Иванић: Изетбеговићев иступ знак проблема унутар БиХ

Члан председништва БиХ Младен Иванић изјавио је да самостални иступ Бакира Изетбеговића на конференцији за новинаре након састанка чланова Председништва БиХ са председником Србије Александром Вучићем не говори о односима БиХ и Србије већ о унутрашњем проблему БиХ.

Изетбеговић је након изношења ставова председавајућег Председништва БиХ Драгана Човића и председеника Србије да ће БиХ по питању КиМ прилагођавати став политици Београда, док га Београд не промени, изнео став да се спољна политика БиХ води у Сарајеву, те да је Човић изнео лично мишљење.

Младен Иванић је новинарима рекао да му није нимало драго што се то десило и да је отћутао из поштовања према земљи из које долази и према земљи домаћину.

Јер, како је објаснио, тај потез Изетбеговића био је непотребан, с обзиром на чињеницу да БиХ није признала Косово и да се то не може променити.

"Чињеница је да БиХ није признала Косово и то се не може променити, а све што се данас десило не говори о односима Србије и БиХ, већ о односима унутар БиХ који тону све дубље у неповерење", рекао је Иванић за Танјуг.

На даља питања новинара о том догађају Иванић је рекао да сматра да се ствaри своде на додворавање властитој политичкој публици.

"Сад ће код некога неки од ових учесника бити важни. Они су ту као нешто направили, суштина је да све ово показује колико се БиХ удаљава од своје стабилности и колико она улази у све дубље проблеме. Ово не говори о односима БиХ и Србије, ово говори о унутрашњем проблему БиХ", назначио је Српски члан Председништва БиХ.

Навео је да је у овом случају реч о ономе о чему говори већ шест месеци "и по мом дубоком уверењу, о политици која ће највише коштати грађане БиХ".

Биће, каже, изоловани, без економског развоја, ко год нешто понуди, а са друге стране се траже неке теорије завере, без решења проблема "и док грађани ово не казне, овакву врсту приступа, бојим се да ћемо бити са овим суочени".

"Томе нећу да дам допринос", поручио је Иванић.

Одговарајући на питања у вези границе напоменуо је да је Србија пре неколико година омогућила грађанима, Бошњацима из Јање, да раде на својој земљи у Србији без пасошких контрола, да није потраживала простор око Павловића моста код Бијељине.

"Србија је прихватила сугестију да на 99 година буде решен проблем коришћења брана и тог земљишта и нуди принцип један за један, квадратни метар за квадратни метар. У БиХ се нема храбрости да се тако нечему приђе, јер неко мисли да иза тога стоји нешто скривено", указао је Српски члан Председништва БиХ.

На констатацију новинара да се чуло, када је у питању аутопут Београд–Сарајево, да је ближе траса преко Бјељине, рекао да сматра да договора у БиХ око тога куда ће ићи траса неће бити и да ће једна траса ићи у Федерацији, а да ће друга траса бити у Републици Срспкој.

Како је објаснио пошто се ентитети задужују, они ће сами одлучивати у ком ће правцу траса ићи те да стога претпоставља да ће у времену које долази постојати две трасе.

"Договора о томе да је могућа једна траса у оваквој БиХ са оваквим стварима које сте имали прилику у једној међудржавној посети да видите је потпуно невероватно", рекао је Иванић.

Каже, међутим, да жали што данашња посета "није искоришћена на прави начин".

"Има толико иницијатива, две ствари за које је Република Српска посебно заинтересована, а које се нису десиле због неке врсте блокада и спорости заједничких институција. Још увек није завршено око моста у Братунцу. Србија је свој део завршила, БиХ није. Србија је пре неколико месеци покренула причу о сређивању свих мостова на Дрини и то стоји. Некоме у Сарајеву очигледно не одговара повезивање Срба са једне и друге стране Дрине и ми морамо да нађемо начине унутар БиХ да то превазиђемо", објашњава Српски члан Председништва БиХ.

Како је рекао, БиХ је највећи партнер Србије, а и Србија полако постаје један од најзначајнијих партнера БиХ.

Срећом, наводи Иванић, политичари не утичу на кључне елементе економије.

"Србија вуче повећање економске размене, што проистиче из тога да Србија има велики раст друштвеног производа, па и ми од тога имамо посредне користи. Било би боље да је здравији политички амбијент, а ту је кључ да, пре свега бошњачки политичари, изађу из склопа мишљења да им је све дозвољено и уђу у склоп отворене сарадње поготово тамо где имамо заједничке интересе", рекао је Српски члан Председништва БиХ.

Како каже, ако неко има интереса да се реши питање границе Србије и Босне и Херцеговине, то је БиХ.

"Таквим документом престају основе за сваки сукоб у будућности и ова врста политике је мени зато ирационална и непотребна", закључио је Иванић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво