Београд изабран за седиште Транспортне заједнице

Министри за транспорт земаља региона одлучили су да Београд постане седиште сталног секретаријата Транспортне заједнице Западног Балкана, а та одлука потврђена је данас у Бриселу, на првом министарском састанку Савета ЕУ – Западни Балкан за Транспортну заједницу. 

"Кандидатура Београда виђена је као најбоља", кажу за Танјуг дипломатски извори у Бриселу.

После потписивања Споразума о Транспортној заједници, до кога је дошло на самиту лидера Западног Балкана летос у Трсту, земље из региона истакле су своје кандидатуре за седиште сталног секретаријата те заједнице.

Избор седишта захтевао је консензус свих шест партнера из региона. 

Танјуг сазнаје да је "на политичком нивоу" постигнут договор да Приштина, због које није постојао консензус, остане неутрална приликом данашњег гласања о томе да се Београду додели седиште регионалне Транспортне заједнице. 

У случају да је изостала ова сагласност, земље ван западнобалканске шесторке су могле да пријаве своје кандидатуре за седиште новоуспостављене Транспортне заједнице. 

Као једна од заинтересованих страна словила је и Љубљана, сазнаје Танјуг у Бриселу. 

Поред избора седишта, на данашњем састанку Савета ЗБ ЕУ за Транспортну заједницу, комесарка за транспорт Виолета Булц представила је приоритете ЕУ у тој области, који за основу имају подршку у примени пројеката и имплементацији европских сандарда. 

Директорка Генералног директората за Западни Балкан Геновева Рузи Калавера изнела је перспективе које Транспортна заједница доноси за регион Западног Балкана. 

Министри шест земља региона такође су дали своје виђење улоге и приоритета регионалне Транспортне заједнице. 

Споразум о Транспортној заједници Западног Балкана потписан је на самиту Западног Балкана који је у јулу одржан у Трсту као четврти састанак у оквиру Берлинског процеса. 

Као последња, БиХ је свој потпис на Споразум ставила у септембру ове године. Из ЕУ понављају да Уговор о Транспортној заједници отвара нове конекције у региону, али и везе региона са ЕУ. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво