Тачи: Време страних мисија на Косову је прошло

Косовски председник Хашим Тачи, наводи да је прошло време међународних мисија на Косову, тврдећи да средином следеће године Еулекс треба да оконча своје активности.

"У лето наредне године, видећемо потпуно закључивање тренутног мандата мисије Еулекс. До сада смо говорили о транзицији, о стезању, сада треба да говоримо одмах о закључној фази", рекао је Хашим Тачи у јавном обраћању косовској јавности.

Наводи да су централне институције постигле да консолидују власт, распростирући институције у сваки кутак, међутим, на многим пољима функционисања и управљања, још има посла који треба урадити.

"Иако данас функционишемо као држава, има још много поља која су ван наших органа. Један неоправдани број међународних мисија, још увек функционише на Косову, стварајући утисак да смо у веома раном стадијуму транзиције. Остајемо захвални међународној заједници за свако добро које је донела Косову, исто као што их сматрамо одговорним и за све њихове пропусте и неуспехе", рекао је Тачи.

Сматра да добро партнерство функционише реципрочно, и да међународна заједница увек може да рачуна на јако партнерство и сарадњу са Приштином.

"Али, сада је одговорност за наше путовање, за нашу садашњост и будућност, у нашим рукама", додао је косовски председник.

Говорећи о Специјалном суду за злочине припадника бивше ОВК, Тачи каже да је оснивање тог тела "наметнула" међународна заједница.

"Наше институције су прихватиле тако нешто, јер у супротном ми не бисмо имали снаге да зауставимо оснивање другог међународног суда, под окриљем УН. Изгласали смо га у то време како бисмо очували партнерство са Сједињеним Америчким Државама, Европском унијом и НАТО-ом", рекао је косовски председник.

Наводи да Специјални суд не може да постигне оно што изјављује.

"Мислим да Специјални суд не може да постигне да уради оно што изјављују – да ојача осећај правде за жртве рата. Да постоји таква правда, којом управља међународни фактор, 100 специјалних судова би требало да се оснује само за злочине које је Милошевићева Србија извршила у државама Балкана и овде на Косову. А парадокс са којим се ми суочавамо је очајавајући. Истој тој Србији су врата ЕУ отворена, а Косово остаје у изолацији", рекао је Тачи.

Поручује да косовске институције не треба себи да дозволе неуспех у испуњењу обавеза и у исто време да криве ЕУ или међународну заједницу.

"Наше институције не успевају скоро три године заредом да ратификују Споразум о граници са Црном Гором. Тако, не само да смо изгубили битку у аргументима са ЕУ, него смо пољуљали и поверење наших стратешких међународних партнера. Исто се може рећи и за спровођење Споразума о основању Заједнице општина са српском већином на Косову", рекао је косовски председник.

Уочи наставка дијалога Београда и Приштине, Тачи је најавио да ће убрзо предложити један модел стварања свеобухватног политичког тима, у којем ће бити простора за све представнике политичких партија и цивилног друштва.

Тврди да ће Сједињене Америчке Државе у дијалогу бити обухваћене директно.

Уз одређене услове, косовски председник подржава иницијативу регионалне економске зоне, која ће по њему, омогућити слободно кретање робе, услуга и стручњака.

"Подржавам такве идеје, али ми ћемо као Косово поштовати обавезе које предузмемо. Али, ово се може направити само након што се отклоне баријере и само онда када Косово буде третирано као једнако. Ми смо у потпуности посвећени миру, стабилности, али желимо да ходамо пре него што потрчимо.Треба да буде јасно да ова врста сарадње међу суседима треба да резултира у корист свих, а не само агенди и олакшавања напредовањем само неких одређених држава у региону", навео је Тачи.

Наводи да нико не може да говори у име Косова.

"Сарадња се дешава само када смо једнако третирани и када нико осим нас не може да говори у име Косова", истакао је косовски председник.

Штавише, напори неке одређене државе да доминира или руководи нашим регионом у било ком облику, су узалудни напори. Снови о прошлости треба да се забораве, јер нас они деле. Само будућност заснована на цивилизованим и реципрочним вредностима може да нас уједини", рекао је Тачи у обраћању из базе Косовских снага безбедности у Приштини.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи