Вучић примио акредитиве амбасадора

Председник Александар Вучић примио је акредитивна писма амбасадора Туниса коме је пренео захвалност за доследан став те земље о непризнавању Косова. Амбасадор Јапана пренео је Вучићу поруку цара Акихита са жељом да се пријатељски односи две земље продубе. Вучић и амбасадорка Канаде констатовали да се повећава прилив канадских инвестиција у Србији. Вучић поручио да се Србија диви слободарским ставовима кубанског народа. Српски председник је рекао да му је задовољство што новог француског амбасадора упознаје у дану када путује у Париз.

Пожелевши добродошлицу амбасадору Туниса Сеифу Алаху Режебу, председник Вучић је истакао да су дипломатски односи двеју земаља успостављени пре 60 година и да су Србија и Тунис током година изградили чврсто пријатељство, саопштила је председникова Служба за сарадњу с медијима.

Вучић је изразио захвалност туниским властима за доследан став о непризнавању једнострано проглашене независности Косова и посебно, с тим у вези, нагласио значај подршке у међународним организацијама. 

Председник Србије је у исто време изразио наду да ће се Тунис успешно изборити са безбедносним изазовима и наставити путем развоја. 

Амбасадор Режеб је нагласио да је став Туниса о непризнавању једнострано проглашене независности Косова непромењив.

Он је рекао да му је велика част да представља своју земљу у Србији, подсетивши на везе које постоје још из Првог светског рата, када су се рањени српски војници лечили у Тунису.

Економски односи су установљени још 1930-их година, када је потписан први трговински уговор, те је амбасадор као један од својих приоритета издвојио подстицање економске сарадње и размене.

Вучић је изразио наду да ће економска сарадња Србије и Туниса достићи некадашњи ниво и допринети обостраном напретку.

Председник Србије и амбасадор Режеб су у разговору издвојили неколико области са великим могућностима за сарадњу, попут фармацеутске индустрије и пољопривреде, као и пласмана пољопривредне опреме. 

Двојица саговорника су изразили интерес да Србија и Тунис имају више успешних примера сарадње какав је инвестиција компаније Кофикеб, која у Пећинцима намерава да отвори погон за производњу аутомобилских каблова са више од стотину радних места.

Вучић и амбасадор Режеб су са задовољством констатовали да већ следеће седмице у посету Србији долази шеф тунишке дипломатије, са надом да ће размена посета на високом нивоу бити учесталија.

Продубљивање односа Србије и Јапана

Амбасадор Јапана Ђунићи Марујама предао је акредитивна писма председнику Републике Србије Александру Вучићу и пренео му поруку цара Акихита са жељом да се пријатељски и срдачни односи Србије и Јапана продубе и унапреде.

Пожелевши амбасадору Марујами успешан дипломатски мандат у Београду, председник Вучић је изразио задовољство што је и у политичком дијалогу и у економској сарадњи Србије и Јапана у овој години остварен напредак. 

У исто време је изразио наду да ће у наредном периоду доћи до размене посета на највишем нивоу, јер би тиме био дат и подстицај сарадњи у свим областима, саопштила је председникова Служба за сарадњу с медијима.

Председник Вучић је исказао велику захвалност Влади Јапана на континуираној солидарности и значајној финансијској, материјалној и техничкој помоћи, која је за непуних 20 година премашила 500 милиона долара.

Јапанска солидарност је посебно дошла до изражаја током катастрофалних поплава 2014. године, подсетио је српски председник.

Он је изразио наду да ће се наставити интерес јапанских компанија за улагања у српску привреду, с обзиром на досадашње успешне примере, попут Јазакија у Шапцу, који је, са уложених 25 милиона евра, једна од највећих гринфилд инвестиција у Србији.

Председник Вучић је, с тим у вези, рекао да добробит јапанских инвестиција нису само нова радна места, него и то што се наши радници уче јапанској радној етици, која је основ економског успеха Јапана. 

Повећава се прилив канадских инвестиција у Србији

Председник Србије је, приликом церемоније примопредаје акредитивних писама, амбасадорки Канаде Кетлин Чаба пожелео добродошлицу и пријатан боравак у нашој земљи.

Председник Вучић изразио је захвалност на подршци коју Канада пружа европском путу Србије. Амбасадорка Чаба је истакла да су реформе које Србија предузима с циљем придруживања ЕУ, важне и за побољшање услова за инвестирање и пословање. 

Она је нагласила и да Канада веома цени улогу коју Србија има у постизању мира и стабилности у региону.

Вучић и амбасадорка Чаба су оценили да је за унапређење односа двеју земаља значајно успоставити редован политички дијалог. 

Да је у току његово оживљавање, сведочи и присуство специјалног изасланика гувернера и премијера Канаде на свечаном пријему поводом ступања на дужност председника Србије, када су разматрани и могући будући билатерални сусрети на високом ниво, речено је у разговору српског председника и канадске амбасадорке. 

Двоје саговорника су констатовали да се повећава прилив канадских инвестиција у Србији, где тренутно послује више од 50 канадских компанија. 

Амбасадорка Чаба је истакла да ће јој један од приоритета у дипломатском мандату бити да канадским привредницима пружи више информација о економској ситуацији у Србији, као и о могућностима за улагање, с обзиром на остварене добре економске резултате.

Председник Вучић је изразио очекивање да ће доћи до повећања економске сарадње, посебно у области рударства и енергетике, као и туризма, чему би требало да допринесе и потписивање Споразума о ваздушном саобраћају и отварање директне ваздушне линије између двеју земаља.

Амбасадорка Чаба је истакла да је и српска заједница која живи у Канади важан мост између Србије и Канаде.

Србија осећа велико пријатељство и поштовање према Куби

Председник Вучић је, примајући акредитивна писма амбасадора Кубе Густава Тристе дел Тода, изразио задовољство што већ ове седмице, на позив председника Раула Кастра, путује у званичну посету тој земљи.

Председник Вучић је у разговору истакао да Србија, као земља која штити своју независност, осећа велико пријатељство и поштовање према Куби и диви се слободарским ставовима кубанског народа.

Пожелевши амбасадору Дел Тоду успех у дипломатском раду у Србији, председник Вучић је захвалио Куби на принципијелном ставу да не признаје једнострано проглашену независност Косова, као и на подршци у међународним организацијама, противећи се чланству тзв. Косова.

Председник Вучић је рекао да добри политички односи двеју земаља треба да буду темељ за развој економске сарадње, издвојивши велике могућности за сарадњу у области пољопривреде, као и у области медицине и фармацеутске индустрије, биотехнологије и генетског инжењеринга.

"Радује ме што ће током моје посете Куби бити потписан Споразум о сарадњи у области лекова и медицинских средстава", рекао је председник Вучић, подсетивши на примере успешне примене искустава кубанске медицине и фармацеутске индустрије у Србији. 

Он је истакао задовољство што програм посете предвиђа и обилазак развојне зоне луке Маријел, једног од највећих економских пројеката у кубанској историји.

Амбасадор Дел Тодо, који одлично говори српски језик, истакао је да ће посета председника Вучића дати значајан подстрек српско-кубанским односима, како политичком дијалогу, тако и ширењу економске сарадње. 

Историјско савезништво Србије и Француске

Председник Вучић примио је акредитивна писма амбасадора Републике Француске Фредерика Мондолонија, који му је пренео поруку председника Француске, у којој се истиче да цене политику мира и стабилности коју Србија води у региону, иницијативу за вођење унутрашњег дијалога о Косову, као и храброст за спровођење економских и других реформи.

Српски председник је, иначе, рекао да му је задовољство што новог француског амбасадора упознаје у дану када путује у Париз, где, на позив председника Емануела Макрона, као представник са Западног Балкана, учествује на Самиту "Једна планета", посвећеном двогодишњици потписивања Париског споразума о клими.

Он је изразио задовољство што ће имати прилику да поново сретне француског председника и размени мишљења о билатералним односима и ситуацији у региону и шире.

Председник Вучић је изразио наду да ће следеће године доћи до реализације званичне посете председника Макрона Србији, што би било од највећег значаја за континуитет добрих односа и унапређење сарадње двеју земаља.

Двојица саговорника су констатовали да је следећа година, када се обележава стогодишњица завршетка Првог светског рата, прилика не само да се подсети на историјско савезништво двеју земаља, већ и да се да подстицај јачању веза у свим областима. 

Вучић и амбасадор Мондолони су истакли да је заједнички интерес да традиционално добре односе прате редован политички дијалог и више заједничких економских пројеката, с обзиром на то да постоји Споразум о стратешком партнерству као одлична основа. 

Они су нагласили и постојећу добру сарадњу двеју земаља у области безбедности.

Председник Вучић је изразио захвалност Француској на подршци у процесу приступања Европској унији, као и на помоћи у стварању мира и стабилности на Западном Балкану, што је приоритет Србије и услов напретка целог региона. 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво