ЕУ: Два поглавља уместо три – "политичка одлука"

Одлука да Србија данас у Бриселу отвори два уместо три нова поглавља "политичка је одлука" земаља чланица ЕУ, речено је "Танјугу" у Бриселу. Земље чланице овом одлуком желеле су да подрже евроинтеграциони напредак Србије, али и да укажу да се "може боље", посебно у области реформе правосуђа и антикорупцијске политике у земљи.

"Одлука да се у децембру отворе поглавља 6 и 30, али не и 33, заснована је на ставу дела земаља чланица које сматрају да Србија не ради довољно када је реч о испуњавању, на првом месту, Акционог плана за поглавље 23", кажу дипломатски извори Танјуга у Бриселу.

Земље чланице, међу којима су Немачка, Француска, Велика Британија, Хрватска и Шведска, такав став су заузеле после редновног извештаја Европске комисије о напретку Србије у поглављима 23 и 24, која се односе на владавину права.

Извештај, у који је Танјуг имао увид, наводи да Србија у области реформе правосуђа заостаје у успостављању "ефикасног, транспарентног и у целој држави распрострањеног система за процесуирање случајева".

Наводи се да су кашњења и даље присутна у усвајању стратегије тужилаштва, као и у активностима усмереним на побољшање резултата рада српског Тужилаштва за ратне злочине.

Као "озбиљно кашњење" од стране Србије, Европска комисија у свом документу наводи усвајање Закона о Агенцији за борбу против корупције, као и Закона о финансирању политичких партија.

Исти документ наводи и кашњење у усвајању Закона о правима и слободама националних мањина, као и Закона о родној равноправности, Закона о бесплатној правној помоћи и Закона о заштити података.

Када је реч о поглављу 24, извештај Европске комисије у који је Танјуг имао увид наводи да Србија мора да појача напоре у области финансијских истрага, мера усмерених против прања новца и заплени имовине.

Када је слобода изражавања и медија у питању, извештај Комисије наводи да се Србија "и даље суочава са озбиљним изазовима" у тој области.

У Бриселу наглашавају да су целокупан порцес и динамика приступних преговора Србије условљени првенствено напретком у области поглавља 23 и 24 и поглавља 35, које се односи на нормализацију односа Београда и Приштине.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи