Дачић са Лавровом, Тилерсоном и Климкином уочи састанка ОЕБС-а

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић накратко је данас разговарао са шефом руске дипломатије Сергејем Лавровом у Бечу, где учествују на 24. савету министара ОЕБС-а. Дачић је разговарао и са шефом америчке дипломатије Рексом Тилерсоном, шефом украјинске дипломатије Павлом Климкином, министром за Европу Велике Британије Аленом Данканом, а упознао се са новим швајцарским колегом.

Дачић је, улазећи у салу, пред почетак седнице, коју је отворио председавајући ОЕБС-а министар спољних послова Аустрије Себастијан Курц, искористио прилику да пар минута разговара са руским колегом, јавља Танјугов извештач.

Са Лавровом, како је пренео, разговарао је о неким детаљима његове посете Србији.

"Доћи ће 24. фебруара, на јубилеј годишњице дипломатских односа Русије и Србије", најавио је Дачић.

Након што је дошао у Палату "Хофбург", Дачић је у ВИП салону, где су се по доласку окупили шефови дипломатија земаља чланица ОЕБС-а, накратко разговарао и са Рексом Тилерсоном.

Дачић је изјавио да је америчком колеги рекао да је неопходно да се направе одређени стратешки договори и да је у том смислу Србија спремна да отворено разговара са новом америчком администрацијом.

"Те промене у америчкој политици могу да направе само председник, потпредседник и министар спољних послова. Они који су из старог естаблишмента нису ни способни за тако нешто јер бране своју политику из деведесетих", рекао је Дачић Танјугу после сусрета са Тилерсоном на маргинама Савета министара ОЕБС-а.

Дачић је навео да је имао довољно времена пред почетак данашњег министарског савета да разговара са Тилерсоном и дефинише још једном нашу позицију, а то је жеља да Србија и САД пронађу неке заједничке интересе.

Шеф српске дипломатије је оценио да је неопходно имати чешћу комуникацију, као и да је потребно видети како можемо да имамо једну добитну комбинацију у којој би се нашли заједнички интереси како би трајно били решени неки проблеми који постоје у региону, као што је Косово и Метохија.

Дачић је подсетио да је Србија, 100 година после стратешког партнерства и заједништва из Првог светског рата са САД, била у ситуацији да је ратује са Америком.

"Разговор са Тилерсоном је био отворање врата да се почетком идуће године направи један билатерални састанак са њим", указао је Дачић.

Дачић је разговарао и са британским министром за Европу Аленом Данканом.

"Министар за Европу Велике Британије желео је да нам пренесе да његова земља за крај јула спрема Самит ЕУ и Западног Балкана, који ће бити у Лондону. Позвао је да, ако имамо неке посебне захтеве, то изнесемо", рекао је Дачић.

Најавио је да ће Данкан почетком идуће године посетити Србију.

Такође, имао је кратак разговор и са шефом украјинске дипломатије Павлом Климкином.

Иначе, главни град Аустрије данас је центар светске дипломатије, пошто се у њему одржава Савет министара ОЕБС-а на којем учествује 41 шеф дипломатије, међу којима су и амерички и руски, Рекс Тилерсон и Сергеј Лавров.

Украјинска криза, али засигурно и јучерашња одлука САД да призна Јерусалим као главни град Израела, биће главне теме дискусија на заседању ОЕБС-а.

Дачић ће, како је најављено, на маргинама дводневног скупа имати низ билатералних састанака са министрима држава учесница ОЕБС-а.

Аустрија, данашњим Саветом министара, завршава једногодишње председавање ОЕБС-у.

Званични Беч најављује да ће Савет министара бити у знаку "заједничког савладавања безбедносних изазова".

На дневном реду биће бројне претње по заједничку безбедност, као што су украјински конфликт, радикализација или тероризам.

Савет министара почеће пленарном седницом, на којој ће се обратити председавајући Курц и генерални секретар ОЕБС-а Томас Гремингер.

Након тога следе изјаве министара, а на листи говорника најзанимљивији медијима су Лавров на трећем месту и Тилерсон на петом.

Украјинска криза биће на дневном реду у петак, у дискусији која неће бити отворена за медије.

За сада је нејасно да ли ће Аустрија, као председавајућа, успети да прогура заједничке изјаве са састанка, а посебно се не очекује да ће имати успеха у постизању консензуса око заједничких закључака, којих није било од 2002. године.

Пажња међународних медија биће свакако усмерена пре свега на Тилерсона и Лаврова, који би данас требало да одрже билатерални састанак.

Савет министара ОЕБС-а одржава се под великим мерама безбедности, уз ангажовање више од 2.000 полицајаца и затаврање улица око Палате "Хофбург", у којој је седиште те међународне организације.

Аустрија ће, председавање ОЕБС-у, од 1. јануара предати Италији.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво