Филипс у ЕП: У дијалог укључити изасланике ЕУ и САД

Експерт са Института за изградњу мира и људска права при Колумбија универзитету, Дејвид Филипс сматра да у дијалог Београда и Приштине треба укључити специјалне представнике ЕУ, свакако из Немачке, као и САД, а он предлаже да то буде Кондолиза Рајс.

"Верујем да међународни систем најбоље функционише када су укључене Сједињене Америчке Државе", изјавио је Филипс у Европском парламенту, уз напомену да би шефица ЕУ дипломатије Федерика Могерини задржала улогу "председавајуће процесом".

На дебати о "Новом приступу дијалогу Косова и Србије", коју је у среду у Европском парламенту организовала европска посланица Ана Гомес, Филипс је представио свој извештај, односно анализу дијалога Београда и Приштине, у којем наводи мере, које би требало да утичу на промену начина на који се он води.

Дијалог се, истиче, сада налази у стагнацији.

"Предлажемо да САД одреде специјалног представника. Сада постоји доста комуникације и координације између Вашингтона и Брисела. Када је дијалог почињао САД су имале значајно видљивију и проактивнију улогу", нагласио је Филипс.

Предлаже да шефица дипломатије ЕУ Федерика Могерини и даље настави да има улогу "председавајуће процесом", али да се дијалогу прикључе специјални представници, како Вашингтона, тако и ЕУ.

"Ми предлажемо Кондилизу Рајс као одговарајућу особу из САД за ту улогу", каже Филипс.

Као специјалог представника са "европске стране" Дејвид Филипс предлаже политичара "високог калибра" по могућству из утицајне земље чланице, као што је Немачка.

Филипс је у свом излагању у Европском парламенту критиковао Приштину због одбијања да формира Заједницу српских општина, а Србију за ометање имплементације договора на терену и лобирања против приступа Косова међународним институцијама.

Наводи споразум између две Немачке потписан 1972. године као пример привременог споразума између Србије и Косова, а који би водио "коначном међусобном признању".

Дејвид Филипс је истакао и да Србија "ни под којим условима неће поново добити контролу" над Косовом, као и да подела није опција.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво