Одлука ЕУ: Са Србијом се отварају поглавља 6 и 30

ЕУ је данас и формално донела одлуку о отварању поглавља 6 и 30 у преговорима са Србијом. Естонија, као земља председавајућа ЕУ, заказала је међувладину конференцију на којој ће бити отворена нова поглавља, за понедељак, 11. децембар, у Бриселу. На конференцији ће, уз делегацију Србије и Европске комисије, учествовати и представници свих земаља чланица ЕУ.

Амбасадори земаља чланица на састанку у Бриселу усвојили су заједничку преговарачку позицију ЕУ, о којој је договор постигнут претходно на нивоу радне групе, чиме је практично учињен и последњи корак у процедури за отварање поглавља 6 о компанијском праву и 30 о економским односима са иностранством.

Естонија, као земља председавајућа ЕУ, заказала је међувладину конференцију на којој ће бити отворена нова поглавља за понедељак, 11. децембар, у Бриселу, где се тог дана одржава састанак Савета министара ЕУ. На конференцији ће, уз делегацију Србије и Европске комисије, учествовати и представници свих земаља чланица ЕУ.

Закључно са поглављима 6 и 30, Србија ће у преговорима о чланству у ЕУ од понедељка имати 12 отворених поглавља од укупно 35, од чега су два поглавља већ прелиминарно затворена.

Србија је у Брисел доставила и преговарачке позиције за поглавља 33 о буџетским и финансијским одредницама, поглавље 13 о рибарству и 9 о финансијским услугама, али о отварању ових поглавља још није постигнута сагласност између земаља чланица.

"Ја заиста не смем да будем задовољна тиме, не само ја, него мислим да ми као земља не смемо да будемо задовољни тиме да у овом тренутку буду отворена два поглавља, јер смо били у потпуности спремни за најмање три поглавља", истиче министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Отварање поглавља 33 нису подржале Немачка, Француска, Шведска, Велика Британија и Хрватска, незадовољне спровођењем плана о поглављима 23 и 24 која се тичу владавине права и реформе правосуђа.

"Ја само желим да верујем да то није политички сигнал успоравања Србије на европском путу, јер би то било у контрадикцији са свим овим о чему смо причали, најавама из ЕК и земаља чланица, али у сваком случају, динамика постоји, динамика је остала иста. Ја сам веровала и мислила да је фер да буде убрзана јер смо, мислим, радили добро", додаје Јоксимовићева.

Закључно с поглављима 6 и 30, Србија ће у преговорима о чланству у ЕУ од понедељка имати 12 отворених поглавља од укупно 35, од чега су два поглавља већ прелиминарно затворена.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво