Одбор прихватио само Мартиновићев амандман на Предлог буџета

Скупштински Одбор за финансије разматрао је 918 амандмана на Предлог буџета за 2018, а прихватио је само амандман шефа посланичке групе СНС Александра Мартиновића на члан 8 који се односи на кредит за изградњу ауто-пута Љиг-Прељина и субвенције Националној корпорацији за осигурање кредита.

Одбор за финансије поднео је два амандмана ради усклађивања члана 1 и члана 5 Предложеног буџета за 2018. годину са прихваћеним амандманом Александра Мартиновића.

Председница одбора Александра Томић рекла је Танјугу да се амандман Мартиновића односи на учешће Србије у азербејџанском кредиту за изградњу пута Љиг-Прељина, као и на повећање субенција Националној корпорацији за осигурање кредита, међу којима је и куповина првог стана.

На предложени буџет за 2018. укупно је поднето 918 амандмана, а осим Мартиновићевог, сви остали амандмани су одбијени.

Одбор је данас разматрао укупно 1.899 амандмана, који су поднети и на предлог буџета и на још 12 закона, на седници на којој се жустро полемисало о мотивима посланика за подношење великог броја амандмана. 

Док су чланови одбора из опозиције - ДС, ДЈБ и ДСС, негодовали што су посланици владајуће коалиције поднели велики број амандмана како би се, кажу, "потрошило" време на седници и обесмислила и онемогућила расправа о амандманима опозиције на буџет, владајућа већина поручује да има иста права као опозиција, па и право да подноси амандмане.

Шеф посланичке групе ДЈБ Саша Радуловић рекао је да су посланици владајуће коалиције поднели амандмане који "звуче као састави ученика у школи, а не као амандмани на буџет", да на одбору уопште не образложу своје предлоге, да је њихове амандмане одбила влада, те да они сами неће за њих гласати.

"Изгледа као да се владајућа већина боји расправе о амандманима опозиције на буџет", сматра Радуловић, који каже да посланици владајуће коалиције "гласају на звонце".

Реаговао је посланик СНС Верољуб Арсић који наводи да је на делу замена теза, истичући да су сви посланици једнаки и имају иста права, да може да се дебатује о томе да ли су амандмани добри или лоши, али да опозиција не може да тражи од посланика већине да ћуте.

"У среду смо цео дан слушали предлоге опозиције за допуну дневног реда, то њихово право смо поштовали, дозволите да имамо иста права као и сваки други посланик, поднели смо амандмане и хоћемо да поправимо предлоге закона, хоћемо да похвалимо предлагача. Да ли се некоме то свиђа или не, то је његов проблем", каже Арсић.

Поручује да време за расправу у парламенту не одређује владајућа већина већ гласови бирача на изборима.

"Ми смо лоши који смо поднели 30, а добри су они који су поднели 1.800 амандмана. Не могу да прихватим такву тезу", истиче Арсић и наводи да нико никога не жели да ућутка у парламенту. 

Поручио је да опозиција нема "монопол над говорницом", те да у недостатку политичких аргумената, добар део опозиције прибегава "причи о диктатури и звонцету".

Посланик владајуће коалиције из СДПС Владимир Маринковић каже да је право сваког посланика да поднесе амандман, те подсетио да владајућој коалицији није било пријатно да слуша потпуно исте амандмане Радуловића на законе из области образовања.

"Данима смо вас слушали како образлажете истоветни текст истих амандмана", додаје Маринковић и истиче да посланици власти озбиљно раде и разматрају амандмане, а да је за представе задужен Радуловић.

"То је јуче показао и (посланик ДЈБ) Душан Павловић", рекао је Маринковић. 

Укључио се и министар финансија Душан Вујовић, који је рекао да сат и двадесет минута нису имали прилику да кажу било шта о амандманима, те да су и посланици ДЈБ поднели амандане у којима се понавља исти текст са малим изменама.

"Подучите ме ако не разумем - опције су или да прихватимо или одбијемо амандмане", каже Вујовић и додаје да разуме дискусију Радуловића али да се она односи на расправу у пленуму, а не на расправу на одбору.

Вујовић је бурно реаговао на критике Радуловића због "лоше економске политике" владе, наводећи да је Радуловић поновио "од речи до речи" оно што је рекао у начелној расправи о буџету на седници парламента, износећи "паушалну анализу".

"У форми квазинауке понављате ноторне глупости", рекао је Вујовић Радуловићу, који је је негодовао, оцењући да је понашање министра "срамотно" и да је за опомену.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи