Вујовић у парламенту: Буџет за 2018. амбициозан и развојни

Министар финансија Душан Вујовић образложио је поланицима Скупштине Србије Предлог буџета за наредну годину. Девет часова било је потребно посланицима да утврде дневни ред на којој се налази још 30 тачака. Опозиција критиковала предложена решења. Предлогом закона о буџету планирани су приходи у износу од 1.178 милијарди динара, а расходи 1.207 милијарди динара.

Говорећи о Предлогу буџета, министар финансија Душан Вујовић је рекао да је амбициознан и развојни, са до сада највећим средствима за капиталне инвестиције од 128 милијарди динара. Парламент ће сутра наставити рад расправом о буџету за 2018. годину.

У једном је тренутку седница је била прекинута и одређена је пауза од пет минута због добацивања посланика опозиције током обраћања министра Вујовића.

Посланика ДС Радослава Милојичића, који је био најупорнији у ометању излагања, и кога је председавајући опомињао и "смиривао", Вујовић је упитао чиме је изазвао његову тако "културну реакцију".

Вујовић је после паузе упитао посланике опозиције да ли може да настави и поручио да не морају да га слушају ако то не желе, а да своје неслагање могу на други начин да изразе.

Након што је Вујовић образложио предлог буџета, посланица СРС Вјерица Радета је негодовала због, како је рекла, понашања министра Вујовића, "коме ово није први инцидент у скупштини" и поручила му да, "уколико не може да поднесе атмосферу у парламенту сутра иде у читаоницу пошто је тамо тишина".

Замерила је што министар није поменуо зашто нема завршног рачуна буџета већ годинама, приметивши да "има слабе живце, па не може да слуша посланика".

"И он је нама био досадан, па смо га слушали", додала је Радета.

Немања Шаровић из СРС је, иначе, на свом твитер профилу објавио видео снимак "инцидента" који је довео до кратког прекида седнице, уз потпис да други министри смирују Вујовића, који је, према његовом уверењу, изазвао прекид седнице.

На снимку се види да је Шаровић пришао Вујовићу који је стајао са министрима Александром Антићем и Александром Вулином и упитао га зашто вређа посланике.

На то му је Вујовић одговорио да никога није вређао.

Вујовић је претходно рекао да је остварен бољи резултат од онога што је планирано за око 126 милијарди динара, напоменувши да је план био доста конзервативан.

Министар је рекао да је у договору с ММФ-ом био планиран дефицит од 50 милијарди динара на крају новембра, а да је суфицит крајем новембра био 76,3 милијарде динара, на нивоу опште државе око 90 милијарди, због чега је и направљен амбициозан буџет за 2018.

Порески приходи пребацили су план за 60 милијарди, а остало су били непорески приходи, рекао је министар.

Што се тиче расхода, трансфери су били нижи за 16,9 милијарди динара, а капиталних издатака је плаћено мање за 13,8 милијарди, отплата камата је била нижа за 9,1 милијарди него прошле године, што је, оценио је, чиста уштеда.

Како је рекао, пројектован је привредни раст од 3,5 одсто, а вероватно ће бити и виши.

"У претходних 11 месеци смо остварили боље резултате од очекваних и планираних", оценио је Вујовић.

"До сад највећи буџет за капиталне инвестиције" 

Министар je рекао да ће Србија у 2018. имати до сада највећи буџет за капиталне инвестиције од 128 милијарди динара.

Вујовић је рекао да су у фокусу инфраструктурни пројекти, попут коридора 10 и 11, и да је то важно како би се Србија повезала са регионом и светом.

"Да свако може из свог села да дође до Европе", објаснио је сликовито.

У односу на реализацију у текућој години, инвестиције ће у следећој години први пут бити 30 одсто веће и износиће око 180 милијарди динара на нивоу опште државе односно 128 милијарди динара на нивоу Републике.

"Имаћемо и највеће повећање плата и пензија које смо имали икада у једној години, то је 35 милијарди за плате и 25 милијарди за пензије, што је укупно 60 милијарди за те намене", рекао је Вујовић у Скупштини Србије.

У 2018. предвиђено је повећање плата за 10 одсто у јавном сектору и пет одсто у администрацији, а повећање пензија биће пет одсто.

"Обезбеђујемо прави развојни буџет за наредну годину", закључио је.

Планирани буџетски дефицит Србије за 2018. годину од 28,4 милијарде динара, чиниће 0,6 одсто бруто домаћег производа (БДП) земље, што је рекордно низак ниво и пет пута је мањи од онога који прописују критеријуми Мастришког споразума за земље Европске уније, изјавио је Вујовић.

Министар је рекао да су добри резултати који су остварени у овој години створили простор да се за наредну години планирају још амбиционизнији циљеви како на плану прихода тако и на плану расхода.

Он је подсетио да су приходи за 2018. планирани у износу од 1.178 милијарди динара, а расходи 1.207 милијарди динара.

Наводећи да је предлог буџета рађен на темељу пројектованог раста БДП-а од 3,5 одсто догодине, мада, како је рекао, неки процењују да ће он бити и већи, Вујовић је прецизирао да ће номинални износ БДП-а бити 4.755 милијарди динара.

Седници су присуствовали и министри у Влади Србије, министар полиције Небојша Стефановић, министар за рад Зоран Ђорђевић, министар одбране Александар Вулин, министар енергетике Александар Антић, министар пољопривреде Бранислав Недимовић, министар здравља Златибор Лончар, министара за иновације Ненад Поповић, министар за заштиту животну средину Горан Триван...

Одбијено да се на дневни ред уврсте предлози опозоиције 

Претходно је Скупштина је одбила да на дневни ред уврсти предлоге опозиције. Укупно је био поднет 171 предлог за допуну тачака.

Већином гласова одлучено је да се обједини расправа о свим тачкама дневног реда.

Посланик ДС Балша Божовић тражио је да се на дневни ред поново уврсти предлог да се утврде све чињенице које су довеле до рушења приватне имовине у центру Београда у ноћи између 24. и 25, те поручио да ће ускоро изаћи са конкретним доказима да су поједини представници градске власти били присутни на месту рушења у Савамали. Његов предлог није прихваћен с обзиром да је за њега гласало 25 посланика.

Божовић је поново критиковао пројекат "Београд на води", рекавши да Београд има своје симболе и идентитет и да "не треба неки Алабар из Дубајиа да прави нове симболе" у Београду.

Навео је и да Београд с озбиром на своју традицију не може да добије "фонтану са неког сајта, типску фонтану коју је неко видео у Дубајиу" и упитао градску власт зашто је коштала два милиона евра, када на сајту кошта 500.000 евра. 

"Како је могуће да у сваком послу, асфалтирању, свакој жардињери ви морате да се уградите, да пљачкате и отимате и зато анкетни одбор, да видимо због чега је директор музичког програма фонтане плаћен месечно 150.000 динара. Та фонтана има и директора", тврди Божовић, којем је председница парламента затим због тона којим је говорио поручила: "Посланиче, смирите се, нисте на митингу".  

У дневни ред нису ушли ни неки други предлози шефа посланичке групе ДЈБ Саше Радуловића, који се данас вратио у парламент након истека мере удаљења са седнице на 20 дана због изречених опомена. 

Он је, између осталог, тражио да се оснује анкетни одбор кој би проверио пословање ЕПС, али је предложио и смену председнице парламента Маје Гојковић и потрпедседника Верољуба Арсића.

Позивајући се на надзорну функицију парламента, Радуловић је тражио и анкетни одбор за испитивање навода о криминалном деловању дела навијачких група и њиховим везама са врхом државе, те испитивање свих околности убиства Александра Станковића званог Сале Мутави.

Маја Гојковић је рекла да комисија не може да обавља истражне и судске радње, те поручила: "Ставићу предлог на гласање. Ваше образложење не одговара пословничким одбредбама". 

Опозиција критикује Предлог буџета

Шефица посланичке групе НС ПСС Санда Рашковић Ивић критиковала је Предлог буџета за 2018. годину, називајући га "предизборним буџетом за одбрану престола".

Рашковић Ивић је износећи детаље из предлога буџета новинарима у скупштини казала да се из њега види да неће бити никакве реформе јавних предузећа и "губиташа", те да нема речи о укидању забране запошљавања у државним установама, а то се, примећује, односи углавном на медицинске сестре и лекаре, док, како тврди, нема ни речи о заустављању партијског запошљавања.

"Имамо буџет који говори о повећању плата и пензија за пет досто. Морам да исправим председницу владе која је рекла да пензије никада у историји нису биле веће и да кажем да је просечна пензија 2008. године била 237 евра, а да је данас 199 евра. Са повећањем, пензија ће бити 209 евра", рекла је Рашковић Ивић.

Она каже и да ће се из буџета финансирати "бесмислени пројекти" попут изградње гондоле на Калемгдану док истовремено "Инфективна клиника труне". 

Напоменула је да се у буџету види ново задуживање, као и повећање новца за одбрану са 225 милиона динара на 2,5 милијарде динара, а да "нико не зна зашто".

"Док се МУП-у и одбрани повећавају средства и то нетранспарентно дотле немамо повећање ни за здравство, ни за школство, културу, а понајмање за науку. Имамо изгласавање буџета на 'слепо' за министарство којим руководи Милан Кркобабић. До сада је имао 225 милиона динара, а сада 850 милиона динара", напоменула је Рашковић Ивић.

Шеф посланичке групе Доста је било Саша Радуловић каже да је било мало времена да се проучи буџет.

Радуловић је на конференцији за новинаре у скупштини навео да ДЈБ предлаже потпуно другачији правац економске политике, наводећи да огромна средства из буџета иду на ствари на које не би требало.

У буџету, каже, постоји ставка да се 45 милијарди динара издваја за субвенције привреди, 18 милијарди је планирано за различите казне или пенале, а око 30 милијарди за активирање гаранција за кредите које су узела јавна предузећа попут "Ер Србије" или "Србијагаса".

Доста је било предлаже да се укину закони о смањењу пензија и о платама у јавном сектору, односно да повећање плата буде десет одсто уместо осам одсто колико предлаже власт, те да се пензионерима врати "отето" у износу од 20 милијарди динара.

Лидер покрета Двери Бошко Обрадовић кртитиковао је Предлог буџета за 2018. годину између осталог и због тога што се, каже, више новца издваја за мигранте, стране компаније и невладине организације него за породичну политику.

Влада Србије је 29. новембра усвојила Предлог закона о буџету за 2018. годину којим су планирани приходи у износу од 1.178 милијарди динара, а расходи 1.207 милијарди динара.

Планирани фискални дефицит на нивоу Републике за наредну годину износи 0,6 одсто БДП-а односно 28,4 милијарде динара, што је 40,7 милијарди динара ниже од дефицита планираног буџетом за 2017. годину.

Вујовић је раније рекао да је предложени буџет за идућу годину планиран на основу пројекције да ће реална стопа раста у идућој години бити 3,5 одсто БДП-а.

У 2018. предвиђено је повећање плата за 10 одсто у јавном сектору и пет одсто у администрацији, а повећање пензија за пет одсто.

На дневном реду седнице биће и допуна Закона о буџету Србије за 2017. годину, која се односи на средства која ће бити обезбђена из овогодишњег буџета за исплату бонуса за припаднике сектора безбедности у износу од по 10.000 динара, који ће им бити исплаћен до краја године.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи