Шормаз: НАТО се не меша у однос Србије и Русије

Шеф делегације у Парламентарној скупштини НАТО-а Драган Шормаз каже да је сарадња с НАТО-ом одлична, и да је Србији важно да буде део европског безбедносног система. Он тврди да нам се војна алијанса не меша у однос с Русијом и поручује да формирање војске Косова не постоји као тема у тој организацији.

"Војска Косова не може да буде формирана ни по резолуцији 1244, ни без пристанка српских посланика, као Ни без промене онога што они зову Устав. Та тема и не постоји, рецимо, у НАТО-у, чак је то неко од званичника недавно и рекао. Постоји једино међу политичким партијама Албанаца на КиМ", рекао је Драган Шормаз.

Коментарушићи сарадњу Србије и НАТО-а за Танјуг, Шормаз је казао да је она све јача посебно од када је на месту генералног секретара Јенс Столтенберг, који је недавно рекао и да ће Кфор наставити своје присуство на Косову.

"Нама то одговара због безбедности грађана. То је мисија УН по Рерзолуцији 1244 која је поверена НАТО-у и њихово присуство тамо је веома важно. Они имају сјајну и професионалну сарадњу са Војском Србије", рекао је Шормаз.

Што се тиче сарадње Србије и НАТО на другом нивоу ван Кфора, она је све боља, рекао је Шормаз и додао да је Србији важно да буде део европског безбедносног система.

"Ми са НАТО заиста сарађујемо. Ако то сведемо на вежбе, имали смо их 44 са војском САД у последњих пет година, 23 у оквиру НАТО-а. То нису само војне вежбе, већ и како да се понашамо у елементарним непогодама, једна таква ће бити следеће године у Србији", казао је Шормаз.

Осим такве сарадње, додао је, Србија са том алијансом сарађује и на другим пољима као што су образовање, наука, технологија, као и на осавремењивању наменске индустрије.

На питање како НАТО гледа на однос Србије са Руском федерацијом, Шормаз каже да се њихови званичници у то не мешају, наводећи да је више пута чуо од Столтнеберга да је то унутрашња ствар Србије "која је суверена држава, води политике војне неутралности и сама одлучује са ким ће и колико сарађивати"

"Знам да је људима тешко да у то поверују због медијске слике о НАТО-у", рекао је Шромаз који је указао да не треба повезивати са руководством НАТО-а питања која можда поставља неки амбасадор земље која је чланица те војне алијансе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво