Вучић: Договорено да став БиХ о Космету буде исти као став Београда

Председник Србије Александар Вучић каже да је са члановима Председништва БиХ разговарао о ауто-путу Београд–Сарајево, утврђивању границе, као и о поштовању територијалног интегритета Србије. На састанку договорено да БиХ има исти став о Космету као и Београд, све док Србија не заузме другачији став о томе. Модел разграничења начелно прихваћен, каже председавајући Председништва Драган Човић и истиче да је потребно отклањати баријере како би се економска сарадња унапредила.

Александар Вучић је, на заједничкој прес-конференцији са председавајућим Председништва БиХ Драганом Човићем, рекао да су он и чланови Председништва имали дуге разговоре, а да су потом разговарале и државне делегације.

Вучић је истакао да је БиХ један од најзначајнијих спољнотрговинских партнера Србије и обрнуто.

Навео је да је спољнотрговинска размена између две земље у првих десет месеци износила милијарду и четиристо двадесет четири милиона евра и да та размена сваке године расте за 200 милиона евра, што, како је рекао, БиХ сврстава на једно од најзначајнијих места међу спољнотрговинским партнерима Србије.

"Наши економски резултати и сарадња Србије и БиХ су чак и изнад нивоа политичких односа, које не бих оценио као лоше", рекао је Вучић.

Назначио је да је од последњег сусрета званичника, преко тимова Владе Србије и Већа министара БиХ, отклоњено неколико баријера у трговини, чиме можемо да се похвалимо.

Како каже, отклоњене су баријере за извоз пилећег меса и прерађевина, као и пива из БиХ у Србију, а очекује се да БиХ отклони баријере за извоз пива из Србије у БиХ.

Такође, олакшан је извоз малина, воћа, сокова и брашна, као и млека и млечних производа у БиХ, и извоз шећера из БиХ у Србију.

Три важна питања: Ауто-пут, граница и Космет

Вучић је поручио да су кључне политичке теме унапређење пријатељских односа и то "да гледамо како и на који начин да избегавамо све оно што би могло да буде проблем".

Навео је да се данас разговарало о три важна питања, а на првом месту о изградњи ауто-пута Београд–Сарајево.

Они још нису донели коначну одлуку о траси, рекао је Вучић и додао да ће Србија, у случају неслагања, платити и изградити део тог пута до Бијељине.

Србија је ту, каже, изнела фер став.

Показали смо шта смо ми до сада урадили на Коридору 11, односно како и шта радимо на приближавању Београда Сарајеву, рекао је Вучић. Истакао је да је спајање та два града важно због бошњачког становништва у Србији, српског у БиХ, али пре свега због Срба и Бошњака у обе земље.

Друго питање је било утврђивање граница.

"Дали смо нашим пријатељима предлоге. Модел је такав, нон-пејпер, чинило ми се да смо добили начелну сагласност и у Сарајеву када смо били... Желели бисмо да имамо хидроелектрану Зворник и Бајина Башта у целини на територији Србије", рекао је Вучић.

Заузврат смо, додаје, спремни да дамо четири, односно 19 хектара земљишта на другом месту, где год БиХ то буде желела. Међутим, Вучић је навео да је Председништво БиХ имало другачији предлог, у виду статуса тих електрана, али ће се о томе још разговарати.

Што се тиче општина Прибој и Рудо, ишло би се, каже Вучић, на размену територија – "метар за метар".

"Нама је важна пруга Београд–Бар, око Штрпца. То бисмо ми узели и понудили бисмо исту површину у метрима квадратним, не у километрима квадратним, босанскохерцеговачкој страни на нашој територији и реч је о местима Саставцима-Кроноге", навео је Вучић.

Како је рекао, Србија би и око пруге Рудо–Прибој, која иде кроз три уместо две границе, дала земљиште, квадратни метар за квадратни метар, опет у договору са БиХ.

"Реч је о малим површинама и замени територије у том делу. Верујем да ће моћи да се постигне озбиљан напредак", рекао је Вучић.

Треће питање је став Председништва БиХ о Космету, каже Вучић и додаје да је на томе захвалан члановима Председништва, пре свега председавајућем Драгану Човићу, који је покренуо ту тему.

Договорено је, истиче, да БиХ о Космету има исти став као и Београд, док Република Србија не заузме другачији став о томе.

Председник Србије је објаснио да је то став Председништва БиХ и истакао да није у питању само став српског члана тог тела.

Човић: Отклонити отворена питања која оптерећују односе

Председавајући Председништва БиХ Драган Човић навео је да су се теме о којима су разговарали доминантно односиле на то како побољшати билатералну сарадњу две земље и на који начин отклонити отворена питања која оптерећују односе.

Нагласио је да економску сарадњу само треба охрабривати и отклањати баријере да буде још израженија на свим нивоима.

Отклањање баријера, како је рекао, важно је како би се остварила боља трговинска сарадња. 

"Наш заједнички став је да морамо решити питања добросуседских односа како смо то урадили са Црном Гором, где смо решили питање граница и ја бих рекао оставили иза себе скоро сва отворена питања, на исти начин ћемо то морати урадити са Републиком Србијом и са Републиком Хрватском, па и када је у питању било које унутрашње питање које се тиче Србије, став нас, три члана Председништва, јесу управо та отворена питања која ћемо прилагођавати у вођењу наше спољне политике стајалиштима вас у Београду, за било које питање", рекао је Човић. 

Навео је да је модел за решавање питања инфраструктуре и границе у Сарајеву грубо дефинисан.

"Модел за решавање питања инфраструктуре и границе тиче се и ових енергетских објеката, али уопште у дефинисања границе, ја мислим да смо у Сарајеву као модел угрубо дефинисали и штета је што ово време нисмо на адекватнији начин искористили", рекао је Човић. 

"Ја сам увек оптимистичан, али ево сад ћу, ево, променити приступ па ћу рећи да сам врло песимистичан како ћемо то брзо урадити, па ако би то био, на неки начин, провокација да се то брзо уради, било би ми драго. Не видим ниједан разлог зашто ми не бисмо брзо сели у Босни и Херцеговини и ова питања оставили иза себе, јер уистину није тешко наћи заједнички став око тог питања", каже Човић. 

Питање границе је приоритет, рекао је Човић, јер је сигуран да ће се то питање појавити као препрека на њиховом кандидатском путу ка ЕУ.

"Надам се да ћемо брзо решити питање граница са Србијом. Стало нам је да добијемо кандидатски статус", појаснио је Човић.

Председавајући Председништва БиХ захвалио је председнику Србије на "пруженим алтернативама" у моделу границе између две земље. 

"Овај предлог када је у питању граница и данас је као модел мање-више прихваћен начелно, мораћемо заједно сва тројица преко наших представника у једној много интензивнијој комуникацији са вама доћи до коначног решења, да то питање остане иза нас на трагу овог модела који је, чини ми се, правичан за обе стране, чак ја бих рекао џентлменски у неким елементима, али због сложености односа у БиХ, мораћете разумети да се ми у БиХ теже договарамо и о овом коридору који би из БиХ, из Сарајева, требало ићи ка Београду и већ увелико говорим да ћемо то повезати, али једнако тако и око енергетике, односно енергетских објеката, иако су, чини ми се, ствари доста чисте, али оставите нам још мало простора да ми унутар себе покушамо те ставове усагласити и, коначно, ја се надам брзо решити питање граница", додао је Човић.

Питање границе је приоритет, рекао је Човић, јер је сигуран да ће се то питање појавити као препрека на њиховом кандидатском путу ка ЕУ.

"Надам се да ћемо брзо решити питање граница са Србијом. Стало нам је да добијемо кандидатски статус", објаснио је Човић.

"Тај модел 'метар за метар' је добро решење и то је и модел за решавање питања са Хрватском", рекао је Човић.

Председавајући Председништва БиХ је истакао да верује да ће се до заједничког става брзо доћи.

Упитани да ли су оптимисти да ће питање границе бити решено до краја године, како су раније најављивали, Вучић је рекао да није претерани оптимиста, али да ће учинити све да се то питање што скорије реши, док је Човић рекао да је он можда и превелики оптимиста, те да је уверен да ће чланови Председништва ускоро усагласити ставове и са таквим решењем изаћи и јавно.

Вучић је, одговарајући на то питање, рекао да у суштини није чуо шта је то што би бошњачку страну задовољило, али је поновио како је то питање предложила Србија да се реши, а да је Србија чак у међувремену понудила "нон пејпер" и да сад чека одговор БиХ.

Како је рекао, предлог Србије је оно о чему се разговарало и приликом састанка у Сарајеву, а то је да граница иде административном линијом тамо где су хидроелектране, а да Србија има право службености на 99 година.

"Иако знате да Србија има на хидроелектранама и власништво и државину, а ми смо спремни да покажемо и папире о томе", приметио је.

У складу с тим, додао је, ми смо правили наше предлоге, а да ли ће бити прихваћени, видећемо, али ми смо спремни да разговарамо у тим оквирима.

"Мислим да сам разумео и шта су бошњачки ставови, потпуно сам разумео шта су ставови хрватског члана и српског, али они ће доћи с јединственим ставом, а ми ћемо то поштовати", поручио је Вучић.

Човић је најпре констатовао да, кад је реч о спољнополитичким односима, нема бошњачке, српске или хрватске политике, већ постоји јединствени став и такав ће представити и Србији.

"Ми ћемо узети себи још мало времена да усагласимо ставове, јер знате да у БиХ не може баш све да иде брзо, али ћемо онда с тим ставом изаћи пред Србију", поручио је Човић. 

Вучић: Ништа Србија не дугује...

БиХ ће у Србији увек имати партнера који је спреман да помогне, али приче о наводном дугу Србије од 3,4 милијарде према БиХ за поплављено земљиште су "празне приче" за новине и за то не постоји правни основ, каже председник Србије.

Вучић је то рекао новинарима након састанка са члановима Председништва БиХ, а упитан да ли се разговарало о исплати дуга Србије према БиХ, на основу неисплаћених накнада за коришћење хидропотенцијала за потребе рада хидоелектрана "Бајина Башта" и "Зворник".

На питање новинара да ли је било речи о исплати дуга, Вучић је узвратио контрапитањем: "Је л' имате ви неки папир да то поткрепите?"

Подвукао је да не постоји папир којим би могла да се поткрепи тврдња да Србија дугује 3,4 милијарде БиХ за потопљено земљиште.

"Глава ме заболи када такве глупости слушам", рекао је Вучић.

"Слушам приче прво о изливању наше воде, колико треба да се плати Рогатици, Сребреници, Братунцу, Вишеграду, Зворнику... и онда ми кажемо да нема проблема, даћемо вам паре, па разговарам са члановима Председништва, кажемо даћемо, учинићемо...

И то не зато што имате било правни основ да то тражите – ако га имате, тражите на суду, па ћете видети да немате правни основ... То су празне приче за новине, јер је Србија лака мета, па удри колико можеш по Србији, утолико је боље и лакше. Волео бих да неко размишља о томе да стварно гради пријатељске односе", рекао је Вучић.

Председник је навео да су се надлежни били договорили, када је реч о плављењу из 1991/92. године, иако је цена, сматра била потпуно бесмислена, јер читава места не вреде толико, 30–35 милиона евра.

"Рекао сам им – пошто немате ниједан папир, доказ, ми ћемо вам поклонити паре, а и то су места у Републици Српској, даћемо вам колико тражите, поклонићемо", рекао је Вучић.

Како је рекао, није проблем да Србија издвоји новац, па и да га поклони, али је истакао да се Србији не може "стављати нешто" што није пресуђено ниједним актом.

"Него то неко негде мисли... Кад бих вам ја рекао шта мисли мој отац о својим спаљеним кућама у Бугојну, колико мисли да треба пара да добије, а још му нико није ни динара понудио, а све куће Вучића у Бугојну спаљене... Никад то питање нисам потегао, нити мислим да о томе треба да се прича, дајте да причамо о ономе што је реално", рекао је председник Србије.

Вучић је поручио да ће БиХ у Србији увек имати партнера, који ће учинити све што може, па чак, понавља, и да поклони ако треба.

"Али немојте да говорите – не треба нам поклоњено, хоћемо наше. Ако је ваше, покажите ми па ћете добити, а то што по новинама мислите да је ваше – то не значи да јесте", истакао је Вучић и додао да на то да је дуг 3,4 милијарде, што и сам чита на различитим порталима у БиХ, може само да се насмеје.

"Спремни смо да помогнемо у сваком тренутку, а замислите – штета од плављена која износи 30 милиона евра у општинама које сам поменуо... А сад ми реците шта је ту штету толиком причинило... Ту, одговора, наравно да нема", констатовао је председник.

Србија ће, подвукао је, градити искрене пријатељске односе, али то никад неће бити односи понижавања БиХ са наше стране, као што никоме у БиХ нећемо дозволити да понижава Србију.

Председавајући Председништва БиХ констатовао је да билатерална питања треба што пре решити на задовољство обе стране, без обзира на то колико то задирало у прошлост и додао да ће БиХ заузети јасно становиште, на основу докумената.

"Имали смо јасан предлог Вучића још у Сарајеву, око надокнаде за потопљено земљиште, чак на начин да се то ове године потпуно реши и измири. Нажалост, опет нисмо реаговали, могуће да смо то питање до сада могли да решимо. Евидентно се одлуке у Србији лакше доносе него у БиХ", закључио је Човић.

Чланови Председништва БиХ састали су се раније данас са премијерком Аном Брнабић, а касније су са председником Вучићем обишли Музеј савремене уметности.

Затим су положили венце на Споменик незнаном јунаку на Авали. У њиховој пратњи били су министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије, генерал Љубиша Диковић.

Иванић, Изетбеговић и Човић су званичну посету Србији завршили састанком са председницом парламента Мајом Гојковић.

Претходно је председник Александар Вучић члановима Председништва БиХ организовао свечани дочек испред Палате "Србија".

Број коментара 30

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво