Заев: Подршка Приштини, али не треба заборавити да је Србија наш сусед

Македонски премијер Зоран Заев изјавио је у Приштини да косовске институције могу да рачунају на подршку Македоније у дијалогу са Београдом и другим питањима.

"Подржавамо дијалог Приштине и Београда и, у том смислу, за решавање свих питања Косово може да очекује подршку Македоније, али не треба заборавити да је Србија наш сусед", рекао је Зоран Заев, одговарајући на питање да ли ће Македонија подржати учлањење Косова у Унеско и да ли косовски премијер очекује такав потез.

Заев је на заједничкој конференцији за новинаре са косовским премијером Рамушом Харадинајем, додао да је питање чланства Косова у Унеску одложено и да не зна тачно када ће се решавати, али да се нада да ће се паралелно са њим решавати билатерални односи Београда и Приштине. 

Заев и Харадинај су током заједничког састанка разговарали о случају "Куманово", наводећи да су се заузели за међународну истрагу.

"То је врло осетљиво питање... питање за које грађани заслужују да знају истину", рекао је Заев.

Косовски званичници су током разговора са Заевом истицали да су задовољни односима са Скопљем. 

"Евроатлантска перспектива нам је заједничка. Ту смо да се помажемо, да наши односи буду појачани. Ми већ имамо добре односе, али бисмо могли да их још више унапредимом", рекао је Харадинај. 

Он је данас у првој званичној посети Приштини, и први је македонски премијер који посећује Косово. 

Подсетио је да су Скопље и Приштина до сада потписали 19 споразума и да их до заједничке седнице двеју влада следеће године очекује још 20.

Заев и Харадинај су разговарали о заједничким пројектима, унапређењу комуникације, ауто-путу који повезује Приштину са Скопљем, отварању новог граничног прелаза.

Македонски премијер је у Приштини разговарао и са косовским председником Хашимом Тачијем и председником Скупштине Кадри Весељијем.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво