Вучић: Не мењамо политику према мигрантима

Председник Србије Александар Вучић оценио је да је Србија добро водила мигрантску политику, мада, како је рекао, на самом њеном почетку могли смо још боље да се поставимо.

"Мој став о том питању се разликује од свих ваших и од готово 99 одсто свих грађана Србије. Ја немам ту врсту страха од миграната. Да ли међу њима има лоших људи – има, исто као и код нас. Да ли има добрих – има, исто као и код нас", одговорио је Вучић на питање новинара да прокоментарише актуелну миграциону политику у Србији.

Почетак кризе смо, према његовим речима, могли боље да искористимо и имали бисмо више добрих ствари, а мање проблема у будућности. Говорећи о деци миграната, председник Вучић је рекао да они имају сва права.

"Њихова деца имају сва права. Они који хоће да постану грађани Србије то могу под одређеним условима и ту нема никаквих проблема. Добродошли су у Србији", рекао је председник Вучић.

Истовремено, он је рекао да је у Србији у питању мали број миграната, те подсетио како је добру, памтну и мудру мигрантску политику водила немачка канцеларка Ангела Меркел.

"Мали добро рачуна дуг" 

Александар Вучић је изјавио да је рачуница градоначелника Београда Синише Малог о дугу града прецизнија од рачунице Фискалног савета, јер укључује и "скривени" дуг, односно дугове јавних комуналних предузећа у граду.

Одговарајући на питање новинара колики би дуг Србије био да се рачуна "онако како Синиша Мали рачуна дуг града", Вучић је рекао да би био мањи, а да градоначелник Мали перфектно рачуна дуг града.

Мали, каже, говори о свим обавезама, доспелим и недоспелим, док је дуг који рачуна Фискални савет само оно што је ишло директно, преко Градске куће, а без јавних предузећа, где се, каже, и налазе скривени дугови.

"То је као када бих ја рекао да није важно што ми Железари у Смедереву плаћамо 12 милиона евра месечно, као што смо чинили раније, па сад то 'крварење' Ана (Брнабић) више нема. А онда ви кажете – ми, у ствари, немамо 12 милиона... Тако се Ђилас и сви ви правите блесави да то није 'крварење'. Нема везе што дугује 'Паркинг сервис', 'Београд-пут', то не иде у јавни дуг... Него шта него иде, само што иде после одређеног времена", рекао је Вучић.

Додао је да градоначелник говори о ономе што је признати јавни дуг, који је, каже, такође, био значајно већи за око 150 милиона евра, плус дугови и доспеле обавезе јавних предузећа, што је било за 500 милиона евра више него што је данас.

"То је јасно и чисто, а ко хоће да се игра медијских написа као што је било некада, којима сте могли само да хвалите, а ништа да критикујете – можете да наставите. Али ово су чињенице, као што су чињенице да Музеј савремене уметности данас ради, а није радио, да 'Беогад на води' није 'само она једна кафана', да ће бити гондола од Калемегдана до Новог Београда...", рекао је Вучић.

"Врло прецизно ћете добити колике су биле обавезе за свако градско предузеће, а моје питње је: Имате ли шта да оспорите? Има ли било ко да оспори да су дугови предузећа као и градске куће неупоредиво већи него данас? Изгледа да нема", закључио је председник.

Он је истакао да је Београд у првих десет градова у Европи по броју грађевина које се реновирају, реконструишу или се у потпуности граде нове, а да се притом јавни дуг града на дневном нивоу и доспеле и недоспеле обавезе јавних предузећа смањују.

Вучић је рекао да су обавезе града данас 500 милиона евра мање, што, каже, значи да је сваки грађанин Београда дужан за 250 евра мање него пре три године.

"И то нема везе са бирачима, важи за све и за дете од месец дана и за сваког другог, то су огромне разлике и то је велики успех који је београдска власт постигла", рекао је Вучић.

Како је рекао, 2014. године било је 46 грађевинских сајтова, а данас их је око 1.100.

"Борба за Београд неће бити једноставна" 

Председник Србије Александар Вучић истакао је да борба за Београд неће бити једноставна, за СНС ће, каже, бити тешка, али ће бити озбиљна опозиција свима који су већ једном урушавали град.

"СНС ће свакако бити озбиљна опозиција власти Ђиласа, Шапића и свих осталих који су већ једном урушавали град. Неће та борба бити једноставна. За нас ће бити тешка, а вероватно губимо, али нећемо дозволити да се резултати рада не виде и онда нека грађани одлуче", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара како види писање једног дневног листа да је "кључ за Београд у Шапићевим рукама".

"Ако је тако, онда је власт код њих", казао је Вучић.

Он је подсетио да је Драган Ђилас оставио огромне дугове Београду. 

Оценио је да је Ђилас свакако много успешнији и озбиљнији и образованији од Шапића, који је, каже, тукао људе за Ђиласов рачун, у Раљи, на пример.

Вучић је рекао да СНС неће дозволити да се резултати рада актуелне власти у Београду не виде, па нека на основу њих грађани одлуче.

"Замислите колико је Јанковић популаран у Мионици..."

Вучић је, поводом најаве Вука Јеремића и Саше Јанковића да ће бојкотовати локалне изборе у појединим општинама, рекао да они на изборе у неким местима не иду, јер тамо немају никога.

"Замислите колико је Јанковић популаран у Мионици... Не могу никог живог да нађу тамо", рекао је Вучић новинарима.

Он се осврнуо на изјаве Јанковића и Јеремића да неће на локалне изборе у пет општина јер је, како наводе, насилна кампања.

"А није насилна у Београду? Па кажу, страшно је насилна кампања у Београду, али ће издржати", приметио је Вучић.

Указао је да они не могу да нађу кандидате у Мионици, Костолцу, Неготину, Прешеву.

"Тврде да ми имамо већину у Прешеву, а ми ћемо се борити за прелазак цензуса. Срба нема у Прешеву", додао је он.

Подсетио је да су неки од њих кандидате имали на локалу у Крушевцу јуче, а да је на изборима за чланове Савета Месне заједнице СНС освојио чак 98,5 одсто.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи