Подела имовине СФРЈ, парница дужа од четврт века

Иако је од распада СФРЈ прошло 26 година, бракоразводна парница још траје. У среду ће у Београду бити одржан састанак Мешовитог комитета за сукцесију у којем су представници Србије, Македоније, Словеније, Хрватске и Босне и Херцеговине. Верујем да ћемо у следећој години решити највећи број проблема, рекао је за РТС Вељко Одаловић.

За одржавање стана на Петој авенији у Њујорку Србија је до сада дала три милиона долара иако га нико не користи. Заинтересованих за куповину има, али не и договора међу бившим  југословенским републикама, рекао је гостујући у Дневнику РТС-а представник Србије у Мешовитом комитету за сукцесију Вељко Одаловић.

"Ово је слично бракоразводној парници. На почетку сукцесије имовина је јасно пописана, али су проблеми настали у реализацији. Од укупно 123 објеката, 72 су подељена, а за 51 објекат се тражи решење. Међу њима има и оних, иако су уписани као власништво СФРЈ, за које се испоставило да су уписани по разним критеријума и немогуће их је поделити", каже представник Србије у процесу сукцесије Вељко Одаловић.

Један од таквих је и стан у Њујорку. Иако је на престижној локацији, већ 26 година чека решење. Ипак, Вељко Одаловић очекује брзу реализацију када је реч о бившој југословенској мисији у Њујорку и Токију, као и стану на престижној њујоршкој локацији.

"Остају још четири спорна објекта великих површина, а то су објекти у Москви, Адис Абеби, Њу Делхију и Бразилу, јер земљиште на којима се објекти налазе није уписано као власништво СФРЈ", каже Одаловић.

Представник Србије у комисији за сукцесију каже да је Србији припала квота од 39,5 одсто имовине, као и да је вредност укупне имовине пре 26 година процењена на 110 милиона долара и да то данас није исто.

"Надам се да су сви схватили да се не исплате трошкови који се плаћају. Верујем да ћемо у следећој години решити највећи број проблема. Постоји један број објеката који се неспорно могу поделити и инсистираћемо на томе на предстојећој седници", рекао је Вељко Одаловић.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи