Европски парламент: Стратешки фокус на Западном Балкану

Европски парламент је у свом годишњем извештају о примени заједничке спољње и безбедносне политике истакао потребу ЕУ да свој "стратешки фокус" поново стави на Западни Балкан. Годишњи извештај, који је саставио Дејвид Макалистер, Европски парламент усвојиће 13. децембра, на пленарном заседању у Стразбуру.

"ЕУ треба да настави са својим амбицијама у региону, дајући тако нови замах веродостојној ЕУ политици проширења" наводи се у извештају Европског парламента, у који је Танјуг имао увид.

Годишњи извештај, који је саставио председавајући Спољноплитичким одбором Дејвид Макалистер, Европски парламент усвојиће у среду, 13. децембра, на пленарном заседању у Стразбуру. 

У извештају се нагласак се ставља на чињеницу да су "безбедност грађана ЕУ, интегритет територије ЕУ, као и стабилност суседстава, поготово Западног Балкана, кључни услови за стабилност ЕУ". 

"Наглашава се потреба за поновним стратешким фокусом на Западни Балкан, уз препознавање чињенице да би ЕУ требало да настави са својим амбицијама у региону, дајући тако нови замах веродостојној ЕУ политици проширења заснованој на критеријумима из Копенхагена, јачању владавине права и отпорности државних институција. Верујемо да стабилност Западног Балкана мора да остане највећи приоритет", наводи се у том документу.

Европски парламент позива да се више напора уложи како би се побољшали социјално-економски и политички услови у региону.

Наглашено је уверење да су евроинтеграције и регионално помирење најбољи начини да се супротстави опасностима од дестабилизујућих страних мешања и утицаја, утицају сафалистичких и вехабијских мрежа, организованом криминалу, међудржавним размирицама, као и дезинфомацијама и "хибридним претњама". 

"Морамо остати посвећени неговању високо ефикасних политичких друштава у региону", стоји у тексту Годишњег извештаја ЕП о Заједничкој спољној и безбедносниј политици ЕУ.

Европским парламент кроз овај извештај такође понавља да су "ЕУ врата отворена за чланство држава са Западног Балкана, чим оне испуне услове за то". 

Истовремено, поздрављају се напори који су у оквиру Берлинског процеса и Самита у Трсту довели до додатног приближавања земља Западног Балкна чланству у ЕУ. 

"Посебна пажња и подршка се морају дати примени кључних институционалних и политичких реформи на Западном Балкану. Позивамо Европску комисију да размотри издвајање додатних средстава у Инструмент Претприступне помоћи (ИПА) као једном од најважњих механизама за подршку наведеним реформским процесима", закључује се у делу Извештаја посвећеном Западном Балкану. 

У овогодишњем Извештају о заједничкој спољној и безбедносној политици Европски парламент позива шефицу ЕУ дипломатије Федерику Могерини и земље чланице да појачају напоре и додатно оснаже "способности ЕУ и држава партнера" да раде на сузбијању неистинитих информација и дезинформација. 

У том циљу позива се на јачање СтратКом радне групе у оквиру Европске службе за споље послове.

Европски парламент посебно је нагласио важност јачања независних медија у ЕУ и региону како извора веродостојних информација. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво