Брнабић: Искуства Швајцарске важна за Србију

Председница Владе Ана Брнабић и председница Швајцарске Конфедерације Дорис Лојтард сложиле су се на састанку у Цириху да су политички односи две земље су добри и у успону, а да је потребно даље унапредити економску сарадњу.

Са више од 800 милиона евра, као и отварања око 8.000 радних места, Швајцарска је један од значајнијих инвеститора у српску привреду, нагласила је у разговору председница Владе Србије.

"Након стабилизације економије и јавних финансија, циљ Владе Србије је да наш даљи економски раст буде базиран на иновацијама, а у томе нам могу помоћи искуства швајцарских компанија и организација које представљају светске лидере у својим областима", истакла је Брнабићева.

Она је посебно издвојила искуства и примере добре праксе у областима информационих технологија, дигитализације и иновација у привреди, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

Швајцарска је најзначајнији спољнотрговински партнер Србији у оквиру ЕФТА (Европско удружење слободне трговине), а важну улогу у унапређењу економске сарадње има Мешовити комитет за економску сарадњу, основан 2001. године, као и Мешовита привредна комора.

На састанку председнице Владе Србије Ане Брнабић и председнице Швајцарске Конфедерације Дорис Лојтард, која је уједно министарка за животну средину, саобраћај, енергетику и комуникације и потпредседница Савезног већа, разговарало се о даљој сарадњи у области образовања и система дуалног образовања.

"Швајцарска је, поред Немачке и Аустрије, најважнији партнер у увођењу система дуалног образовања и повезивању и приближавању образовног система потребама привреде", нагласила је Брнабићева.

Према њеним речима, основни циљ дуалног модела образовања је смањење незапослености младих и боља повезаност привреде и образовног система.

"Због тога су швајцарска искуства и експертска помоћ у реструктурирању образовног система изузетно важни за Србију", истакла је премијерка.

Брнабићева је захвалила на подршци Швајцарске процесу европских интеграција Србије и помоћи коју швајцарска организација СДЦ пружа Србији у успостављању равномернијег регионалног развоја и јачању локалних самоуправа.

Швајцарска је такође и међу најзначајнијим земљама по висини донаторске и хуманитарне помоћи, са донираних више од 300 милиона швајцарских франака од 1991. године, у областима енергетике, образовања, локалне самоуправе, као и управљања, грађанских иницијатива и инклузији.

Швајцарска организација "Дигитал Свицерланд" подржла је оснивање Иницијативе Дигитална Србија у мају ове године, што додатно повезује две земље.

Иницијатива Дигитална Србија има за циљ креирање еко система за убрзану дигитализцију српске привреде и модернизацију читавог нашег друштва.

Дигитализација је стратешки циљ Владе Србије, а сарадња ове две организације помоћи ће да целокупно друштво крене у сусрет променама које носи дигитализација и савремени начин рада и размишљања, наведно је у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи