Буџет предвиђа више новца за странке у 2018.

Предлогом буџета увећана су средства за рад политичких партија. За следећу годину истранкама из буџета следује 75 милиона више. Новац се распоређује на основу остварених изборних резултата.

Предлог буџета за 2018. предвиђа да се на страначке рачуне месечно слије око 86,5 милиона динара.

Буџет за наредну годину пројектује веће пензије, плате, веће приходе и у складу са тима и већа социјална давања и сразмерно томе пројектује већа издвајања за политичке партије, тако повећање образлажу у Скупштинском одбору за буџет.

"Мислим да је потпуно нормално да то буде дато кроз одређена давања и контролисано од стране буџета Републике Србије. Ми смо раније имали прилику у историји да видимо да су многе политичке странке биле финансиране из ко зна каквих извора, потпуно неконтролисано од стране одређених тајкуна, а из буџета добијали минимална средства", истиче Александра Томић из Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава.

Највише новца из репубуличке касе најбројнијој странци. Добијали су око 32 милиона динара месечно, а следеће године за око осам одсто ише. Следе социјалисти, којима је досад припадало око осам милиона динара.

"За нас је, када је реч о финансирању поличких странака,  веома важно да буде јавно, транспарентно и да сваки динар који се издваја из буџета за политичке странке. Грађани Србије имају право да знају", наводи Ђорђе Милићевић из СПС-а.

Потом следе радикали, доста је било и демократе. ДСС и Двери били су на заједничкој листи и деле око пет милиона динара.

"Трудићемо се да га искористимо на најбољи начин, тако да и чланство наше странке али грађани могу да добију нешто квалитеније за тај износ. Нисам сигурна да је то било неопходно у овом тренутку", сматра Марија Јањушевић из покрета Двери.

Средства се распоређују на основу резултата на изборима и броја освојених посланичких места на изборима. Парламентарним странкама за финансирање редовног рада намењено је више од једне милијарде динара.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво