Расправа о буџету за 2018. годину

Посланици Скупштине Србије расправљали су предложеном буџету за 2018. годину. Ставове о предлогу буџета изнели су овлашћени представници посланичких група. Опозиција је критиковала Владу да има прикривене ставке у буџету и да реално неће смањити јавни дуг. Сутра наставак начелне расправе о буџету и још 30 тачака дневног реда.

Посланици владајуће већине нагласили су да је буџет добро планиран и усмерен на развој јер је готово 30 одсто државне касе усмерено на капиталне инвестиције. Опозиција је критиковала Владу да има прикривене ставке у буџету и да реално неће смањити јавни дуг.

Министар финансија одбацио је критике опозиције да је јавни дуг порастао од када су напредњаци на власти.

Душан Вујовић очекује се да ће дуг на крају 2018. године бити 2.871 милијарду динара. "У релативном износу, очекујемо да ће дуг пасти са 62,8 одсто са стањем од 30. новембра на 61,8 одсто на крају ове године. Значи за један одсто ће даље пасти дуг. То је само 1,8 одсто изнад Мастрихта а очекујемо да ћемо прећи ту линију", навео је Вујовић.

Уз замерке да постоји намера скривања ставки у буџету, радикали критикују власт и због финансирања медија.

Шеф посланичке групе СПС Ђорђе Милићевић каже да предлог буџета за 2018. годину потврђује реформски курс владе, истиче да је на прави начин избалансиран, фискално одговоран и озбиљан, да је развојно оријентисан ка повећању инвестиција и побољшању фискалног амбијента. 

Јединствена Србија и Савез војвођанских Мађара гласаће за буџет, док Нова странка неће јер сматра да се он заснива на неистинитим подацима, а расправа о предлогу који је образложио министар Душан Вујовић, осим буџетом, бавила се и неким другим темама. 

Лидер ЈС-а Драган Марковић рекао је да је предложени буџет најбољи од свих који су изгласани у парламенту у последњих 15 година, и похвалио рад министара и председника Александра Вучића. 

За буџет је рекао да је развојни, да има социјални карактер и да је добар за грађане. Истакао је да треба да сачувамо "српску памет" и да мора да се донесе одлука да онај ко добро ради мора да се награди. 

"Не могу плате да буду исте за оне који сваки дан раде и за паразите", рекао је Марковић министру финансија Душану Вујовићу и упитао га како то да чланови градског већа у локалним самоуправама имају веће плате од министара. 

А кад је реч о буџету, како каже, избачен је "луксуз" из буџета, што раније није био случај, те похвалио више министара међу којима је, каже, најбољи његов коалициони партнер и министар спољних послова Ивица Дачић. 

"Дачић је један од најбољих министара спољних послова. Неки му се подсмевају, кажу – пева. Шта да ради? Да кука, да плаче?", питао је Марковић, те поручио: "И ја бих певао, али не знам. Не само да је Дачић певао, него захваљујући њему велики број држава није гласао за улазак Косова у Унеско, а неколико држава је повукло своје признање."

И посланици Савеза војвођанских Мађара најавили су да ће подржати предложени буџет за 2018. годину, истичући да фискалне мере подстичу привредни развој. 

У скупштинској расправи, посланица СВМ-а Елвира Ковач рекла је да је изузетно важно што су предложним буџетом предвиђени капитални пројекти и што се настављају капитална улагања у Војводини.

Навела је да су у буџет увршћени радови на позоришту у Суботици, као и улагања у изградњу ипсилон крака на ауто-путу Е-75.

Очекује да ће се поштовати начело заступљености припадника националних мањина приликом запошљавања у јавним службама.

Вујовић: Реформа пореске упаве за бржи повраћај ПДВ-а

Ресорни министар Душан Вујовић каже да је један од циљева реформе Пореске управе и бржи повраћај ПДВ-а.

Вујовић је у скупштини у току расправе о предлогу буџета за наредну годину рекао да се сада касни са повраћајем ПДВ-а зато што имамо разне случајеве злоупотребе у том процесу.

"Појаве се фантомске фирме које повуку назад ПДВ и одједном на тржишту имате патике где је ПДВ враћен и онда та фирма прогласи банкрот и неко је преузме за пет евра, брат или рођак и имате фирму за пет евра која има 1.000 пари патика на које је комплетно враћен ПДВ. И одјеном имате робу на коју нису плаћени порези", навео је Вујовић.

Каже, да би када се појави неко ко иза себе има 150 регистрованиих и угашених фирми то морало да буде "црвено светло" Пореској управи.

"Реформом Пореске урпаве желимо да они то раде без задржавања процеса. Још се ради у полуручном режиму и зато имамо кашњења. Нама је у интересу да се што више ПДВ врати да не бисмо имали вештачко повећавање суфицита", објаснио је Вујовић.

Полемика о новцу за БИА и ЦИА

Председник Нове странке Зоран Живковић, међутим, каже да се цео буџет заснива на неистинитим подацима, а да у Србију долазе страни инвеститори због субвенција која штете буџету. Живковић је навео да се износе "лажни подаци" и у вези са смањењем јавног дуга, смањењем процента незапослених, јавним дугом...

Како је рекао "ЕУ је ставила Србију на сиву листу пореских рајева" и то, каже, говори о поштовању права и каква нам је економска ситуација.

Додао је да страни инвеститори долазе по субвенције и штете буџету, а да се од грађана тражи као најважнија ствар фискални рачун за "попијену кафу или капучино".

Он је рекао и да је чуо, а склон је томе, каже, да верује, да је управљање пореском полицијом преузела БИА, а додао и да је за повраћај ПДВ-а "најважнији критеријум" – политичка подобност.

Живковић је упутио замерке на новац у буџету намењен за БИА и рекао да се нигде не види спецификација, односно за шта је новац намењен и како ће се трошити. "Идите на сајт ЦИА", казао је Живковић и додао да се тамо види на шта та агенција троши новац.

Живковићу су реплицирали посланици Игор Бечић и Владимир Орлић, истичући да је неистина да се на сајту ЦИА види спецификација трошења средстава.

Бечић је казао да је надлежни скупштински одбор донео одлуку 2012. године о начину како ће се представљати у буџету новац за БИА, док је Орлић позвао све да оду на сајт америчке агенције ЦИА, где ће моћи да виде да не постоје подаци о трошењу новца.

Посланик Маријан Ристичевић је рекао да Живковић нарушава достојанство Скупштине, али и треба да иде у неку "озбиљну институцију".

Такође је рекао да је Живковић био у Ленглију у САД, и упитао да ли се тада договорио о продаји ДИВ-а и ДИН-а.

Посланик ЈС-а Драган Марковић је, на Живковићеву тврдњу да Јагодина месечно добија 20 милиона динара из буџета и да се то види у Службеном гласнику, упитао где то пише, али и указао да је у време када је премијер био Живковић извршен велики број приватизација, тако и ДИН-а и ДИВ-а.

Како каже, Живковић је тада рекао да ће престати да пуши, али да су "грађани Србије од муке почели да пуше због таквих одлука".

Живковић је реплицирао да није био у Ленглију и додао да је "позвао министре и још неке да дају своје мишљење "на његово излагање", уз поруку, "а онда сте устали ви драге колеге".

Посланици Демократске странке ће бити против усвајања предлога буџета за 2018. годину, рекао је шеф посланичке групе те странке Горан Ћирић и указао да је јавни дуг од 2012. године до данас порастао за десет милијарди динара, а да влада није поднела план на који начин ће решити то питање.

Ћирић је на конференцији за новинаре казао да је власт обавезна да оног тренутка када јавни дуг "пребаци" износ од 45 одсто учешћа у БДП, поднесе јасан план скупштини и јавности на који начих ће решити питање јавног дуга. 

Демократска странка Србије неће подржати предложени буџет за 2018. годину, рекао је посланик те партије Милан Лапчевић, уз образложење да се више новца издваја за трошкове задуживања него за инфраструктуру.

Лапчевић је рекао да није тачно да је Србија "економски тигар" на Балкану и да има највећи привредни раст у Европи, наводећи да ће тај раст у најбољем случају бити око два одсто, а да је тренутно 1,66. 

У расправи о буџету и пратећим законима, шеф посланичке групе СРС-а Војислав Шешељ критиковао је финансирање Националног савета за координацију сарадње са Русијом и Кином, коју води Томислав Николић, и затражио укидање тог "измишљеног полуминистарства", такође и неке друге ставке попут новца за Јавни сервис, али и поздравио повећање плата за војску и полицију.

"Обуставите финансирање и уштедите 50 милиона", поручио је Шешељ и навео да Николић живи у вили коју такође држава плаћа и упитао да ли се све то ради јер се власт плаши да ће бивши председник Србије формирати нову странку.

Посланик ПУПС-а Момо Чолаковић изјавио је новинарима да ће та странка подржати усвајање Предлога буџета за 2018. годину.

Полемика о гондоли у Београду

У скупштинској расправи о буџету за 2018. годину полемисало се о оправданости изградње гондоле у Београду.

Шеф посланика СДС-а Марко Ђуришић каже да је тај пројекат срамота, а министри Зорана Михајловић и Расим Љајић тврде да ће гондола бити прави погодак за туризам Београда.

Ђуришић је тражио да се из буџета "избрише" новац намењен изгадњи гондоле у Београду, наводећи да је у буџету за 2018. предвиђено 360 милиона динара за увођење ове туристицке понуде и новог вида саобраћаја, а у 2019. 840 милиона динара.

Уместо гондоле, Ђуришић каже да би требало променити закон и омогућити да родитељи вантелесном оплодњом могу добити и друго и треће дете, те навео да је "5.000 деце еквалвалент за гондолу".

Реаговала је министарка саобраћаја, грађевинарства и инфраструктуре Зорана Михајловић која на замерке због гондола каже да је туризам развојна делатност у коју треба улагати.

"Пре пет година могли смо само да сањамо о приходу од туризма какав имамо данас, кад он износи више од милијарду евра. Тешко је разумети зашто неко критикује улагања у једну развојну делатност, кад све анализе говоре да у наредних пет година Србија може да увећа приходе на близу пет милијарди евра, што ће се итекако одразити и на нова запошљавања", рекла је Михајловић.

На критике Ђуришића о буџету и средствима за грађевинску делатност, Михајловићева је рекла да Дуинг бизнис листу, на којој је Србија 10. на свету по издавању грађевинских дозвола, не прави Влада Србије већ Светска банка.

На наводе Ђуришића о гондоли, министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић рекао је да је гондола пројекат Града Београда који ће реализовати Скијалишта Србије, да још није одређена вредности пројекта, те да је договорено да се две трећине новца обезбеди из државног буџета, а остало из градског буџета.

"Ради се план детаљне регулације и пројекат. Уздржао бих се од тог
колико ће гондола коштати", рекао је Љајић, али и додао да нема сумње да ће са становишта туризма и транспорта гондола бити од изузетне важности за Београд.

Гондола ће превозити 3000 путника на сат од Ушћа до Калемегдана, имаће 30 вагона, а једна ће моћи да прими 10 до 35 путника.

"То ће бити главна туристичка атракција, али имаће и транспортну улогу. У овом тренутку не бих се усудио да говорим о коначној вредности, видећемо", рекао је Љајић.

Министар финансија Душан Вујовић је рекао да је за тај пројекат предвиђено три милиона евра у 2018. и још седам милиона за наредну годину, додавши да "буџет то може да поднесе".

Вујовић је рекао и да изградња гондоле у Београду није стандардни пројекат односно да је изузетак од правила, пошто престоница бележи велики раст у туризму – повећан број туриста и девизни прилив и да је тај пројекат важан за туристички имиџ Београда.

Ђуришићу су због добацивања из клупе изречене и две опомене.

На почетку данашњег заседања посланици су искористили своје право да поставе питања представницима власти.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво