Вучић: Премијери Грчке, Румуније и Бугарске донели у Београд дух европског пријатељства

Председник Србије Александар Вучић разговарао је са премијерима Бугарске, Грчке и Румуније у здању на Андрићевом венцу. Вучић је истакао да су Бојко Борисов, Алексис Ципрас и Михаиј Тудосе донели дух европског пријатељства у Београд. Балкан је неотуђиви део европске идеје, рекао је Борисов док је Ципрас поручио да Србија не може више бити изван европске породице. Србији треба помоћи и усмерити је како би се створио и званичан статус Србије као чланице ЕУ, истакао је председник румунске владе.

Александар Вучић је на конференцији за новинаре рекао да је резултат свих политичких разговора да увек имамо повећање трговинских односа. Истакао је да се разговарало и о томе како да Србију "нешто брже" приближимо Европској унији, оценивши да је све то веома важно за будућност наше земље, али и стабилност, мир и предвидивост целог региона.

Вучић је рекао да се разговарало о томе шта је то што Србија треба да уради и какву подршку можемо да очекујемо од те три, како је рекао, нама изразито пријатељске земље.

Навео је да ови састанци, који су почели недавно у Варни, представљају израз сталне сарадње четири земље а наставиће се састанком у Букурешту.

"Резултат свих наших политичких разговора је чињеница да имамо повећање свих бројева у трговинској размени", рекао је председник Србије.

"Очекујемо да трговинска размена Србије са ове три земље наредне године заједнички пређе три милијарде евра. Верујемо да ћемо имати још више успеха и да ће политички сусрети створити климу да привредници још више сарађују и да донесу више посла и веће зараде грађанима", рекао је Вучић додајући да имамо раст са тим земљама у трговинској размени од 6,1 до 20,2 одсто.

Председник Србије је захвалио премијерима Грчке, Румуније и Бугарске што су "донели дух европског пријатељства у Београд" и што подржавају Србију на европском путу.

Осврнуо се и на изложбу у холу Председништва Србије где се може прочитати извештај Чедомира Мијатовића упућен Милутину Гарашанину, у којем се налазе речи британског премијера Гледстона који је говорио о притисцима који постоје на Балкану, и који је подвукао важност срдачних односа ове четири земље.

Трвења међу балканским државама треба да се избегавају, подвукао је Гледстон, а пренео је Вучић додајући да Србија има истинске пријатељске односе са све три земље.

На почетку конференције Вучић је рекао да су Бојко Борисов, Алексис Ципрас и Михаиј Тудосе председници влада изразито пријатељских земаља и да жели да им се захвали на посети Србији.

"Почаствовани смо што смо имали прилику да у ова два дана будемо домаћини Вама и Вашим делегацијама, наш град је не само на регионалној већ и европској мапи важних догађаја", рекао је Вучић додајући да постоји само једна ствар којом Срби могу да се увреде – да им се каже да нису били добри домаћини.

"Надам се да смо ту своју улогу испунили и да ћете отићи са добрим утисцима из Србије", рекао је председник Вучић.

Борисов ЕУ: Са нама имате безбедан Балкан

Премијер Бугарске Бојко Борисов навео је да је састанак у Београду много лакше водити него онај који је вођен у оквиру Западног Балкана.

"Балкан је место са пуно историје и крвопролића, 130 година касније разговарамо како да организујемо Балкан да људи могу боље да живе", рекао је Борисов.

Пренео је да је своје саговорнике обавестио о састанку са колегема са Западног Балкана и шта се ради на пројектима транспортних коридора 8 и 10, који, каже, показују ЕУ да Балкан није само географски део Европе, већ да смо неотуђиви део европске идеје.

"Морамо да покажемо мудрост и да извучемо поуке из прошлости. Морамо да покажемо да имамо Софију, Загреб, Букурешт који су део Европе", каже Борисов.

"Нашим пријатељима из Брисела желимо да пошаљемо поруку да са нама имају безбедан и предвидив Балкан, који неће правити проблеме. Желимо да привучемо инвестиције и градимо своју инфраструктуру", рекао је Борисов, који је подржао европске интеграције свих земаља региона, а посебно Србије.

"Желимо модерну инфраструктуру. Инфраструктурни објекти нису ризични већ прагматични", рекао је Борисов.

Како је рекао, оптимиста је да ће и земље Балкана које још нису у ЕУ, остварити напредак на европском путу, јер европске интеграције немају алтернативу.

"То је зацртан пут. Имали смо бројне сукобе и ратове у региону, али сада смо на прекретници, јер у овом тренутку велике силе имају интересе на Балкану и свака од тих сила је успела да постигне одређени утицај у нашим земљима", рекао је Борисов.

Истакао је да желе да поштују све захтеве које европска демократија тражи – владавину права, слободу говора и изражавања, као и више плате и приходе грађана и да зато желе да привуку инвестиције.

"Наше пријатељство није уперено ни против кога, против Русије, Турске, САД или ЕУ, само желимо да привучемо инвестиције, да можемо да градимо инфраструктуру, јер тамо где се инфраструктура гради, нема рата", рекао је Борисов.

"Морамо судбину узети у своје руке"

Борисов је рекао и да састанке четири балканске земље не треба поредити са Вишеградском групом. "Не желимо да копирамо никога, нити да идемо нечијим путем", поручио је Борисов.

Он је указао да је Бугарска чланица НАТО-а, али је у сваком случају предана Европи и ЕУ, као и да нема бољег пута за Балкан од ЕУ.

Борисов је нагласио да сарадња земаља на Балкану помаже Европи, али указује да и даље на Балкану постоје места где се запаљиве ствари нису решиле.

С тим у вези он је указао да треба нормализовати односе са Русијом, Турском и САД, јер без тога нема стабилности на Балкану.

Рекао је да се мора решити и проблем Скопља, помогне Европској комисији и Бриселу да донесе праве одлуке, без ултиматума и наметања нечега.

Указао је да, пошто је Балкан мултикултуралан и мултиконфесионалан мора постојати толеранција и прихватање свих.

"Морамо судбину узети у своје руке, а не да чекамо шта говоре велике силе", подвукао је он.

Борисов је истакао да се четири земље желе да унапреде своју инфраструктуру како би привукле, у корист својих грађана, инвеститоре.

У вези са захтевом председника Турске да се ревидира споразум из Лозане, Борисов је рекао да ревидирање међународних уговора није конструктивно и добро за Балкан.

Према његовим речима, ако би кренули да причамо о историји, предстваници све четири земаља Балкана не би могли да седе за истим столом, а да не скоче један другом за врат.

"Морамо да створимо просперитет за грађане, искористимо све наше адуте, а не говоримо о прошлости", закључио је Борисов.

Ципрас: Србија више не може бити изван ЕУ

Србија не може више бити изван европске породице под условом да већина становништа жели да буде део ЕУ, изјавио је грчки премијер Алексис Ципрас.

"Ми верујемо да би ЕУ требало врло ускоро да исправи велику грешку која своје корене вуче из тога на који начин се Европа односила према Балкану до сада. Било је познато да је Балкан ризично подручје. Србија не може више да буде изван европске породице, под условом да већина становништва жели да буде у ЕУ", рекао је Ципрас.

Говорећи о данашњем скупу, Ципрас је подсетио да такви састанци сада постају институција која је конструктивна и инспиративна за будућу перспективу земаља Балкана и додао да има велику симболичну важност.

Почело је, подсећа Ципрас, као трипартитни састанак у Солуну, а онда је уследио састанак у Варни коме су присуствовале четири земље.

"Ми не можемо да чекамо да нам министар неке друге велике силе каже шта треба да радимо, да нас узме за руку и покаже. Морамо да сарађујемо и да имамо сопствену иницијативу, као и да промовишемо мир и стабилност у региону", рекао је Ципрас и истакао да Србија, Грчка, Бугарска и Румунија треба блиско да сарађују.

Председавање Бугарске ЕУ Ципрас види као прилику за цео Балкан да промовише заједничке идеје и уверења.

"Ми смо добили прилику да у Софији 2018. године оживимо план из Солуна који мора да се заснива и на заједничкој визији за нашу будућност. Поздрављам предлог Бојка Борисова да се организује самит ЕУ и Западног Балкана који ће послати поруку да ће бугарско председавање бити председавање Балкана", истакао је грчки премијер.

Рекао је да жели да се сва четворица убудуће чешће састају, али истовремено и са суседима, да се са њима разговара о проблемима, без обзира на то колико они били тешки.

Каже да је потребно да се праве добросуседски односи и да узму судбину у своје руке.

Приметивши да се западни свет данас суочава са токовима миграција и да неке земље позивају на повратак национализма, изградњу зидова, што је, каже, нека логика хладног рата, Ципрас каже да би то било катастрофално за будућност.

"Верујем да само путем сарадње, солидарности, поштовањем међународног права и међународних уговора можемо да остваримо просперитет", рекао је он.

Ципрас је рекао и да се сопственом иницијативом граби будућност и брине о грађанима.

Рекао је и да конфликти не воде никуда и да је пут ка бољој будућности сарадња, међусобно поштовање и заједнички рад.

"То је порука коју треба да упутимо и сматрам да ће она бити саслушана од наших партнера у ЕУ", рекао је премијер Грчке.

Ципрас сматра да наредна година може да буде прекретница за шири Балкан, те да ће то бити прекретница за европску перспективу Западног Балкана и Србију.

"Нас четворица смо уверени да морамо да идемо напред, да предузимамо храбре кораке, да остваримо још јачу сарадњу, како бисмо учинили да 2018. буде прекретница за наше земље, балкански регион и ЕУ и, пре свега, за наше грађане, јер њих желимо да заштитимо", рекао је Ципрас.

Грчки премијер је навео да ће наредна година бити кључна година и за Грчку која ће, након осам година, у августу 2018. имати финансијску независност да задовољи своје потребе, додајући да се Грчка вратила позитивној стопи економског раста.

Рекао је да ће следећа година година бити година позитивних дешавања у Европи.

"Европа разговара о унапређивању законодавног оквира, који је збир њених несавршености, а са циљем да буде јача, да се суочи са будућим изазовима и кризма. Верујем, да ће то бити прекретница за европску перспективу Западног Балкана и Србију, наравно", подвукао је Ципрас.

Тудосе: Улазак Србије у ЕУ је само формалност

Премијер Румуније је изјавио да су и Румунија и Бугарска и Грчка опредељене да Србији помогну и олакшају јој пут у Европску унију, те поручио да је њен улазак у Унију "само формалност".

Говорећи о европским интеграцијама Србије, Тудосе је рекао да су границе Србије са ЕУ границе са Грчком, Бугарском и Румунијом, а да се интеграција остварује кроз заједничке инфраструктурне пројекте, културну сарадњу која већ постоји са тим земљама.

У том смислу, рекао је да је улазак Србије у ЕУ само формалност, а све три земље, као чланице ЕУ, опредељене су да помогну Србији колико могу.

"Да олакшамо пут, помогнемо и усмеримо Србију како би се створио званичан статус Србије као чланице Уније", рекао је Тудосе.

Похвалио је иницијативу за одржавање састанака Савета за сарадњу Србије, Бугарске, Румуније и Грчке.

"Ове четири земље имају проблеме, а наравно не постоји проблем који се не може решити, за сваки постоји више решења, а овакав скуп је користан да ускладимо решења и пронађемо заједничко", рекао је Тудосе.

Пренео је да су председник Србије и премијери три земље констатовали да је потребно да се организује састанак министара инфраструктуре, енергетике, спољних и унутрашњих послова.

Прихваћен је, каже, и позив да се састанак одржи почетком марта у Букурешту, а онда у мају поново у Грчкој.

Вучић и Борисов о гасној интерконекцији, путевима, пругама...

На питање о гасној интерконекцији Вучић је рекао да је са гостима разговарао о тој теми и да тај пројекат нашу страну кошта 85 милиона евра.

Вучић је пренео да је Србија добила велики грант од ЕУ у износу од 49,1 милиона евра, те да је остала финансијска средства обезбедила.

"Рачунамо да у најскорије време можемо пројекат да приведемо намени", подвукао је он.

Поменуо је намеру Бугарске да изгради у близини Црног мора европски хаб, са више цеводовда преко којих би узимали гас из више извора.

"То је за нас од великог значаја, јер Србија како се развија све више повећава потрошњу гаса. Ми смо земља кранова и све већи развој нам повећава годишњу потрошњу гаса за између 200 и 300 милиона кубних метара", објаснио је он.

Рекао је да је разговарано и о формату 16+1 додајући да је битно да се реконструише железничка и путна инфраструктура, приметивши да су пруге у нашој земљи веома лоше, посебно на Коридору 10 ка Солуну и Софији.

"Ми ћемо реконструисати ту инфраструктуру. Договор је да покушамо да пронађемо најјефтинија средства за нашу земљу. Постоји више извора, од ЕИБ до многих других. У то ћемо радо укључити и могућност добијања кинеских финансија, ако би били под повољним условима, наравно, усклађено са европским стандардима и прописима", додао је Вучић.

На то се надовезао и бугарски премијер Борисов који је изразио уверење да ће у наредних годину или две бити завршени важни пројекти на бржем повезивању две земље.

Он је додао да са румунским колегом жели да повеже боље Букурешт и Софију, и да постоји и прогресивна Дунавска стратегија, која треба да убрза пловидбу Дунавом.

Када је реч о гасоводу рекао је да не постоји конкуренција, и да се гасоводи допуњују.

"Нашем региону је потребно више гаса, још бољих транспортних коридора", рекао је Борисов додајући да једном када имате све везе оне морају да се прошире.

Вучић: Не правдам се и немам намеру, имамо свој пут

Председник Вучић је рекао да нема намеру ни потребу да се икоме за нешто правда и поновио да је Србија на европском путу али исто тако да ће радити на чувању приајтељских и добрих односа са Русијом.

Вучић је, одговарајући на питање о утицајима на Балкану, рекао да такав став не крије, ни у разговору са данашњим гостима – премијерима Бугарске, Румуније и Бугарске, ни да у Москви председнику Русије Владимиру Путину каже да се Србија налази на европском путу али и премијерки Немачке Ангели Меркел и председнику САД Доналду Трампу да ће Србија чувати своје пријатељство са Русијом.

Додао је да Србија жели да чува своју војну неутралност, да гради своју снажну армију али без икакве намере да било кога нападне већ само да очува своју безбедност.

Упозорио је да је Србија у другачијој ситуацији од других земаља јер је била нападнута 1999. године, а и због 2008. године.

Како је рекао, наши пријатељи разумеју ту нашу ситуацију, а све проблеме које имамо на европском путу Србија ће много јасније решити ако има подршку Грчке, Бугарске и Румуније.

Додао је и да му се чини да неки у Европи мисле да имају право да држе неке придике Србији, а знају како су утицали на то да јој се узме део, али и да Срби то не заборављају.

"Србија штити мир и стабилност у целом региону", поручио је председник Србије и навео да су и гости из три пријатељске земље могли да виде да се Београд и Србија граде, односно да је приоритет Србије економски развој, напредак, европска будућност, али и да неће рушити пријатељства која су годинама и деценијама грађена.

Вучић је рекао да Србија никоме није претња и да је својом уздржаношћу успела да сачува мир и стабилност, те допринесе решавању највиталнијих економских проблема, као и да ће тим путем наставити и доприносити предвидивости целог региона.

Поручио је да ће Србија наставити да се као земља понаша одговорно и озбиљно.

Вучић се претходно састао са премијерима Румуније, Бугарске и Грчке у згради Председништва на Андрићевом венцу, а синоћ им је био домаћин у вили "Мир". Тројицу премијера дочекала је и председница Владе Србије Ана Брнабић.

Председник Србије је са премијерима Румуније и Грчке Михаијом Тудосеом и Алексисом Ципрасом током поподнева обишао "Геозавод" где је гостима представио пројекат "Београд на води"

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво