13. дец 2017, 11:16)
anonymous [нерегистровани]

referendum

Ne zelim GMO ni u prodavnici, ni na pijaci, ni na njivi! Organizujte referendum po ovom pitanju.