Вучић рударима: Док год је Србије, "Трепчу" нико неће моћи да вам отме

Рударско-металуршки комбинат "Трепча" данас обележава 90 година постојања и рада, а председник Србије Александар Вучић је тим поводом запосленима поручио да тако дуго постојање тог предузећа значи да оно више није само привредни субјект, већ део породичног и националог наслеђа – део традиције.

"Када се неко предузеће негује и гради 90 година, као што је случај са 'Трепчом', то предузеће више није само привредни субјекат, оно је део породичног и националног наслеђа, део традиције", поручио је председник Вучић и подсетио да је традиција рударства на Косову и Метохији неизбрисива као и постојање српског народа на овим просторима.

На свечаности поводом тог јубилеја у Звечану, запосленима је прочитано писмо председника Вучића, у којем указује да је "Трепча" била сведок великих историјских превирања, смењивања друштвених уређења и политичких система, али је надживела сва искушења и изазове.

"Србија ће бескомпромисно наставити да се бори за ваше право да управљате оним што су стварали ваши преци, што припада вама, и 'Трепчу', док год је Србије, нико неће моћи да вам отме и отргне", поручио је председник Вучић.

Председник је запосленима поручио и да ће доживети да рударску традицију у том комбинату наставе и неке нове генерације српских рудара.

Отварање "Трепче" пре 90 година, подсетио је, било је весник једног новог времена, времена урбанизације и економског напретка, али и сведочанство искрене жеље тадашње државе да овај део територије кроз индустријализацију извуче из мрака отоманског феудалног наслеђа.

Отварање "Трепче" је, истакао је Вучић, била победа новог времена над заосталошћу, а симбол развитка и напретка остала је до дан-данас.

"Зато је 'Трепча' много више од рударског комплекса, она је идеја боље будућности и прогреса, и то ће бити и вашим синовима, као што је била и вама, вашим очевима и дедовима", навео је председник.

Када су, како каже, неки покушали да посегну за оним што није њихово, заборавили су да је "Трепча" постала и нека врста нематеријалне баштине, вредност која није опипљива и не може се украсти.

То је зато јер "Трепчу" сваки радник носи у себи, сваки радник који је у њеним окнима и погонима градио будућност својих породица и српског народа на Косову и Метохији, навео је председник Вучић.

број коментара 21 пошаљи коментар
(петак, 08. дец 2017, 07:23)
Milan [нерегистровани]

Nacionalno blago

I Trepča i Kosovo su neprocenjivo nacionalno blago i Srbija će to svakako očuvati! Srećno rudari!

(четвртак, 07. дец 2017, 22:13)
maki [нерегистровани]

nacionalno bogatstvo

Trepca je simbol trajanja i opstanka Srba na Kosovu i Metohiji. Pored toga je izvor rudnog bogatstva. U svakom slucaju je od neprocenjive vrednosti za Srbiju i srpski narod.

(четвртак, 07. дец 2017, 21:19)
anonymous [нерегистровани]

slika

Srećno rudari. Ponosna je Srbija na vaš doprinos u razvoju zemlje.

(четвртак, 07. дец 2017, 20:51)
ana [нерегистровани]

trepca

Nase veliko nasledje je trepca, moramo da znamo da je dalje odrzimo i sacuvamo

(четвртак, 07. дец 2017, 19:38)
anonymous [нерегистровани]

imovina

Nije prvi put da su pokušali da nam uzmu Trepču ali Srbija će uvek naći način da zaštiti svoju imovinu.

(четвртак, 07. дец 2017, 19:26)
kosovar [нерегистровани]

kosovo

pokusaji da se otme Trepca kao i Kosovo nikada nece uspeti...

(четвртак, 07. дец 2017, 18:50)
Mita [нерегистровани]

Ocuvanje Trepce

Gradjanima Zvecana upucena najbolja moguca poruka. Najvaznije je da ocuvaju jedinstvo i da se svi medjusobno solidarisemo.

(четвртак, 07. дец 2017, 18:10)
Predrag [нерегистровани]

Trepca

Trepca je bila, bice i ostace zauvek Srpska!

(четвртак, 07. дец 2017, 17:53)
anonymous [нерегистровани]

KiM

Dok god imamo tako vredne Srbe na Kosovu koji zele da rade i koji nece predati otadzbinu stranom okupature ne brinem se za buducnost juzne srpske pokrajne.

(четвртак, 07. дец 2017, 16:27)
Мирјана [нерегистровани]

Коментар

Срећна деведестогодишњица Трепче! Поносни смо на њено постојање!