Кубуровић: Србија добија позитивне оцене о напретку на пољу права

Роми, жене, особе са инвалидитетом и припадници ЛГБТ популације најугроженије су категорије када је реч о препрекама у остваривању основних права у Србији. Ипак, међународне институције оцењују да Србија остварује значајан напредак на пољу права, рекла је за РТС министарка правде Нела Кубуровић.

Један од приоритета Владе Србије је унапређење свих људских права и она редовно доставља извештаје свим релевантним међународним институцијама, рекла је гостујући у Дневнику РТС-а Нела Кубуровић.

"У извештајима међународних организација се оцењује да је Србија достигла значајан напредак у односу на ранији период. Када је реч о поглављу 23 близу 70 одсто траженог на пољу основних права је испуњено", рекла је Кубуровићева.

Србија је потписница Истанбулске конвенције која се односи на насиље над женама, а од 1. јуна се успешно примењује и Закон против насиља у породици. Статистика је, међутим, и даље лоша и у овој години је у породичном насељу убијено 25 жена.

"Поред Закона о породичном насиљу примењују се и измене и допуне кривичног закона које су омогућиле убрзану процедуру. У претходних пет месеци примене закона разматрано је 17.000 случајева насиља у породици. До сада је изречено преко 6.000 хитних мера које подразумевају или удаљење насилника из породице или забрану приласка", каже министрака Кубуровић.

Те измене омогућиле су, према речима министарке, да у претходних пет месеци већ имамо осуђујуће пресуде у десет случајева.

Пре неколико дана пред Саветом безбедности министарка Кубуровић је говорила о општој оцени рада Хашког трибунала и одбацила завршну оцену да Србија недовољно сарађује.

"Била је то последња седница СБ УН посвећена раду Трибунала и нисмо једини који сматрају да он није допринео помирењу у региону и правди за жртве. Статистика показује да је Србија више сарађивала у односу на остале земље у региону и налог за хапшење два радикала не може да баци сенку на сарадњу Србије", објашњава министарка Кубуровић.

Од Србије је тражено изручење 46 особа од којих је 45 изручено, а једно лице извршило је самоубиство пре одласка у Хаг. Преко 700 људи је сведочило у Хагу а било је и преко 15.000 захтева за документацијом.

"Истицали смо и селективно поступање Трибунала што показује и статистика јер је 70 одсто осуђених српске националности а иста је ситуација и када је реч о дужини изречених казни", рекла је министарка правде.

Кубуровићева, међутим, каже да ће Србија наставити сарадњу и са институцијом Механизма.

"Ми морамо сами да радимо на помирењу у региону јер Трибунал није томе допринео. Нећемо заборављати прошлост и бежати од одговорности, али сматрамо да сви одговорни за злочине, без обзира на националност, морају да буду изведени пред лице правде", закључила је министарка правде.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво