Деведесет година "Трепче", плакете Вучићу, патријарху Иринеју...

На академији поводом 90 година Трепче, подршку председника Србије и владе пренео је директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, истакавши да ће у њима Трепча и даље имати трајног и оданог савезника у настојањиима да се сачува у овим тешким временима.

Рударско-металуршки комбинат "Трепча", који је својевремено, у Југославији био међу водећим извозним предузећима, обележава 90 година постојања и рада. Због безбедносно-политичких превирања, "Трепча" у новије време функционише у северном, већински српском делу и јужном, у којем доминирају Албанци.

"Трепча север" са око 2.500 радника данас је стабилно и самоодрживо предузеће, а просечна плата износи преко 600 евра.

"Једина фирма која ради овде у општини Лепосавић то је 'Трепча' и 70 посто људи сигурно живи од ове 'Трепче' ако би нам неко узео ово боље да нас терају одавде, да не живимо овде", каже радник Славиша Александровић.

Поводом обележавања 90 година постојања и рада "Трепче" у Звечану, Марко Ђурић је рекао да је то предузеће опстало јер је било јаче и од ратног вихора и од политичких нестабилности као и од економских криза.

Ђурић је запосленима у "Трепчи" поручио да ће у Влади Србије имати трајног и оданог савезника у настојањима да тај комбинат буде сачуван, а у српским представницима чврстог браниоца својих интереса и права на КиМ.

Опстало је, казао је Ђурић, и зато што је положено на чврстим темељима попут српских тврђава и манастира на КиМ.

"У Србији, земљи сталних потреса и историјских ветрометина, 90 година може да траје и опстаје само нешто што је на чврстим темељима саздано, и нешто што је стручно и с љубављу грађено и вођено. 'Трепча' је била јача и од ратних вихора и од политичких нестабилности и од економских криза, зато што је положена на чврсте темеље, баш као и српске тврђаве и манастири", рекао је Ђурић.

Они који су "Трепчу" из ничега направили и направили су је да траје, казао је Ђурић истакавши да су комбинат градили српски домаћини онако како се гради сопствена кућа. 

"И када је дошло време да је бранимо, бранили смо је онако како Србин брани своју кућу, без одступања и не размишљајући о предаји", истакао је Ђурић и додао да су "оружје" Србије у тој одбрани били несаломиви правни и економски аргументи, а главна снага Србије били су јединство и слога. 

Успели смо, казао је, да зауставимо покушаје да нам се отме оно што је без икакве дилеме наше, зато што смо наступали сложно, као војска, борећи се насушно за оно без чега нам опстанка нема - а то је наша "Трепча", рекао је Ђурић.

А која би перспектива српског народа на Косову и Метохији била да је "Трепча" изгубљена, запитао је Ђурић.

"Колико српских породица би остало без хлеба и колико српских огњишта би се угасило? Наша снага мери се вредношћу онога што бранимо, а вредност Трепче не да се исказати само бројевима, јер 'Трепча' је за људе овде и национално и вредносно и идентитетско питање", рекао је Ђурић.

Генерални директор Комбината Јован Димкић истакао је да је Косово и Метохија изузетно богато рудама, а посебно локалитет у околини Трепче, те подсетио да је управо због тога многима "Трепча" 'запала за око'.

"Трепча" је била и остала главни ослонац развоја покрајине КиМ кроз време, казао је Димкић и истакао да су "Трепчини" производи познати и даље широм света.

На прослави су додељене свечане плакете захвалности Комбината председнику Србије Александру Вучићу, патријарху Иринеју, директору Канцеларије за Косово и Метохију Марку Ђурићу и породици српског тенисера Новака Ђоковића.

У име председника Србије, плакету је примио директор Канцеларије за КиМ, Марко Ђурић, док је у име патријарха Иринеја свечану плакету примио владика Теодосије.

Учесницима свечаности прочитана су писма председника Србије, патријарха Српске православне цркве Иринеја, породице Карађорђевић, а српски тенисер Новак Ђоковић, који је почасни грађанин Звечана, обратио се учесницима скупа преко видео линка.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи