"Очекивали смо више, два поглавља постала уобичајена динамика"

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је да је Србија очекивала и била спремна да отвори три поглавља у преговорима о чланству у ЕУ, те да сматра да би то било фер. Како је додала, и два поглавља већ су постала уобичајена динамика, када је реч о отварању поглавља у преговорима ЕУ и Србије.

Министарка је истакла да је Србија темељила своја очекивања, пре свега, на позитивним порукама које су стизале из ЕУ - од председника ЕК Жан Клод Јункера, који је, каже, јасно означио Србију и Црну Гору као предводнике процеса и заложио се за брже отварање повлавља и од Федерике Могерини која је изнела став да је Србија остварила екстремно добар напредак на пољу реформи и интеграција.

"Очекивали смо три поглавља, то је била реална процена и то би било фер, али добро. Ми настављамо наш преговарачки процес и сигурно да отварање и ова два поглавља значајно доприноси даљем реформском процесу", рекла је Јоксимовићева.

Јоксимовићева је посебно захвалила и Естонији, која до краја године председава ЕУ и која је, каже, била коректан председавајући иако није имала тему проширења на својој агенди и до последњег тренутка оставила могућост државама чланицама да дају подршку отварању и трећег поглавља.

"Са наше стране, сва захвалност Естонији за коректан приступ током председавања, а то је била и прилика да учврстимо и развијамо билатералне односе", рекла је министарка.

Она је захвалила свим државама чланицама које су подржале отварање три поглавља, а посебно је истакла Холандију - иначе веома захтевну у погледу поглавља 23 и 24, која је, каже, у последњем тренутку заузела најисправнији став - стриктно али фер,  што значи да се, уколико се критеријуми задовоље, отворе поглавља.

Јоксимовићева је поручила да Србија наставља свој европски пут солидном динамиком, те да очекује да ћемо следеће године, када у првој половини буде председавала Бугарска, а затим и Аустрија, добити већи замајац.

Те две земље су, како је додала, управо ставиле проширење ЕУ на агенду њиховог председавања.

Истакла је, такође, да смо свесни да су реформе кључ успеха и да реформе које се спроводе у земљи треба да доведу до отварања, а онда и до затварања поглавља.

"Европски пут остаје део домаће развојне политике и начин и механизам како да брже остваримо оно што смо обећали грађанима", рекла је Јоксимовићева на отварању изложбе фотографија "Примењена носталгија" у Галерији НБС.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици рекао је да ће се Међувладиној конференцији у Бриселу 11. децембра дати коментари на поглавља, напредак и преговоре, те да ће отварање два поглавља послати поруку о напретку у пореговрима.

"Ова очекивања руководства су увек оправдано велика, али увек треба гледати добру страну, а отварање два нова поглавља су добра страна", рекао је Фабрици.

Фабрици је навео да жели да увери Владу Србије да са европске стране постоји чврста воља да се преговори не само наставе, већ и да напредују.

"Отварање поглавља одржава ову динамику преговора, у понедељак ћемо отворити два поглавља, а увек треба имати пред собом крајњи циљ, а то је придруживање ЕУ", рекао је Фабрици.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво