Дачић: Србија искрено посвећена регионалној стабилности

Потпредседник српске владе и министар спољних послова Ивица Дачић поручио је у Бечу да је Србија искрено привржена наставаку свог европског пута, добросуседским односима и унапређењу регионалне стабилности, као и даљем јачању наших привреда.

"У потпуности смо посвећени дијалогу са Приштином, под вођством ЕУ, и имплементацији свих споразума који су до сада постигнути, нарочито о дуго очекиваном успостављању Заједнице српских општина", рекао је Дачић у свом обраћању на 24. министарском савету ОЕБС-а.

Верујемо, рекао је Дачић, да је отворен и искрен дијалог једини пут да се побољша свакодневни живот људи који живе на Косову и Метохији и зато је од изузетне важности да ОЕБС остане неутралан и поуздан партнер.

Изразивши захвалност Аустрији која је председавајућа и актуелном председавајућем, министру Себастијану Курцу, на неуморним напорима које су улагали у протеклој години, Дачић је у подсећању на историју рада ОЕБС-а рекао да се трудило да се превазиђу разлике и заједнички се, како је рекао, суочимо са постојећим и новим претњама по нашу заједничку безбедност.

Упркос чињеници да су те претње постале озбиљније током протеклих година, постали смо, нажалост, сведоци растућег неповерења и недостатка дијалога међу земљама учесницима, рекао је Дачић.

"За жаљење је, бар ја тако мислим, што је у нашој организацији преостало мало искреног дијалога и сарадње иако изазови са којима се суочавамо захтевају хитне и промишљене одговоре. У времену када је тешко предвидети будућност, јасно је да је потребна политичка воља како би се ојачао дијалог и међусобни ангажман, као једини пут ка враћању поверења и тражења решења како би се смириле актуелне тензије", истакао је Дачић.

ОЕБС, уверен је Дачић, може у потпуности да испуни тај циљ само ако земље учеснице сматрају да наша организација може дати допринос безбедности региона на добробит свих наших грађана.

Ово се, рекао је, може постићи само ако поштујемо међувладин и на консензусу заснован карактер ОЕБС-а.

Да би ОЕБС био ефикаснији, додао је, морамо недвосмислено бити посвећени јачању организације и њених капацитета на основу међусобног поштовања свих држава учесница.

"Очување капацитета и видљивости ОЕБС-а биће од суштинског значаја у овим напорима. Ако је ово наш заједнички циљ, не би требало да буде тешко постићи консензус. Уверавам вас да је Србија и даље чврсто посвећена сарадњи са осталим државама учесницама како би се остварио тај циљ", навео је шеф српске дипломатије.

Дачић каже и да је Србија у потпуности посвећена свом активном и значајном председавању Форума за безбедносну сарадњу у последњем тромесечју ове године.

"Дубоко свесна безбедносних ризика и изазова у региону ОЕБС-а, Србија је у потпуности посвећена свом активном и значајном председавању Форуму за безбедносну сарадњу у последњем тромесечју ове године, будући да Форум и даље представља драгоцен оквир за дијалог и разматрање најважнијих безбедносних питања, као и наших политичких и војних обавеза. Из тих разлога били смо усмерени на јачање дебате о политичкој и војној безбедности, пружајући форум за преговоре и консултације о војној безбедности и стабилности на простору ОЕБС-а", рекао је Дачић.

Осврнувши се на кризу у и око Украјине, Дачић је констатовао да је она, нажалост, још увек у току, упркос свим нашим напорима на плану њеног заустављања.

"У исто време, дубоко смо забринути због континуираног ометања слободе кретања, учесталог застрашивања и напада на посматраче и имовину ОЕБС-а, што је, поред осталог, за последицу имало и трагичну смрт једног од медицинских техничара Специјалне посматрачке мисије, 23. априла. Све стране се позивају на потпуно и безусловно поштовање примирја, прекид свих непријатељстава и спровођење одредби Споразума из Минска, укључујући проверљиво и трајно повлачење тешког наоружања", поручио је Дачић.

Дачић је истакао да Србија наставља да подржава рад Специјалне посматрачке мисије у Украјини која је највидљивији елемент реаговања ОЕБС-а на ову кризу, као и друге конструктивне напоре, посвећене изналажењу мирног решења кризе, уз пуно поштовање принципа ОЕБС-а.

"Борба против тероризма остаје у врху приоритета наше агенде. Државе учеснице су у различитим приликама одлучно и безусловно осудиле терористичке акте и потврдиле одлучност да се боре против тероризма у свим његовим облицима и манифестацијама", указао је министар.

Не треба, рекао је, да заборавимо да смо се у току протекле три године суочавали са изазовима без преседана који су потицали од мигрантско-избегличке кризе, мада се чини да се ти изазови полако ублажавају.

"Међутим, многе од наших земаља суочавају се са изазовима који су проистекли из мигрантске кризе. У претходне две године, више од 900.000 избеглица и миграната прошло је кроз Србију. Ми смо показали нашу солидарност и хуманост, у складу са највишим међународним стандардима. Имајући то у виду, ми у потпуности подржавамо намеру предстојећег италијанског председавања да се ухвати у коштац са питањем миграција, могућим решењима, као и безбедносним ризицима", навео је Дачић.

Истакао је да ће у том погледу Србија подржавати приоритете аустријског председавања ОЕБС-у и да се нада да ће бити постигнут консензус о предложеним Одлукама и Декларацијама Министарског савета.

"Ова документа представљају срж ОЕБС-а и одражавају тренутно стање ствари у региону и зато је потребно да сви удружимо снаге како бисмо показали да је могуће постићи важне споразуме", указао Дачић и истакао да је циљ Србије је да постане дугорочно позитивни контрибутор безбедности Европе.

Србија је, закључио је Дачић, спремна да заједно ради на унапређењу укупних циљева безбедности и сарадње међу појединцима, заједницама, народима и државама учесницама ОЕБС-а и нашим партнерима.

"ОЕБС-у потребан детант"

Ивица Дачић је оценио да се ОЕБС налази у дубокој кризи и да је, као и у време ставрања те организације, потребан детант, то јест попуштање затегнутости у односу великих сила.

Дачић након говора на заседању Савета министара ОЕБС-а рекао Танјугу да је распава на овом скупу, али и чињеница да ће веома мало докумената бити усвојено, показатељ да нема консензуса и да су сукоби и проблеми који постоје у међународним односима велики.

Према његовим речима не могу се одвојити политичка и безбедносна, одбрамбена сфера, тако да је, као и у време када је ОЕБС стваран, неопходан детант у односима великих сила.

"Састанак у Бечу под председавањем Аустрије показује колико је ОЕБС, који обухвата 57 земаља чланица, подељена организација и колико је тешко, то јест немогуће доносити политичке одлуке", нагласио је Дачић.

Упитан да ли је ОЕБС у већој кризи него што је био пре две године, када је том организацијом председавала Србија, Дачић је рекао да је организација била и тада у кризи.

"Земље су и тада биле веома подељене, али је Србија због своје спољнополитичке позиције и наше умешности, успевала да пронађе заједнички именитељ и успешно води ОЕБС не стављајући се ни на чију страну. Сада је та криза дубља. Потребно је много напора да се донесе нека одлука, јер се она доноси консензусом", рекао је шеф српске дипломатије.

Додао је да "многи кажу да је председавање Србије било једно од најуспешнијих у историји ОЕБС-а".

број коментара 0 пошаљи коментар