Брнабићева са Борисовом: Без стабилности у региону нема напретка ка ЕУ

Премијерка Ана Брнабић поручила је у Софији, у разговору са бугарским колегом Бојком Борисовом, да је пуноправно чланство Србије у ЕУ спољнополитички приоритет наше земље, истичући да је отворени дијалог најбољи оквир за решавање свих спорних питања и да без стабилности у региону ниједна држава неће моћи да напредује ка ЕУ.

Ана Брнабић и бугарски премијер Бојко Борисов изразили су задовољство што ће Београд крајем недеље бити домаћин квадрилатералног састанка председника Србије са премијерима Бугарске, Грчке и Румуније, јер тај вид сарадње има значајан потенцијал за додатно интензивирање односа и доприноси регионалној стабилности. 

Брнабићева је истакла да је захвална Бугарској на досадашњој подршци процесу евроинтеграција Србије и континуираном залагању Софије за наставак политике проширења ЕУ.

Премијерка је истакла да је Србија заинтересована за даље унапређење робне размене, сарадње у области туризма и кроз ИПА програме, као и на реализацији заједничких пројеката у области инфраструктуре и енергетике, саопштила је Владина канцеларија за сарадњу с медијима.

Било је речи и о транспортном повезивању, рекла је премијерка, пре свега о ауто-путу Ниш–Софија, али и о железничким коридорима.

"Постоји велико пријатељство између Бугарске и Србије. Причали смо и неизоставно око бугарског председавања ЕУ и подршци коју они дају Србији и целом Западном Балкану у приступању ЕУ и генерално проширењу ЕУ. Ја се надам да ће 2018. година бити много успешнија у смислу европских интеграција за цео Западни Балкан", рекла је Брнабићева. 

Поздрављајући иницијативу Софије да се током председавања ЕУ наредне године одржи Самит лидера ЕУ и Западног Балкана, премијерка Србије је указала на чињеницу да Србија, поред политике евроинтеграција, једнако висок значај придаје и регионалној сарадњи и процесима помирења.

"Направљен је велики искорак у односима наше две земље у време мандата мог претходника Александра Вучића. Добро је што се односи у региону заснивају на личном пријатељству и мислим да је то добар начин сарадње између наших држава", рекла је Брнабићева након састанка.

Брнабићева је истакла да је отворени дијалог најбољи оквир за решавање свих спорних питања и да без стабилности у региону ниједна држава неће моћи да напредује ка ЕУ, али ни на плану унутрашњих реформи нити на унапређењу животног стандарда својих грађана.

Премијери су разговарали су о председавању Бугарске ЕУ наредне године и сагласили се да је веома значајно што програм председавања Савету ЕУ препознаје наставак проширења као један од најважнијих аспеката афирмисања ЕУ као глобалног лидера.

Премијерка Србије, која у Софији учествује на међународној конференцији "Јаче регионалне интеграције на Балкану", нагласила је да је Србија задовољна интензивним и садржајним политичким дијалогом који са Бугарском постоји на високом нивоу и да је важно да такав тренд буде настављен.

Брнабићева је констатовала и да је овогодишња посета министарке спољних послова Јекатерине Захаријеве Београду, као прве дестинације у склопу припрема за преузимање те земље председавањем ЕУ, била веома битна због промовисања важности проширења ЕУ на Западни Балкан.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
27° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво