Истраживање о чланству Србије у ЕУ: Мала разлика између "да" и "не"

На питање агенције "Фактор плус" да ли би Србија требало да буде члан Европске уније, 38 одсто испитаника изјаснило се да је за Србију у ЕУ, док 35 одсто није.

Директор те агенције за испитивање јавног мњења Владимир Пејић каже да поверење у ЕУ опада, а то показује и минимална разлика између одговора "да" и "не" за Србију у ЕУ, додајући да је разлика све мања и да је питање када ће "не" бити веће од "да".

"Курс ове владе са Александром Вучићем на челу је пут ка ЕУ, што појачава одговор грађана за 'да'", рекао је Пејић.

Како је истакао, када би његова влада и странка постале антиевропске, то би утицало на грађане да промене мишљење из европског у антиевропско.

"Пут Србије у ЕУ је спор и несигуран, а то показује и ово истраживање", указао је Пејић.

Агенција "Фактор плус" истраживала је и колико грађани имају поверење у рад институција у Србији, те да чак 58 одсто грађана највише поверења има у цркву, а затим у председника државе (54 одсто) и војску (48 одсто).

Пејић каже да је последњи истраживање у поверење рада институција рађено још када је Тома Николић био председник државе, и подсетио да је Николић имао нижи рејтинг у односу на Вучића.

Поверење у рад полиције има 42 одсто грађана, а у рад Владе 40 одсто, док грађани имају слабо поверење у здравство (31 одсто), просвету (29 одсто), правосуђе (25 одсто) и Народну скупштину (21 одсто).

"Правосуђе, здравство, просвета су стубови друштва у које грађани имају слабо поверење већ две деценије", закључио је Пејић.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво