Србија и Киргизија међусобно укидају визе

Шефови дипломатија Србије и Киргизије Ивица Дачић и Ерлан Абдилдајев потписали су у Београду Споразум две владе о укидању виза.

На заједничкој конференцији за новинаре Дачић је најавио своју посету Киргизији и то поводом 20 година од успостављања дипломатских активности између две земље.

Дачић је захвалио Абдилдајеву на томе што његова земља поштује територијални интегритет и суверенитет Србије и на подршци у међународним организацијама, попут Унеска, где је Киргизија гласала против пријема Косова у чланство.

"Тачно знам како се ко понашао у вези са Косовом. Имамо неке земље где су министри рекли да ће гласати, па се нису појавили у сали, или су били уздржани. Киргизија се није двоумила. Мој пријатељ Абдилдајев се није двоумио и сигуран сам да ће Србија знати то да цени", рекао је Дачић, који је укидање виза оценио као најбољи начин да је пријатељство и формално искаже.

Додао је да је уверен да две земље могу да унапреде економску сарадњу, те подсетио да је прошле године размена износила око 15 милиона долара.

Како је рекао, Киргизија је чланица Евроазијске уније, а тренутно се воде разговори о слободној трговини какву имамо с Русијом и Белорусијом и осталим чланицама те Уније.

Дачић је навео да је његов колега изразио жељу да српски фудбалски тренери буду присутни у тој земљи, што ће, каже, пренети Фудбалском савезу Србије.

Додао је да ће Србија подржати кандидатуту Киргизије за несталну чланицу Савета безбедности Уједињених нација.

Министар спољних послова Киргизије оценио је да су разговори са Дачићем били веома конструктивни и да су вођени у пријатељској атмосфери.

"Размотрили смо широк круг питања, од билатералних до ставова у међународним и регионалним организацијама. Разумели смо се по свим питањима. За нас је Србија пријатељска држава и поуздан партнер у међународној арени", рекао је шеф дипломатије Киргизије.

Поновио је подршку Србији по питању суверенитета и територијалног интегритета, наводећи да то представља највишу вредност коју "руководиоци" морају да штите.

Договорено је, додао је, да ће две земље сарађивати у области пољопривреде, прерађивачке индустрије, а посебно енергетике, а он очекује да ће једна велика српска компанија из области енергетике доћи на њихово тржиште.

"Знамо да постоји компанија ‘Енергопројект‘ која је исказала интересовање да ради на киргиском тржишту. Имамо потенцијал у области хидроенергетике, а користимо само 10 процената", навео је и поручио да су две земље током 20 година од успостављања дипломатских односа прешле јако добар пут.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара