"Берлински процес остварио одређени напредак"

На Петроварадинској тврђави одржани су Други Новосадски дипломатски сусрети на коме су учествовали представници неколико земаља из окружења и земаља чланица ЕУ, а најважнија тема сусрета била су актуелна достигнућа и будући изазови Берлинског процеса.

Послата је порука да је у оквиру Берлинских процеса учињено много на пољу заједничких инфраструктурних пројеката, побољшавања билатералних односа међу земљама Западног Балкана, положаја младих и развоју привредних потенцијала, а оцена је да постоји велики простор за укупни напредак региона, који би допринео и поспешивању евроинтеграција.

Берлински процес је установљен 2014. на иницијативу немачке канцеларке Ангеле Меркел са циљем побољшања сарадње међу земљама Западног Балкана и бољу припрему истих за пуноправно чланство у ЕУ.

Сусрете су отворили градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, директор Фондације "Конрад Аденауер" Норберт Бекман Диркес, извршна директорка Европског фонда за Балкан Хедвиг Морваи и генерални секретар новосадског већа Европског покрета у Србији Алексанар Симурдић. 

Током панела, учесницима су се обратили и амбасадор Немачке у Србији Аксел Дитман, амбасадор Италије у нашој земљи Ђузепе Манцо, као и амбасадор Хрватске Гордан Бакота.

Генерални секретар канцеларије Европског покрета у Новом Саду Александар Симудрић казао је да су ови сусрети идеална прилика да се говори о стратешком позиционирању Берлинског процесу у контексту европских интеграција земаља Западног Балкана имајући у виду бројне изазове са којима се Европа данас суочава.

"На до сада четири одржана годишња самита у Берлину, Бечу, Паризу и Трсту, покренути су бројни програми, потписани су различити споразуми у домену инфраструктуре, све у циљу поспешивања боље сарадње у региону Западног Балкана, како би с једне стране отворена билетерална питања престала да буду препрека у процесу евроинтеграција, а с друге стране, да би све земље у региону на што ефикаснији начин припремиле за пуноправно чланство", истакао је Симурдић.

Он је изразио наду да ће 2018. године бити другачија у контексту европских интеграција, јер је Европска комисија најавила стратегију за пуноправно чланство Србије, али и Црне Горе. 

Симурдић је подсетио да нас очекује и годишњи извештај о напретку свих земаља Западног Балкана и коначно у мају, Бугарска, као председавајућа земља у првих шест месеци наредне године, најавила је одржавање самита који ће представљати први самит који ће окупити све земље Западног Балкана и ЕУ још од Солуна 2003. године, напоменуо је представник Европског покрета. 

Градоначелник Милош Вучевић истакао је задовољство што је Нови Сад други пут домаћин Дипломатских сусрета.

Вучевић је рекао да очекује да током данашње дискусије добијемо одговоре на нека питања шта је досад постигнуто у оквиру Берлинског процеса, где се данас налазе земље региона у смислу боље економске сарадње, шта се дешавало са инфраструктурним пројектима који су кандидовани и који је план након 2018. године када истиче тај четворогодишњи период који је дефинисан оснивањем процеса.

Према његовој оцени, најважније је да ли ће се активности Берлинског процес наставити кроз евентуални Берлински процес плус, да ли ће бити јаснијих назнака из Брисела да ће земље региона постати чланице ЕУ, а што у доброј мери зависи и од самих земаља, али и од даље стратегије администрације у Бриселу.

"Много је отворених тема, много озбиљних питања о којима се данас разговара, у односу на прошлу годину имамо још већи број учесника и то све указује на то да се овај процес неће зауставити него ће добити на интезитету, напоменуо је Вучевић.

Директор Фондације "Конрад Аденауер" Норберт Бекман Диркес оценио је да је Берлински процес остварио одређени напредак, али да је потребно уложити још много напора.

Процес по себи није политичка акција, добро је што земље Западног Блакана разговарају о својој политичкој будућности, али оно што је важно јесте да се договарају конкретне активности. 

Оснивање Фонда за Западни Блакан и Канцеларије за младе су јако добре иницијативе и на њима се мора и даље радити. Што се тиче Споразума о инфраструктурном развоју Балкана који су договорени у Трсту, они се морају се конкретизовати, а додатне теме су и улоге цивилног друштва и политичких странака у наставку процеса демократизације ових држава, истакао је Бекман Диркес.

Он је поручио да Берлински процес није замена процеса европских интеграција земаља Западног Балкана, већ је ту да прати процес евроинтеграција, те да су теме о којима се мора додатно дискутовати принципи правне државе, положај медија и развој цивилног друштва. 

"О свему томе треба разговарати са европским партнерима зато ми је веома драго што имамо много гостију из европских земаља у суседству и ЕУ. Драго ми је што су са нама и двојица вискорангираних немачких политичара као што су посланик у Бундестагу Михаел Брант и генерални сектретар Хришћанско-демократске уније Немачке Штефан Еберс", казао је директор Фондације "Конрад Аденауер".

Он је истакао да од данашњих сусрета очекује конкретни резултате и конкретна документа која ће наставити рад и разговоре у Лондону Берлинског процеса, те да ће се тамо видети да ли ће се процес поделити у више мањих делова или ће настати Берлински процес плус као наставак Берлинског процеса.

"Потпуно сам сигуран да ћемо све циљеве које смо себи поставили Берлинским процесом заиста и остварити јер, као што знамо, и немачка канцеларка, и председник Србије Александар Вучић, врло снажно подржавају тај процес", закључио је Бекман Диркес.

Организатори сусрета на Петроварадинској тврђави су новосадски Европски покрет у Србији и Фондација "Конрад Аденауер", а покровитељ је Град Нови Сад.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи