Брнабић: Светска банка похвалила Србију за напредак

Србија је добила похвале Светске банке за напредак у последње три године, као и честитке поводом одлуке да седиште сталног секретаријата Транспортне заједнице Западног Балкана буде у Београду, изјавила је премијерка Србије Ана Брнабић, након састанка са извршном директорком Светске банке, Кристалином Георгијевом.

"Транспортна заједница и генерално Берлински процес је нешто што се добро поклапа са агендом Светске банке у региону Западног Балкана. Светска банка је јако активна у Србији, имамо добро партнерство", рекла је Брнабићева, додајући да је у Србији активно 19 пројеката Светске банке, а да се планира још три.

Према њеним речима, у фокусу је транспортно повезивање, у оквиру ауто-путева, регионалних и железничких коридора.

"Друга ствар која је важна је дигитално повезивање и информационе технологије", рекла је Брнабићева, додајући да је Србија похваљена за реформе у образовном систему, тј. на увођењу информационих технологија као предмет у основним школама.

Брнабић се данас састала са извршном директорком Светске банке Кристалином Георгијевом уочи међународне конференције "Јаче регионалне интеграције на Балкану" у Софији.

Брнабићева и Георгијева сагласиле су се да је Србија у протеклих неколико година, захваљујући свеобухватним економским реформама које се доследно примењују, постигла макроекономску стабилност и успела да постигне финансијску консолидацију.

Ови резултати верификовани су напретком на "Дуинг бизнис листи" Светске банке, где је од 190 земаља Србија рангирана на 43. месту због чега је та институција Србију прогласила за лидера у спроведеним реформама у Југоисточној Европи.

Председница Владе Србије и извршна директорка Светске банке разговарале су превасходно о пројектима Светске банке у Србији који се односе на област инфраструктуре, енергетике, здравста, образовања, реформе јавне управе, развоја финансијског сектора и сектора малих и средњих предузећа.

Премијерка Брнабић представила је Георгијевој докле се стигло са активностима у имплементацији програма Светске банке "Стратешки оквир за партнерство за период 2016-2020" у чијем је фокусу, поред осталог, фискална одрживост, финансијска и макроекономска стабилност и јачање институционалних капацитета.

Брнабићева и Георгијева разговарале су и о сарадњи у региону Западног Балкана.

Премијерка је истакла да је регионална сарадња један од основних приоритета Владе Србије. Она је додала да је Србија посвећена њеном јачању, јер ће изградња заједничког економског подручја у региону Западног Балкана повећати привредни раст, смањити незапосленост и побољшати животни стандард свих грађана региона, саопштено је из Владе Србије.

Када је реч о сарадњи Србије и Бугарске, Брнабићева је истакла да је изградња гасовода између две земље један од приоритетних пројеката на плану енергетике, чијом се реализацијом обезбеђује диверсификација праваца и извора снабдевања.

Она је истакла да ће тиме бити унапређена сигурност снабдевања како Србије, тако и Бугарске и целог региона.

Председница владе Ана Брнабић додала је и да Србија придаје велики значај унапређењу сарадње са Бугарском у развоју путне и железничке инфраструктуре, посебно изградњи ауто-пута од Ниша до Софије, као делу Коридора 10 и реконструкцији и модернизацији пруге Ниш - Димитровград. 

Председница Владе Србије Ана Брнабић сутра ће се састати са премијером Бугарске Бојком Борисовим а вечерас је присуствовала вечери коју је организовао бугарски премијер. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи