Одаловић: Србија о границама конкретно и коректно, на потезу БиХ

Србија се није само декларативно изјаснила по питању решења границе са БиХ, већ је изнела конкретне предлоге и решења, те је сада на потезу Босна и Херцеговина, изјавио је председник владине Комисије за разграничење са БиХ Вељко Одаловић.

"Србија је конкретна, са конретним предлозима и спремна. Желимо да сви, и са друге стране, и у БиХ, а и у Хрватској, томе приступе на такав начин", рекао је Одаловић. 

Одаловић за Танјуг није могао да прецизира када ће бити одржан састанак са Комисијом Босне и Херцеговине, али је рекао да се нада да ће то бити врло брзо.

Иницијатива је, каже, на комисији из БиХ, уз објашњење да је последњи такав састанак одржан у Београду, те да би по реципроцитету требало да се сада одржи у Сарајеву. 

Како је рекао, питање граница је свакако једно од најважнијих, не само на релацији Србија и Босна и Херцеговина – то је и државно и административно и политичко и инфраструктурно и економско питање, те је важно што је пре могуће на крајње одговоран и коректан начин решити га. 

"Што се Србије тиче, она је то препознала у пуном капацитету и понудила – практично пружила руку као и одређена решења – како да се неке тачке реше на коректан, фер начин и обострано задовољство, на начин где нико не би био оштећен", нагласио је Одаловић. 

"Препознали смо четири тачке које су још од 2010. године остале као оне које захтевају посебно уређење, а то су две хидроцентрале Зворник и Бајина башта, пруга Београд-Бар која пролази кроз БиХ и општине Прибој и Рудо" рекао је Одаловић. 

"Србија коректна што се тиче хидроцентрала"

Према његовим речима, били смо врло коректни и конкретни што се тиче хидроцентрала, имајући у виду да је Србија изградила обе те централе, да је извршила експропријацију и за негде око 1.200 хектара земљишта исплатили мештане 

"Наравно да је наш интерес и мислим да је то функционално и најрационалније да те две хидроцентрале буду у функцији и пуном капацитету на нашој страни", подвукао је он. 

Како је обајснио, Србија је понудила одређене територије које би биле замена за оно што би по функционалности целине било могуће понудити, али и додао да, наравно и БиХ има свој став, те да је и стога важно да се комисије што пре састану. 

"Ми ниједном речју нисмо рекли да нећемо разговарати о предлогу који друга страна буде понудила", поручио је Одаловић. 

Наводи да су били неки предлози о посебним режимима, међудржавном службеношћу, управљања хидроцентралама "Зворник" и "Бајина Башта" и навео да би се то могло евентуално посебним анексом, односно споразумом уредити, тако "да ми користимо и управљамо и даље хидроцентралама пошто су оне неспорно направљене и уређене нашим средствима". 

Како је истакао, важна је функционалност, а било је, на пример, раније и таквих предлога да административна линија иде по средини реке, па да би била на срединама брана, језера а то би значило да би довела у питање функционисање таквих објеката, јер би прекограничне баријере могле бити таквог карактера да доведу у питање функционисање система. 

"Зато се разговарало тада, а то није нешто што можда не би могло да буде уређено ако се не усагласимо око нашег предлога решења, али би требало да буде тако уређено да се у тренутку када се потпише целина документа, уреди и ово – да решимо целину проблема", додао је он.

"Објекти морају да функционишу или цели или не"

Поновио је да су то објекти који не могу да функционишу "до пола". 

"Они морају да функционишу или цели или неће функционисати. Они не могу да се одржавају само на једној страни а на другој не. Не могу бити предмет тих прекограничних и осталих прелазака, оправки, одржавања и да то стално буде потенцијално нешто што би требало да се на дневном или месечном нивоу процесуира и уређује", назначио је Одаловић.

"Пошто то међународно право познаје, ти споразуми морају да буду таквог карактера који апсолутно гарантује ту службеност и управљање њима на начин да се ни у ком случају и ни под којим условима не може довести у питање то што је потписано јер би то могло да угрози функционисање система", подвукао је он. 

Нагласио је да је наш став да желимо да разговарамо о свим питањима, о целини и о анкесима, споразумима, али они морају бити целина једног документа и морају бити донети заједно. 

"И тиме се више на ове проблеме и питања нећемо враћати. То је нешто што мислим да је фер и да је коректно и да је доста прихватљиво и за БиХ", рекао је Одаловић.

Кад је реч о прузи Београд-Бар, указао је да она пролази десетак километара кроз територију БиХ и подвукао да смо ми били врло коректни. 

"Препознато је да би са 1. 700 хектара површине земљишта, које би било дато у замену, а које би одговарало и по структури и по квалитету и вредности, по принципу ''метар за метар'', то било решено на обострано задовољство", рекао је и нагласио да би то уредило инфраструктурни правац који је за нас изузетно важан. 

Такође, напоменуо је и да грађани општина Прибој и Рудо имају велике проблеме, јер им је живот испресецан граничним препрекам,а те да се мора узети у обзир да хиљаде грађана чека да се то реши. 

"Србија је на све четири тачке имала коректне и конкретне понуде и желела је да тај проблем решимо. То не може да не одговара и БиХ, јер и њени грађани имају сличне проблеме. Не видимо ниједан разлог зашто не би сели и разговарали – отворили питања и понудили решења", додао је он. 

"Комисије тај мандат имају, да припреме решења, понуде их и верујем да ћемо имати врло брзо позив колега из Сарајева да седнемо и наставимо тамо где се стало 2010. године и да овај тренутак у којем су и Председништо БиХ, а иницијатива је потекла од нашег председника Александра Вучића, искористимо и да, у духу зближавања, кренемо у решавање тих проблема", закључио је Одаловић. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво