Полемика о војсци, Мартиновић и Милојичић о томе ради ли Шутановац у "Југоимпорту"

Скупштина Србије завршила је вечерас рад, а расправу о амандманима на измене Закона о буџетском систему наставиће сутра. Данашњу седницу обележило je јављање посланика по повредама Пословника, па су тако председавајућем мерили колико је коме дао минута за постављање посланичких питања. Посланици су полемисали о професионализацији војске у време ДС-а и томе да ли бивши министар одбране Драган Шутановац ради у "Југоимпорту".

Министар за рад и бивши министар одбране Зоран Ђорђевић је изјавио у Скупштини да је претходна власт предвођена Демократском странком продала српско наоружање за мало пара, док је сада држава опремила војску и набавила авионе, хеликоптере, оклопна возила и тенкове.

Наиме, коментаришући примедбе посланика ДС-а да је када је министар одбране био Драган Шутановац извршена професионализација војске и уведен ред у систем одбране, Ђорђевић је рекао да је 2012. године српска наменска индустрија била у катастрофалном стању.

"Хвалите се професионализацијом војске, а нисте рачунали шта ће бити са професионалним војницима кад напуне 42 године и када треба да их избаците на улицу. Сада ова власт жели тим људима да омогући да остану у војсци и да се преквалификују", навео је Ђорђевић.

Кад је реч о тенковима, каже да није битно где су топљени, већ "колико је Србија продала тенкова и коме су продати и за колико пара".

Ђорђевић је рекао да има податке о томе којим земљама су продавани наши тенкови и верује да би представнике ДС било срамота када би их изнео. "Продали су науружање за мало пара", додао је.

Министар је рекао да је 2012. "пола војске било у једној униформи, а пола у 10 униформи", док сада сви имају комплет нове униформе и посебно летњу униформу.

Ђорђевић наводи и да је 2012. војска имала само један "миг 29", а данас има 10 таквих авиона.

Подсетио је да је војска набавила и хеликоптере "ербас" и Ми-17, као и да ће добили и нова оклопна возила и тенкове.

У поподневном делу седнице шеф посланика СНС Александар Мартиновић казао је да та партија поздравља одлуку да се Министарству одбране додели 11 милијарди динара више и додао да ће тај новац бити искоришићен за опремање војске.

Како је рекао, од 2000. године до 2008. године уништено је преко 500 тенкова и хаубица, 220 оклоних возила, више дестина хиљада лаког наорузања, 1.200 стрела тип 2, 26 вишецевних ракетних лансера и изразио наду да се "зла времена по војску и грађане неће вратити".

Полемика Мартиновића и Милојичића

Оштру расправу посланика владајуће коалиције и опозиције изазвала је изјава шефа посланичког клуба СНС-а Александра Мартиновића да је Шутановац запослен у "Југоимпорту".

Наиме, Мартиновић је приметио да влада нема у својим редовима људе какав је био некадашњи министар одбране и садашњи председник ДС-а Драган Шутановац, за којег тврди да је "жртва режима Александра Вучића тако што је запослен у "Југоимпорт СДПР-у".

Како је рекао, тадашњи министар одбране признао је да ради за стране интересе и да нам се због тога десило уништавање тенкова и топова, противакетних система различитих типова и да је Војска Србије зато 2012. била неспособна да брани земљу.

"Да се нису десиле промене данас не бисмо ни имали војску", закључио је.

Посланик ДС-а Радослав Милојичић Кена негирао је да је Шутановац запослен у СДПР-у и затражио од Мартиновића да те тврдње докаже.

Посланица ДС-а Маја Виденовић је рекла да сви у војсци и данас говоре да је за време министра одбране Шутановца она професионализована и да је то био једини период када је тај систем био уређен.

Владимир Орлић из СНС-а је рекао да има поуздану информацију да Шутановац "можда није више у радном односу у СДПР-у зато што се није појавио на послу и да је из тих разлога раскинут уговор", а Маја Гојковић је, у својству посланице СНС-а, рекла да председник ДС-а и не крије да је до јуче био запослен у СДПР-у и да она лично не види ништа ружно у томе да вођа опозиционе странке може да буде запослен у једном државном предузећу.

"Супруга Саше Јанковића је запослена у МУП-у, у згради скупштине раде многи руководиоци ДС-а, то могу и да докажем", рекла је Гојковићева приметивши да то показује само добру страну владе коју предводи СНС и у којој нема осветољубивости.

Полемика о минутима 

Почетак седнице на којој би требало да се расправља о амандманима на измене Закона о буџетском систему обележило je јављање посланика по повредама Пословника, па су тако председавајућем мерили колико је коме дао минута за постављање посланичких питања.

Након завршетка дела седница за постављање посланичких питања, Немања Шаровић из СРС-a је рекламирао повреду Пословника јер је, како је рекао, посланица СНС-a Душица Стојковић говорила скоро седам минута, приметивши да је прихватљиво да се посланицима продужи време 10 или 15 секунди, али не и два минута.

Председавајући Верољуб Арсић је приметио да би Шаровић, да је дошао на почетак постављања посланичких питања, могао да види да је управо лидеру радикала Војиславу Шешељу, који је први говорио, такође продужено време.

Посланик ДС-a Радослав Милојичић Кена је, такође, рекламирао повреду Пословника, упозоривши да је Шешељ добио минут више од предвиђеног времена, а СНС чак два минута.

"Од вас нисмо добили никада три минута дуже. Ми смо поносни из ДС-a што никада нисмо добили дуже да говоримо", рекао је Милојичић.

Након тога је председавање седници преузела председница парламента Маја Гојковић и настављана је расправа о амандманима на измене Закону о буџетском систему.

На Предлог буџета за идућу годину поднето је 919 амандмана. На законске предлоге које разматра парламент, међу којима је и буџет за 2018, поднето је укупно 2.317 амандмана.

Посланици за расправу о свим амандманима имају укупно 600 минута, а до сада су искористили 126 минута.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво